Politika i društvo

ŽUPANIJA IMA PROBLEM

FALI PETI Dožupan Tulio Demetlika otvorio dušu: 'Nitko ne želi u Nadzorni odbor Kaštijuna pa da ga se razvlači po medijima'

To će biti sve veći problem, jer nitko se više ne želi javiti ni za direktora, kandidirati za gradonačelnika ili pročelnika jer ne žele da ih sutra prozivaju kao i njihove obitelji. Zamislite kada vam obitelj pročita u novinama "Tulio Demetlika je lopov, a onda iza te riječi lopov, stoji jedan veliki upitnik", slikovito se izrazio dožupan o nedostatku kandidata za Nadzorni odbor


 
5 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

To će biti sve veći problem, jer nitko se više ne želi javiti ni za direktora, kandidirati za gradonačelnika ili pročelnika jer ne žele da ih sutra prozivaju kao i njihove obitelji. Zamislite kada vam obitelj pročita u novinama "Tulio Demetlika je lopov, a onda iza te riječi lopov, stoji jedan veliki upitnik", slikovito se izrazio dožupan o nedostatku kandidata za Nadzorni odbor

Ni tri mjeseca od dramatične ostavke kompletnog Nadzornog odbora Kaštijuna, ova županijsko-gradska tvrtka pod kontrolom Grada Pule i Istarske županije i dalje nema kompletirano nadzorno tijelo.

Štoviše, ni članovi Nadzornog odbora koje je predložio većinski vlasnik odnosno Grad Pula, nemaju apsolutno nikakvih informacija zbog čega se toliko odugovlači i to u trenutku dok je turistička sezona ozbiljno krenula, a s time i očekivani problemi s količinama otpada koji svakodnevno stižu u županijski centar. A problema je svakim danom sve više.

Na Kaštijun i dalje dolazi pomiješani nerazvrstani komunalni otpad što nam potvrđuje i Uprava Kaštijuna, a odgovornost za to prvenstveno snose komunalna društva diljem Istre, koja na razini gradova nisu uspjela postaviti adekvatan model odvajanja otpada. Komunalci i dalje kamionima u centar dovoze pomiješan svakojaki otpad koji nije namijenjen Kaštijunu.

Iz tog razloga u centar stiže i ono što ne bi smjelo. Automobilske gume, komadi kamenja, stari kućanski uređaji, namještaj, građevinski otpad, stiropor, ostaci hrane…

Bivši Nadzorni odbor povukao se još sredinom ožujka

Sve su to ozbiljni problemi kojima bi se među ostalim trebao baviti i Nadzorni odbor. Neven Iveša je, uz Dragana Sokolovića, na prijedlog Grada Pule imenovan članom Nadzornog odbora još u ožujku ove godine. I on potvrđuje da je neozbiljno što se s imenovanjima toliko zateže. Smatra da to samo dokazuje koliko je u slučaju Kaštijuna (ne)bitan javni interes.

- Da budem iskren, ne znam je li uopće naše imenovanje službeno jer nitko nas o ničemu nije kontaktirao niti je održan bilo kakav sastanak na temu Kaštijuna. Zaista čudi da je toliko vremena prošlo i da se ništa ne zbiva. Zadnju informaciju koju sam dobio je da Županija još nikog nije službeno predložila. Već smo duboko ušli u sezonu i sve skupa je jako neozbiljno jer nas tek čeka pakleno ljeto s obzirom na sva dosadašnja iskustva koja imamo na Kaštijunu, kaže Iveša.

Neven Iveša Foto: Dean Mladenović/Arhiva

Smatra da ovakva situacija u kojoj tvrtka nema kompletiran Nadzorni odbor samo prolongira daljnju agoniju i pokazuje neodgovornost prema javnosti.

- Uopće nije bitno tko je koja stranka, tko se s kim slaže ili ne, i žalosno je da su, čini se, i dalje na prvom mjestu nekakvi animoziteti, taština i ego, kaže Iveša.

Iako je dožupan Tulio Demetlika pred deset dana najavio kako će Županija uz već predloženog IDS-ovog vijećnika u Gradu Poreču i predsjednica porečkog IDS-a Rolanda Kosinožića imenovati još jednog člana, to se ipak neće dogoditi. Barem ne tako skoro. Demetlika je potvrdio da nisu uspjeli pronaći osobu koja bi ušla u Nadzorni odbor.

Iako je u Društvenom ugovoru Kaštijuna navedeno da to tijelo čini pet članova, očito je da se ugovor neće poštivati te će Nadzorni, po novom, činiti četiri člana. Uz već predloženog Nevena Ivešu i Dragana Sokolovića iz kvote Grada Pule, te Rolanda Kosinožića kao predstavnika Istarske županije, na Skupštini društva zakazanoj za ponedjeljak u Nadzorni odbor imenovat će se i predstavnik radnika. Dakle, i dalje nedostaje peti član. Zašto je tome tako pitamo dožupana Tulija Demetliku.

 - Jedan od razloga je i Istra 24, odnosno mediji, jer kad se nekog imenuje, onda se njegovo ime i prezime pojavljuje u medijima. Nitko se ne želi prihvatiti tog posla pa da ga se proziva da Kaštijun smrdi ili da su gubitaši. To će biti sve veći problem, jer nitko se više ne želi javiti ni za direktora, kandidirati za gradonačelnika ili pročelnika jer ne žele da se sutra prozivaju oni i njihove obitelj. Zamislite kada vam obitelj pročita u novinama "Tulio Demetlika je lopov", a onda iza te riječi lopov stoji jedan veliki upitnik, slikovito se izrazio dožupan.

Na pitanje može li konkretnije navesti na što misli, odnosno nije li uobičajeno da osobe na javnim funkcijama budu pod lupom javnosti, naveo je da misli općenito na medije.

- Trideset godina se bavim politikom. Prošao sam sve i svašta. Anonimne prijave, ispitivanja i Uskok i poskok. Stvaraju se priče, no uvijek sam govorio novinarima „kritizirajte ako nešto nije u redu, ali ako se imenom i prezimenom napada osoba za koju nema nikakvih dokaza, već po principu „san čula na markatu“, onda to nije u redu. I tako krene priča. Činjenica je da na natječajima koje objavljujemo kao javni sektor, više ne možemo dobiti niti jednog stručnjaka, nevezano koje struke. Ljudi se ne javljaju jer su svjesni da su u javnom sektoru pod lupom javnosti. Naravno, to je normalno, ali jednostavno neki se s time ne žele nositi, kaže Demetlika.

Tulio Demetlika

Potvrdio je da će se Nadzorni odbor Kaštijuna formirati s četiri člana na Skupštini ovog ponedjeljka.

"Petog člana ćemo i dalje tražiti", dodao je.

S obzirom da po Društvenom ugovoru Kaštijun mora imati pet članova, Demetlika kaže da je to točno ali da će Nadzorni odbor raditi krnje s četiri člana.

- Stavite se u našu kožu. Od onih kandidata koje smo pitali i za koje smatramo da su stručni za tu funkciju i da mogu kroz svoje znanje i rad doprinijeti radu Kaštijuna, nismo uspjeli nikoga imenovati, zaključio je Tulio Demetlika.

To što je Kaštijun od početka loš projekt na klimavim nogama, potkapacitiran i preskupo plaćen i to što iz centra svake sezone stiže smrad pa o tome mediji izvještavaju, dakako da nisu odgovornost medija, već prvenstveno IDS-ove politike koja je Kaštijun gurala i dovela ovdje gdje je danas.

Sada, kada je svima jasno da je voda došla preko glave, pa ni nadzorništvo više nije tako požaljeno, a kamoli savjetništvo Uprave, dakako da će svatko dobro promisliti isplati li se biti pod povećalom javnosti, i istovremeno snostiti veliku odgovornost. Iz dožupanovih riječi dalo bi se zaključiti da su mediji krivi što nitko ne želi nadzirati Kaštijun, no prije će biti da nitko ne želi imati posla s "rupom bez dna", odnosno s neodrživim konceptom gospodarenja otpadom, koji u Istri do danas nije zaživio.


Nastavite čitati

Istra
 

Irena Hrstić nova je državna tajnica u Ministarstvu zdravstva, sad se istarski HDZ osjeća jačim na Poluotoku

Velika Zlatna Arena za najbolji film 71. Pulskog filmskog festivala dodijeljena je "Proslavi", a po ocjeni publike najbolji je film "Sveta obitelj"* Dugogodišnja ravnateljica Opće bolnice Pula, članica HDZ Irena Hrstić, danas je imenovana državnom tajnicom u Ministarstvu zdravstva * Odzvonilo divljem deponiju na Vodnjanštini * Sutra pišemo o Domu "Ruža Petrović" i o pulskom Studentskom domu

Istra
 

ODZVONILO JOŠ JEDNOM ILEGALNOM DEPONIJU NA VODNJANŠTINI Kreće uklanjanje više od 300 tisuća tona odbačenog građevinskog i organskog otpada

Tvrtka čija je ponuda ostvarila maksimalni broj bodova i izabrana za izvođenje radova je Marana Transporti iz Vodnjana, kojoj će za obavljanje posla biti potrebno nešto manje od procjene Grada, točnije 85.820 eura s uključenim PDV-om. Pulska tvrtka METIS, čija je ponuda na ovom natječaju odbijena kao nepovoljnija, vrijednost svojih radova procijenila je na preko 100 tisuća eura, odnosno dvadesetak više od izabrane ponude

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.