Politika i društvo

uskoro tri nova hotela u fažani

Fažana postaje istarska Copacabana - na potezu od 200 metara Fažance očekuju tri hotela

Treći hotel predviđen je na općinskoj parceli od 2.200 kvadrata na samoj rivi. Parcela ide na prodaju sljedeće godine po početnoj cijeni 1.200.000 eura. Radomir Korać: Na toj je parceli plan ranije predviđao market ali procijenili smo da tamo marketu nije mjesto. Lidija Udovički: SDP-ovi vijećnici su ti koji snose punu moralnu odgovornost za ove apartmane i hotele koji će bespovratno promijeniti sve ono zbog čega danas volimo Fažanu


 
3 min
Dražen Majić

Treći hotel predviđen je na općinskoj parceli od 2.200 kvadrata na samoj rivi. Parcela ide na prodaju sljedeće godine po početnoj cijeni 1.200.000 eura. Radomir Korać: Na toj je parceli plan ranije predviđao market ali procijenili smo da tamo marketu nije mjesto. Lidija Udovički: SDP-ovi vijećnici su ti koji snose punu moralnu odgovornost za ove apartmane i hotele koji će bespovratno promijeniti sve ono zbog čega danas volimo Fažanu

Kada smo prije neki dan objavili da se na fažanskoj rivi planira izgradnja dva hotela s ukupnim kapacitetom do 350 ležaja, nepotpuno smo vas informirali.

Naime, čitatelji su nas upozorili da je, nakon zadnjih izmjena prostornog plana, usred rive, na općinskoj parceli 1206/19, predviđena izgradnja još jednog hotela visine 15 metara i kapaciteta 75 ležaja.

Postojanje treće parcele na kojoj je predviđen hotel potvrdio nam je i fažanski načelnik Radomir Korać.

- Pored Badela je općinska parcela koja ima 2.200 kvadrata. U ranijem planu tamo je bila predviđen djelatnost K1, tipa market ili slično. Međutim, procijenili smo da tamo nije mjesto nekom marketu. Šestim izmjenama koje su usvojene na općinskom vijeću tamo je također stavljena oznaka T1, dakle hotel, objasnio nam je Korać.

Parcela sljedeće godine ide na prodaju i to po vrlo visokoj cijeni.

- Natječaj će ići za godinu dana, a cijena je već određena, iznosi 550 eura po četvornom metru. Očekujem da će i za tu parcelu biti ogroman interes te da će postići znatno veću cijenu, rekao nam je Korać.

Izračunali smo, početna cijena za parcelu od 2.200 kvadrata iznosila bi 1.200.000 eura.

Dakle, na potezu duljine 200 metara Fažance u skoroj budućnosti očekuju tri hotela: jedan od 195 ležaja u vlasništvu Aleksandra Džombića, jedan od 75 koji je najvećim dijelom na općinskoj parceli a manjim, čini se, i na Džombićevoj te treći, sa 150 ležaja, koji je također na općinskoj parceli koja uskoro ide na prodaju za najmanje dva milijuna eura.

U tri spomenuta hotela je predviđeno je ukupno 420 ležaja.

Lidija Udovički: Mnogo ključnih stvari se dogovaralo iza leđa javnosti

Za komentar ovolikog broja hotela na fažanskoj Rivi obratili smo se oporbenoj vijećnici Lidiji Udovički.

- Šestim izmjenama prostornog plana na vrlo malom prostoru uz staru jezgru i u prvoj liniji do mora, omogućila se gradnja čak 120 apartmana i tri hotela, nikad ranije viđene visine i izgrađenosti. Želim istaknuti da su za ovaj megalomanski i devastirajući plan bez rasprave glasali svi SDP-ovi vijećnici. Oni su ti koji snose punu moralnu odgovornost za sve ove apartmane i hotele koji će radikalno i bespovratno promijeniti sve ono zbog čega danas volimo Fažanu. Cjelokupna oporba je glasala protiv, kaže Udovički. Uvidom u zapisnik spomenute sjednice, vidljivo je da SDP-ovi vijećnici uopće nisu sudjelovali u raspravi o izmjenama plana koje evidentno i obimno idu u korist investitora.

Udovički je vrlo kritična i oko same procedure izmjene prostornog plana.

- Mnogo ključnih stvari se dogovaralo i mijenjalo javnosti iza leđa. Na javnoj raspravi nisu usvojene primjedbe građana o predimenzioniranosti ovih projekata, ali su usvojeni mnogobrojni i ekstravagantni zahtjevi tvrtke "Terra-Rex" koju je predstavljao Nebojša Džombić, brat Aleksandra Džombića. Primjerice, jedan takav zahtjev odnosio se na zatvaranje nerazvrstane ceste kojom se danas dolazi do parkinga kod križa. Džombić je kao razlog naveo potrebu da za sebe osigura i zatvori cijeli taj potez u cilju razvoja turističkog kompleksa kao jedne cjeline, tvrdi Lidija Udovički.

- U tu cjelinu investitor je već tada uračunao i dodatna dva hotela koja će se graditi na parcelama uz more, iako su te parcele u vlasništvu svih građana Fažane. Dakle, on već zna da će graditi na općinskim parcelama. Postavljam pitanje načelniku i njegovim vijećnicima: jeste li pitali stanovnike Fažane žele li se odreći svog prirodnog blaga u korist profita privatnog investitora, zaključila je oporbena vijećnica Lidija Udovički.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.