Politika i društvo

RASPRAVA O LUNGOMAREU

(FOTOGALERIJA) Puljani poručili: "Igralište je samo smokvin list, zašto skrivate planove?!"

Pred dojmljivim brojem odazvanih građana, unatoč korona uvjetima, upravo je u Domu sportova 'Mate Parlov' počelo javno izlaganje o nogometnom igralištu na Valkanama


 
6 min
Ivan Dobran Matea Čelebija

Pred dojmljivim brojem odazvanih građana, unatoč korona uvjetima, upravo je u Domu sportova 'Mate Parlov' počelo javno izlaganje o nogometnom igralištu na Valkanama

Pred dojmljivim brojem odazvanih građana, unatoč korona uvjetima, upravo je u Domu sportova 'Mate Parlov' počelo javno izlaganje o nogometnom igralištu na Valkanama.

Interes je velik zbog planirane gradnje hotela na Valkanama koja, doduše, nije obuhvaćena ovim planom, ali ju istodobno "gura" investitor - srpski milijarder Dragan Šolak, i koja je izazvala ogroman interes Puljana.

Naime, prije tri dana počela je javna rasprava o II. Izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja (UPU) Lungomare koja će trajati do 29. ožujka.

Javno izlaganje o planiranim izmjenama organizirano je radi stvaranja prostorno - planskih preduvjeta za revitalizaciju postojećeg nogometnog igrališta na Valkanama kao i realizaciju pojedinih pratećih sadržaja za potrebe tog nogometnog igrališta.

Naime, u NK Uljaniku trenira 300 djece koja su izgubila pomoćni teren nakon izgradnje gradskog bazena na Verudi.

Tribini, dakako, prisustvuju i predstavnici pulske tripartitne koalicije: gradonačelnik Filip Zoričić, Dušica Radojčić iz Možemo! te SDP-ova Sanja Radolović.

Boris Stermotić pitao je koliko će se zbog projekta srušiti stabala, na što je pročelnica za prostorno uređenje, Ingrid Bulian odgovorila da će se to znati kada se napravi projekt za igralište, ali da će se tada znati i koliko će se posaditi novih.

Boris Stermotić

- Planirate li raditi parkiralište za barem 500 automobila?, bilo je pitanje iz publike.
- Mijenja se sportsko igralište i dio za odvijanje prometa, sumirala je pročelnica Ingrid Bulian.

- Smatram da bi Lungomare trebalo proglasiti zaštićenim područjem ili park šumom i da se tamo svako rušenje stabala treba zabraniti, bio je komentar jednog od sudionika tribine.


Bulian je na to komentirala da se rasprava treba fokusirati isključivo na parking i igralište.

- Zašto bismo se morali fokusirati na igralište kada nas sve brine potencijalna gradnja hotela koji se nalaze pored? Zanima nas koliko će stabala biti srušeno u šumici? Čini nam se da nešto skrivate. Želimo informacije o izgradnji hotela, rekla je Puljanka.
- Nitko ništa ne skriva i svi planovi su javno dostupni, informacije o hotelu vam također mogu dati, ali to nije trenutni predmet rasprave, kazala je Bulian, na što joj je jedna od Puljanki kazala da ograničava raspravu.

- Možemo li pisati peticiju protiv izgradnje?, upitala je jedna od građanki.
- Možete pokrenuti inicijativu i predložiti izmjene prostornog plana, kazala je Bulian.

- Tko je naručio ovaj plan? Gradsko vijeće, gradonačelnik? bio je upit iz publike.
- Gradsko vijeće donijelo je Odluku za izmjenu prostornog plana, kazala je Bulian, na što joj je Radojčić rekla da prostorni plan nije donesen za vrijeme ove vlasti.

- Gospodo iz Gradskog vijeća, evo, možete zatražiti novi plan, kazao je Puljanin.

- Kako su kojekakvi menadžerčići dolazili do nekada društvenog vlasništva? A znamo da je u pitanju bila prethodna privatizacija, već samo ta činjenica, koliko god bila sveta po zakonu, zbog koje nitko nema pravo raspolagati javnim prostorom na ovaj način na koji se to u Puli radi već trideset godina. Oprostite, ali ovo vrijeđa zdrav razum, a to da nam ne možete reći suštinu problema, a to je kriminalna privatizacija, da se vladajućima ne bi dogodilo da opet izlaze van kroz stražnja vrata.

Stavite širu sliku ovih promjera nogometnog terena, kako to izgleda u širem smislu i kako je to pripremljeno za hotel tog famoznog investitora koji će biti pored, bio je komentar Puljanina koji je zaradio velik pljesak prisutnih.
Bulian je na to prikazala širi plan.

Stalno nam govorite da budemo odgovorni. Zašto onda režete šumu, ako nam šuma daje kisik?, bilo je pitanje djece.

- Mi na ovoj lokaciji želimo stvoriti nogometno igralište na kojemu i vi možete trenirati, rekla je Bulian djeci.
- Mi treniramo nogomet, u šumi, kazao joj je jedan od prisutnih dječaka.

- Zna li se koliko će igralište zadirati u šumu?, pitao je jedan od građana.
- Ostaje u svom južnom dijelu tamo gdje se nalazi, na istočnom dijelu 12 metara dalje, a u sjevernom šest metara i ne bi se ništa gradilo, eventualno bi se postavljale montažne tribine, kazala je Bulian.

Tajnik NK Uljanika, Dragan Stokić, kazao je: Ovo mi je jedan od najtežih dana u životu jer slušamo ovako nešto. Govorim isključivo o nogometnom igralištu koje je u vlasništvu grada, a ne o hotelu. Mi treniramo na Valkanama. Ja sam za to da se izgradi nogometno igralište, na čije je mjesto došao bazen koji je isto potreban ovom gradu, ali je možda mogao biti na nekom drugom mjestu. Ovo igralište postoji već pedeset godina i ovo nije gradnja novog igrališta, nego renovacija ovog starog. Ne govorim za tajkune, nego za nogometno igralište koje će biti za djecu. U redu, treba se posjeći nekoliko stabala, ali oni će se posaditi negdje drugdje. Ljudi, govorimo od 300 djece samo za NK Uljanik, a i o drugoj djeci koja bi tu možda trenirala

Dragan Stokić, NK Uljanik

Stanislav Peharec zahvalio se gradu što se brine o djeci.
- Moramo znati da sport i tjelesna aktivnost koriste fizičkom i mentalnom zdravlju. Znate li da je 60 posto djece zdravstveno ugroženo? Gdje mi to živimo? Moramo biti sretni što danas govorimo o sportskim terenima. Sva uspješna vlast pokretala je inicijativu sporta i gradnju sportskih terena. Ja sam došao ovdje jer sam u interesu djece, kazao je Peharec, na što su mu s tribina „nabacili“ da nije tema o tome.

Stanislav Peharec

Na istom tragu bio je Saša Brešić, poznati pulski sportaš i profesor tjelesnog odgoja.

Saša Breščić

Helena Lozić Doklezić rekla je da ne može vjerovati da se postavilo pitanje da je ova inicijativa protiv djece. Jeste li razmatrali kakvu drugu lokaciju?, upitala je.

Helena Lozić Doklezić

- Ova lokacija je odabrana jer je u blizini drugih sportskih terena, kazala je Bulian.
- A što je s Marsovim poljem? Za njega smo čitali u medijima. Tamo je predviđena sportsko-rekreacijska. Tamo nije potreban UPU. Možda građani ne znaju, ali prema darovnom ugovoru imamo rok od pet godina, a sada je prošlo već 15 mjeseci, morat ćemo nekorištenje prostora platiti državi. Ovdje se „krvimo“ oko lokacije, a spremnu imamo na Marsovom polju.
- Nitko nikada nije rekao da tamo neće biti igralište, ali ova na Lungomareu je trenutno najspremnija, kazala je Bulian.
Mario Peruško iz Pula Sporta zamolio je građane da ne opstruiraju te naglasio da je blizina bazena ključna za povoljnost ove lokacije.

Mario Peruško

- Mislila sam da će ova tribina ipak obuhvaćati i širu problematiku svega. Dakle, hotel će imati 236 soba i 250 zaposlenika. Moje pitanje je, što će se dogoditi ako zbog toga dođe do prometnog kolapsa? Molim gradske vijećnike da ne pogoduju građevinskoj mafiji i megalomaniju i maksimalnu izgradnju. Ako nešto želite riješiti u ovom gradu, prvo riješite problem parkinga, kazala je Silva Poropat.

Silva Poropat

- Koliko će koštati projekt igrališta?, bilo je pitanje građana.
- Ne znam, kazala je Bulian.

Naš urednik, Dražen Majić, u svojstvu građanina, upitao je je li moguće napraviti kompromis te da planirano nogometno igralište ne uđe šest metara u šumu, čime bi se izbjegla sječa stabala. Zatim se izravno obratio gradonačelniku Zoričiću koji je sjedio u publici, a ne ispred ljudi, bi li on dopustio da se na splitskom Marjanu posječe dvije tisuće metara šume.

Draženko Majić

FOTO: Istra24

Nastavite čitati

Pula
 

SUKOB OKO PARKINGA U TRŠĆANSKOJ ULICI Tko ima pravo, tko sječe užad, tko razbija staklo na vozilu

Predstavnica stanara Ivana Rampini: "Hrvatske željeznice svojataju nešto što nije njihovo vlasništvo, već su to dobili u posjed na trajno korištenje. Oni ne razmišljaju o stanarima zgrade koji ovdje žive 24 sata, a oni tamo rade samo 8 sati. I sad se inate" * HŽ: "Iako stanari okolnih zgrada imaju oko svojih zgrada zemljište na kojem mogu parkirati i po potrebi urediti parkirališta, neprekidno nam stvaraju neugodnosti. Ruše se postavljeni stupići, sijeku užad koja je postavljena na ulaz u parkiralište, te razbijaju stakla na parkiranom vozilu"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.