Politika i društvo

reagiranje

Iz Grada Pule reagirali na naš članak: Nasljeđe Borisa Miletića: u pulskoj gradskoj upravi 27 savjetnika! Plaće su od 7.600 do 9.400 kuna!

Grad Pula-Pola prihvaća činjenicu da je termin „savjetnik", zbog raznih društveno-političkih i pravosudnih događaja od osnivanja Republike Hrvatske pa do danas poprimio negativnu konotaciju, no takvo što ne može ići na štetu Grada Pula-Pola isključivo zato što se prilikom određivanja naziva radnih mjesta poštuju ranije spomenuta pravna načela.


 
4 min
Istra24

Grad Pula-Pola prihvaća činjenicu da je termin „savjetnik", zbog raznih društveno-političkih i pravosudnih događaja od osnivanja Republike Hrvatske pa do danas poprimio negativnu konotaciju, no takvo što ne može ići na štetu Grada Pula-Pola isključivo zato što se prilikom određivanja naziva radnih mjesta poštuju ranije spomenuta pravna načela.

Poštovani,

u članku pod naslovom Nasljeđe Borisa Miletića: u pulskoj gradskoj upravi 27 savjetnika! plaće su od 7.600 do 9.400 kuna! kojeg potpisuje Danijela Bašić Palković, a koji je objavljen na portalu Istra24 dana 13. siječnja 2022. godine, želimo ukazati na netočno iznesene tvrdnje kojima se svjesno obmanjuje javnost čime se nanosi šteta ugledu Grada Pule. Molimo da naš demanti, u cilju točnog informiranja javnosti, prenesete u cijelosti.

Navedeni članak na Vašem portalu negativno i netočno interpretira vrstu i broj radnih mjesta u gradskoj upravi čime se čitatelje dovodi u zabludu i navodi na pogrešan zaključak.

Iznesenim neprovjerenim informacijama insinuiraju se neprihvatljiva i negativna obilježja radnih poslova u Gradu Pula-Pola. U navedenom tekstu su na krajnje neprofesionalan i podrugljiv način iznesene teze o tome da je „pulska gradska uprava i dalje prava meka za brojne savjetničke funkcije“, odnosno da „savjetnici čine čak 13 posto zaposlenih gradske administracije“, a osobito da je opis posla savjetnika „gašenje vatre među koalicijskim partnerima“.

Vlada Republike Hrvatske je, na temelju Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi dana 20. svibnja 2010. godine donijela Uredbu o klasifikaciji radnih mjesta u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kojom se na podroban način utvrđuje klasifikacija radnih mjesta službenika i namještenika u upravnim odjelima i službama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Uredba ne samo da definira kategorije, potkategorije i razine potkategorija, već propisuje i nazive radnih mjesta, između ostalog, i naziv radnog mjesta „savjetnik“.

Gradsko vijeće Grada Pula-Pola, na temelju Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, spomenute Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te konačno Statuta Grada Pula-Pola, dana 24. rujna 2010. donijelo je Odluku o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika (uz izmjenu i dopunu. Spomenuta Odluka predstavničkog tijela (uz izmjene i dopune od 12. prosinca 2013.) propisuje radna mjesta po kategorijama i potkategorijama na jednaki način kao i pravni izvor višeg pravnog ranga i snage.

Podsjetimo, Ustav Republike Hrvatske propisuje da zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom. Uzevši u obzir da Grad Pula-Pola svoj rad temelji na načelima ustavnosti i zakonitosti, kao temeljima za provođenje vladavine prava i pravne sigurnosti, jasno je da se nazivi radnih mjesta savjetnika nisu mogli preimenovati u drugačiji naziv, već je bilo nužno navesti one koji su propisani spomenutim pravnim izvorima. Grad Pula-Pola prihvaća činjenicu da je termin „savjetnik“, zbog raznih društveno-političkih i pravosudnih događaja od osnivanja Republike Hrvatske pa do danas poprimio negativnu konotaciju, no takvo što ne može ići na štetu Grada Pula-Pola isključivo zato što se prilikom određivanja naziva radnih mjesta poštuju ranije spomenuta pravna načela.

Dodatno, Grad Pula-Pola pozdravlja navode u članku da je Upravni odjel za prostorno planiranje i zaštitu okoliša jedan od najvažnijih odjela, međutim smatramo važnim ispraviti netočan natpis da isti ima „samo dva zaposlena“. U Upravnom odjelu za prostorno planiranje i zaštitu okoliša zaposlena su 23 djelatnika. Intencija minoriziranja rada tog Upravnog odjela je neprihvatljiva, osobito zato što se radi o odjelu koji obavlja široku paletu poslova od javnog značaja te na taj način doprinosi razvoju lokalne zajednice.

Dužnost je novinara iznositi točnu, potpunu i provjerenu informaciju u skladu s etikom javne riječi i kulturom dijaloga. Grad Pula-Pola uvijek će poticati i uvažavati pluralizam ideja i različitih svjetonazora, opirati se svim oblicima cenzure te pridonositi jačanju medija. Kritičko ispitivanje rada gradskih službi je u demokratskom društvu dobrodošlo, no subjektivna i pritom neistinita komponenta iznošenja informacija od strane novinara ne smije nanositi štetu ugledu Grada kao institucije svih građana.

U svrhu istinitog informiranja Vaših čitatelja i ispravka netočnih informacija, ovim putem molimo da sukladno odredbama članka 40., čl. 41., čl. 42. Zakona o medijima („Narodne novine RH“ br. 59/04, 84/11 i 81/13“), na istom ili istovrijednom mjestu i na isti ili istovrijedan način, objavite ispravak netočnih informacija.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.