republika - dugi
Politika i društvo

grad pula je raj za savjetnike

Jeste li znali da Grad Pula ima i savjetnika za životinje? Savjetnica za mjesne odbore je glavna tajnica Kluba žena IDS-a

Nova vlast zadržala je isti broj savjetnika, no u nekim su ih odjelima čak i "podebljali". Primjerice, bivša pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber nakon što je smijenjena, postaje savjetnica za kulturu pročelnici Leni Radunić. Pročelnica za kulturu danas ima ukupno četiri savjetnika


 
4 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini
Foto Manuel Angelini

Nova vlast zadržala je isti broj savjetnika, no u nekim su ih odjelima čak i "podebljali". Primjerice, bivša pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber nakon što je smijenjena, postaje savjetnica za kulturu pročelnici Leni Radunić. Pročelnica za kulturu danas ima ukupno četiri savjetnika

Bivši pulski gradonačelnik, Boris Miletić, očito je volio da ga savjetuju, pa je zato pulska gradska uprava i dalje prava meka za brojne savjetničke funkcije. Kako one višeg ranga, tako i one prve i druge razine, razno razne referente, voditelje, stručne suradnike i pomoćnike pročelnika.

Bivša pročelnica za kulturu sada je savjetnica

Trenutno je u gradskoj upravi zaposleno čak 27 savjetnika koji rade unutar sedam gradskih odjela i dvije službe. Znamo li da Grad ima oko 200 zaposlenih, jasno je da savjetnici čine čak 13 posto zaposlenih gradske administracije.

Nova vlast zadržala je velik broj savjetnika, no čini se da su ih u nekim odjelima i "podebljali". Primjerice, bivša pročelnica za kulturu, Jasmina Nina Kamber, nakon što je smijenjena, postaje savjetnica za kulturu pročelnici Leni Radunić. Pročelnica za kulturu ima ukupno četiri savjetnika, a jedan od njih je i poznati pulski umjetnik Eros Čakić koji je savjetnik za likovnu i galerijsku umjetnost.

Ako kojim slučajem niste znali, gradski Odjel za društvene djelatnosti i mlade, ima i savjetnika za životinje. U tom odjelu s ukupno 12 zaposlenih, angažirano je čak sedam savjetnika. Tu su svoje mjesto našli: savjetnik za školstvo, savjetnik za investicije te po dva savjetnika za socijalnu skrb. Upravo tu funkciju ima i IDS-ova županijska vijećnica, Irena Peruško. Kakav bi to odjel za mlade bio, kada ne bi imao i savjetnika za zdravstvene i socijalne programe.

Idemo dalje.

U Upravnom odjelu za lokalnu samoupravu koji broji 21 zaposlenog, nalazi se šest savjetnika. Gradonačelnik, Filip Zoričić, uz dvoje zamjenika, u odjelu ima pročelnicu koja ima zamjenicu i svoju pomoćnicu.

Samo iščitavajući opise nekih radnih mjesta koja je, doduše, Zoričić dobio u nasljeđe od Borisa Miletića, dolazimo do zaključka kako neka radna mjesta zaista zvuče primamljivo.

Savjetnici za zaštitu od koalicijskih požara?

Recimo, Odjel za lokalnu samoupravu broji 21 zaposlenog, među kojima je 6 savjetnika. U tom odjelu  pronalazimo mjesto poput “savjetnik 2 - stručnjak za prikupljanje podataka i izradu analitičkih podloga“. Ne zaboravimo i na posao savjetnik 1 za međunarodne projekte, savjetnik 1 za provedbu programa i projekata EU ili, pak, savjetnik 1 za financijske poslove u odsjeku za ITU mehanizam.

Zanimljivo je i u Odjelu za opću upravu i mjesnu samoupravu. Iako bi se taj odjel lako mogao spojiti s Odjelom za lokalnu samoupravu, to se možda ne bi svidjelo savjetnicima. Naime, u Odjelu za opću upravu i samoupravu je šest savjetnika, dok cijeli odjel ima 28 zaposlenih. I tu ima nekih "kreativnih" radnih mjesta.

Osim što postoje savjetnici za kadrovske i opće poslove, tu su i savjetnici za zaštitu na radu i zaštitu od požara. Bilo bi zanimljivo doznati čime su se u zadnje vrijeme oni bavili. Možda gašenjem vatre među koalicijskim partnerima.

Savjetnici za mjesne odbore

Iako u Puli djeluju mjesni odbori koji imaju svoje predsjednike, u Gradu su istovremeno zaposleni posebni savjetnici za mjesnu samoupravu i to za pojedine mjesne odbore.

Tu je svoje mjesto našla glavna tajnica Kluba žena IDS-a, Iva Burić-Bučaj, koja se do nedavno nalazila na čelnom mjestu Upravnog vijeća gradskog vrtića Mali svijet. U međuvremenu, postala je članica Upravnog vijeća Dječji vrtići Pula. Uz to, ona je, i savjetnica za Mjesne odbore Veruda, Monte Zaro, Busoler i Arena.

Upravo u svim spomenutim mjesnim odborima Burić-Bučaj je angažirana i kao tajnica tri dana u tjednu. Uz nju, u istom je odjelu zaposlen i savjetnik za mjesne odbore Stari Grad, Stoja, Šijana i Monvidal, Nebojša Vuković.

U Odjelu za financije, od ukupno 22 zaposlenih, tri su savjetničke funkcije. U tom je odjelu zaposlen savjetnik 1 za proračun i gospodarstvo te dva viša savjetnika za gradske poreze.

Znakovito, jedan od najvažnijih gradskih odjela, onaj za prostorno planiranje i zaštitu okoliša nema savjetnika i ima samo dva zaposlena. To su pročelnica Ingrid Bulian i administrativni tajnik.

A evo i plaća. Prosječna neto plaća za radno mjesto savjetnik 1 u Gradu Puli iznosi 8.158 kuna. Plaća za radno mjesto viši savjetnik je malo viša i iznosi 9.416 kuna. Savjetnik 2 ima malo niža primanja, riječ je o 7.602 kuna.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.