Politika i društvo

Uzavrele strasti na Valkanama

Građani poslali 200 primjedbi o Lungomareu: 'Ne rušite stabla', 'DA igralište, NE hotel'

U Gradu kažu da se zaprimljene primjedbe, osim nekolicine složenijih, sadržajno mogu svrstati u nekoliko grupa: protivljenje uklanjanju stabala, bilo kakvim intervencijama na području šume, potrebi očuvanja šume, pokretanju III. Izmjena Plana koje bi preispitale sva planska rješenja, 'za igralište – ne hotel' i slično


 
3 min
Zoran Angeleski

U Gradu kažu da se zaprimljene primjedbe, osim nekolicine složenijih, sadržajno mogu svrstati u nekoliko grupa: protivljenje uklanjanju stabala, bilo kakvim intervencijama na području šume, potrebi očuvanja šume, pokretanju III. Izmjena Plana koje bi preispitale sva planska rješenja, 'za igralište – ne hotel' i slično

Nakon što je 29. ožujka istekao rok za slanje prijedloga i primjedbi građana na plansko rješenje II. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja „Lungomare“,  a koje se odnosi na lokaciju postojećeg nogometnog igrališta i njegovog neposrednog okruženja, gradske vlasti pitali smo koliki je broj i kakav je sadržaj primljenih primjedbi građana te koji su slijedeći proceduralni koraci.

- U nadležnom Upravnom odjelu zaprimljeno je nešto više od 200 primjedbi / prijedloga građana. Cjeloviti sadržaj svih zaprimljenih primjedbi bit će sadržan u Izvješću o provedenoj javnoj raspravi. Njegova priprema je trenutno u tijeku te će ono, sukladno zakonskim odredbama, biti i javno objavljeno kada ćete biti u prilici iščitati svaku pojedinačnu primjedbu, kažu iz Grada.

Preispitati sva planska rješenja

- Ukoliko govorimo generalno, zaprimljene se primjedbe, osim nekolicine složenijih, sadržajno mogu svrstati u nekoliko grupa - protivljenje uklanjanju stabala, bilo kakvim intervencijama na području šume, potrebi očuvanja šume, pokretanju III. Izmjena Plana koje bi preispitale sva planska rješenja, 'za igralište – ne hotel' i slično, dodaju gradske službe.

Što se same procedure tiče, predstoji, kako je već navedeno, izrada Izvješća o provedenoj javnoj raspravi u sklopu kojeg se, između ostalog, obrađuju sve primljene primjedbe. Potom slijedi izrada Nacrta Konačnog prijedloga Plana te Konačnog prijedloga Plana koji zaključkom utvrđuje gradonačelnik. Na konačni prijedlog plana, prije upućivanja Gradskom vijeću Pule na donošenje, potrebno je ishoditi suglasnost resornog Ministarstva", zaključuju u Gradu Puli.

Dakle, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine može brzo reagirati, izdati ili ne izdati suglasnost, ali i ne treba promptno reagirati budući da nema, kao nekad, zakonski reguliranog vremenskog roka za davanje suglasnosti. Nakon tog koraka, plansko rješenje dolazi na glasanje pred gradske vijećnike. Otvoreno je pitanje koliko će sve to trajati.

Situaciju usložnjava i činjenica da u Gradskom vijeću, nakon nedavnog raspada trojne 'Zoričić-Možemo-SDP' vlasti nitko nema više većinu. Koalicija se raspala upravo na uzavrelom pitanju Lungomarea za koji su emotivno vezane mnoge generacije Puljana.

Može li se na igralište gledati izdvojeno od hotela?

Strasti su uzavrele zbog planirane gradnje hotela na sedam nadzemnih i dva podzemna kata (neobuhvaćenog ovim prostornim izmjenama), koji u prvom susjedstvu do igrališta planira izgraditi srpski milijarder Dragan Šolak.

Mimo različitih stavova političkih aktera, treba podsjetiti da je nedavno Predsjedništvo Društva arhitekata Istre ustvrdilo kako ovim II. izmjenama UPU-a "Lungomare ne dobiva adekvatno nogometno igralište jer je njegova izgradnja neracionalna na toj lokaciji, odnosno da je lokacija jednostavno premala za predloženo širenje igrališta".

Osim toga, dodali su istarski arhitekti, "ukupna tendencija izmjena nije usklađena s ishodišnom koncepcijom prostora Lungomare koja bi se trebala manifestirati u širenju šumskog i zelenog fonda te razvoju pješačko biciklističkog prometa".

Također, ukazali su da se ovim izmjenama (vezanim za igralište) "ne ispituju postojeće odluke u Planu vezane za hotelski kompleks s popratnim objektima i površinama, pročistač, plažne objekte u šumici i uređenje plaža, lift na plaži i automobilski promet".

"Lungomare je jedini neizgrađeni obalni pojas u neposrednoj blizini grada Pule, koji kao javna gradska površina već generacijama nudi svim građanima prirodne i uređene plaže, čisto more, šetalište te sportske i rekreacijske površine uz obalu i u šumi. Sveukupna planirana izgradnja nepovratno bi izmijenila prirodnu obalu i drastično smanjila šumski zeleni pojas čime bi prouzročila devastaciju ovog vrijednog prostora", ustvrdilo je vodstvo istarskog ceha arhitekata.


Nastavite čitati

Pula
 

Puccinijeva Opera "Madama Butterfly" 24. srpnja na pozornici pulske Arene

Glasoviti ansambl Slovenskog narodnog gledališča Opera in balet iz Ljubljane donosi nam ovu dirljivu priču koja govori o tragičnoj sudbini nesretno zaljubljene mlade Japanke Cio-Cio san, zvane Butterfly, koja je svoju ljubav poklonila američkom poručniku Pinkertonu. Arija "Un bel dì vedremo" (Jednog lijepog dana ćemo vidjeti), koju pjeva Cio-Cio San, postala je jedna od najpoznatijih arija u opernoj literaturi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.