Politika i društvo

Presica nakon raspada koalicije

Gradonačelnik Zoričić: Mi ćemo predlagati projekte za razvoj grada i vidjet ćemo kako će to funkcionirati. Ako ni to ne bude išlo, idemo na nove izbore!

Referendum je sasvim legitimno pitanje i ja se ne bojim ljudi. Znaju se procedure za referendum i izmjenu UPU-a. Referenduma se sigurno ne bojim, uostalom, na građanima je da odluče, rekao je pulski gradonačelnik. Istaknuo je da se s koalicijskim partnerima nikako nije mogao dogovoriti oko ključnih tema te kako su najviše zapinjali u dogovorima s Možemo!.


 
2 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Referendum je sasvim legitimno pitanje i ja se ne bojim ljudi. Znaju se procedure za referendum i izmjenu UPU-a. Referenduma se sigurno ne bojim, uostalom, na građanima je da odluče, rekao je pulski gradonačelnik. Istaknuo je da se s koalicijskim partnerima nikako nije mogao dogovoriti oko ključnih tema te kako su najviše zapinjali u dogovorima s Možemo!.

Nakon što je danas na Facebooku objavio da se vladajuća koalicija njegove liste, SDP-a i Možemo! raspala, sazvao izvanrednu konferenciju za novinare ispred Komunalne palače na Forumu. Uz njega su bili i članovi njegove Nezavisne liste, dogradonačelnica Ivona Močenić te vijećnici Kristijan Biteri, Dušanko Babić, Ivana Mohorović i Ivan Žagar.

- Kao što ste vidjeli iz danjašnjeg posta, zahvalio sam se kolegama iz SDP-a i Možemo! na koaliranju, ali dalje u smislu suradnje idemo sami. Gradsko vijeće ima svoje ovlasti i ja kao gradonačelnik svoje. Vjerujem da će svi u Gradskom vijeću sudjelovati u afirmaciji projektata za buđenje naše Pule, kazao je Zoričić dodavši da je njegovoj današnjoj odluci presudilo "deset mjeseci sporosti".

- Meni ovakav način rada ne ogovara. Mi smo svi legitimno izabrani i odgovorni smo građanima. Vidjet ćemo kroz rad Gradskog vijeća podržavaju li svi dionici projekte koji su dobri za grad. Izbori su čin demokoracije u kojima se vidi mišljenje građana. U ovih deset mjeseci nije bilo monolitne vlasti i neće je biti ni dalje. I dalje će biti demokratskog prosuđivanja, rekao je.

Zoričić je istaknuo da se s koalicijskim partnerima nikako nije mogao dogovoriti oko ključnih tema te kako su najviše zapinjali u dogovorima s Možemo!.

- Podsjetit ću vas na otkup okućnica, od toga do razvoja ključnih projekata koji su nam potrebni za promjene. Sve se moralo propitivati više puta i javnost je s razlogom pitala zašto se ništa ne razvija. Svi smo kao tripartitna koalicija bili nesuglasni. Svi smo na neki način usporavali rad, kazao je.

- Bit će nam teže jer smo sami, ali osjećam se kao čovjek i gradonačelnik slobodno, jer vjerujem da idemo dalje dobrim putem, poručio je Zoričić.

Projekta suradnja i IDS?

Upitan ima li izgleda za suradnju s IDS-om, ali i za formiranje projekte koalicije, gradonačelnik je istaknuo da je već nekoliko puta rekao što misli o tome i da s IDS-om nema koaliranja.

- Mi ćemo predlagati projekte za razvoj grada i vidjet ćemo kako će to funkcionirati, ako ni to ne bude išlo, idemo na nove izbore. Trebaju proći tri mjeseca od sazivanja sjednica Gradskog vijeća da bi se išlo u nove izbore. Ja se ne bavim klasičnom politkom, to je teška prošlost i ovdje nema jednoumlja. Predlagat ćemo projekte za razvoj grada, a tko će to prihvaćati, a tko ne, to ćemo vidjeti, kazao je.

Ogovarajući na pitanje je li raspadu kumovala aktualna tema izmjena i dopuna UPU-a Lungomare, posljednja u nizu oko kojeg se nije uspito dogovoriti s Možemo!, te upitan da komentira izjavu čelnice Možemo! Dušice Radojojčić da je proglaio kraj jer se boji referenduma o tom pitanju, Zoričić je kazao da Lungomare nije razlog.

- Referendum je sasvim legitimno pitanje i ja se ne bojim ljudi. Znaju se procedure za referendum i izmjenu UPU-a. Referenduma se sigurno ne bojim, uotalom, na građanima je da odluče, zaključio je Zoričić.


Nastavite čitati

Pula
 

Nobelova nagrada za medicinu i fiziologiju Šveđaninu Svanteu Paabou

- Čovječanstvo je uvijek zanimalo vlastito porijeklo. Otkuda potječemo i u kakvim smo odnosima s onima prije nas? Što nas - Homo sapiense razlikuje od drugih hominida? Svojim pionirskim istraživanjem Svante Pääbo postigao je nešto naizgled nemoguće - sekvenciranje genoma neandertalca, izumrlog rođaka današnjih ljudi, objavila je danas Nobelova skupština

Pula
 

Dušica Radojčić: "Investitor u hotel Valkane čini atentat na referendum!"

"Investitor provodi svoju "korona kampanju ostani doma', pozivajući na bojkot lokalne demokracije, a gradonačelnik znakovito šuti. Time izravno ide na ruku investitoru u Hotel Valkane Draganu Šolaku. Takva je kampanja investitora apsolutno nedopustiva i zaslužuje svaku osudu, ali ja te riječi osude nikad nisam čula ni od članova Gradskog vijeća, ni od gradonačelnika", kazala je predsjednica pulskog Možemo, pozivajući sve građane/ke Pule da izađu ove nedjelje na referendum za Lungomare

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.