Politika i društvo

Presica nakon raspada koalicije

Gradonačelnik Zoričić: Mi ćemo predlagati projekte za razvoj grada i vidjet ćemo kako će to funkcionirati. Ako ni to ne bude išlo, idemo na nove izbore!

Referendum je sasvim legitimno pitanje i ja se ne bojim ljudi. Znaju se procedure za referendum i izmjenu UPU-a. Referenduma se sigurno ne bojim, uostalom, na građanima je da odluče, rekao je pulski gradonačelnik. Istaknuo je da se s koalicijskim partnerima nikako nije mogao dogovoriti oko ključnih tema te kako su najviše zapinjali u dogovorima s Možemo!.


 
3 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Referendum je sasvim legitimno pitanje i ja se ne bojim ljudi. Znaju se procedure za referendum i izmjenu UPU-a. Referenduma se sigurno ne bojim, uostalom, na građanima je da odluče, rekao je pulski gradonačelnik. Istaknuo je da se s koalicijskim partnerima nikako nije mogao dogovoriti oko ključnih tema te kako su najviše zapinjali u dogovorima s Možemo!.

Nakon što je danas na Facebooku objavio da se vladajuća koalicija njegove liste, SDP-a i Možemo! raspala, sazvao izvanrednu konferenciju za novinare ispred Komunalne palače na Forumu. Uz njega su bili i članovi njegove Nezavisne liste, dogradonačelnica Ivona Močenić te vijećnici Kristijan Biteri, Dušanko Babić, Ivana Mohorović i Ivan Žagar.

- Kao što ste vidjeli iz danjašnjeg posta, zahvalio sam se kolegama iz SDP-a i Možemo! na koaliranju, ali dalje u smislu suradnje idemo sami. Gradsko vijeće ima svoje ovlasti i ja kao gradonačelnik svoje. Vjerujem da će svi u Gradskom vijeću sudjelovati u afirmaciji projektata za buđenje naše Pule, kazao je Zoričić dodavši da je njegovoj današnjoj odluci presudilo "deset mjeseci sporosti".

- Meni ovakav način rada ne ogovara. Mi smo svi legitimno izabrani i odgovorni smo građanima. Vidjet ćemo kroz rad Gradskog vijeća podržavaju li svi dionici projekte koji su dobri za grad. Izbori su čin demokoracije u kojima se vidi mišljenje građana. U ovih deset mjeseci nije bilo monolitne vlasti i neće je biti ni dalje. I dalje će biti demokratskog prosuđivanja, rekao je.

Zoričić je istaknuo da se s koalicijskim partnerima nikako nije mogao dogovoriti oko ključnih tema te kako su najviše zapinjali u dogovorima s Možemo!.

- Podsjetit ću vas na otkup okućnica, od toga do razvoja ključnih projekata koji su nam potrebni za promjene. Sve se moralo propitivati više puta i javnost je s razlogom pitala zašto se ništa ne razvija. Svi smo kao tripartitna koalicija bili nesuglasni. Svi smo na neki način usporavali rad, kazao je.

- Bit će nam teže jer smo sami, ali osjećam se kao čovjek i gradonačelnik slobodno, jer vjerujem da idemo dalje dobrim putem, poručio je Zoričić.

Projekta suradnja i IDS?

Upitan ima li izgleda za suradnju s IDS-om, ali i za formiranje projekte koalicije, gradonačelnik je istaknuo da je već nekoliko puta rekao što misli o tome i da s IDS-om nema koaliranja.

- Mi ćemo predlagati projekte za razvoj grada i vidjet ćemo kako će to funkcionirati, ako ni to ne bude išlo, idemo na nove izbore. Trebaju proći tri mjeseca od sazivanja sjednica Gradskog vijeća da bi se išlo u nove izbore. Ja se ne bavim klasičnom politkom, to je teška prošlost i ovdje nema jednoumlja. Predlagat ćemo projekte za razvoj grada, a tko će to prihvaćati, a tko ne, to ćemo vidjeti, kazao je.

Ogovarajući na pitanje je li raspadu kumovala aktualna tema izmjena i dopuna UPU-a Lungomare, posljednja u nizu oko kojeg se nije uspito dogovoriti s Možemo!, te upitan da komentira izjavu čelnice Možemo! Dušice Radojojčić da je proglaio kraj jer se boji referenduma o tom pitanju, Zoričić je kazao da Lungomare nije razlog.

- Referendum je sasvim legitimno pitanje i ja se ne bojim ljudi. Znaju se procedure za referendum i izmjenu UPU-a. Referenduma se sigurno ne bojim, uotalom, na građanima je da odluče, zaključio je Zoričić.


Nastavite čitati

Pula
 

Papa pozvao vjerske vođe da se ujedine u borbi protiv klimatskih promjena

"Kao vjerski predstavnici, budimo primjer i pokažimo da je promjena moguća i svjedočimo puni poštovanja održivim stilovima života. Glasno preklinjimo vođe naroda da se sačuva naš zajednički dom", poručio je Franjo u videoporuci * Papa je planirao predsjedati otvaranjem vjerskog paviljona na klimatskoj konferenciji C0P28 u Dubaiju, ali ga je bolest prisilila da ostane u Vatikanu

Pula
 

(FOTO) KADA ENTUZIJAZAM I TRUD POBJEĐUJU PREPREKE: Vaterpolo je težak, ali prelijep sport i voljeli bismo da je popularniji. Teško je to opisati, ali voda je poseban medij za igru

"Jeste li znali da je Damir Burić najtrofejniji pulski sportaš nakon Mate Parlova? Mnogi to ne znaju, a to je ogroman sportski uspjeh", kaže nam trener Bekim Rača. I zaista, za jedan sport koji je desetljećima opstajao u gradu bez bazena, pulski je vaterpolo sačuvao izuzetno zdrav duh. Ali, 'love' i dalje nedostaje kažu. Grad godišnje izdvaja tek iznos dovoljan za jedan najam autobusa, a putovanja su zbog izostanka županijske lige daleka i skupa. Mladi igrači priželjkuju i novi gol koji košta svega 2.000 eura. Premali je to iznos da bi bio prepreka za stvaranje budućih prvaka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.