Politika i društvo

VIŠEDESETLJETNA SUSTAVNA NEBRIGA

Gradonačenik Umaga tvrdi: Istra nema nijedno adekvatno opremljeno atomsko sklonište!

"I ja vam sad kao i drugi gradonačelnici mogu reći da imamo na stotine mjesta, ali neću jer istina je da adekvatnih skloništa ni nemamo“, kaže nam umaški gradonačelnik, Vili Bassanese, na naše pitanje ima li Umag atomskih skloništa. Kaže, građani ga zadnjih dana nerijetko zovu s istim pitanjem, a ono će biti tema i današnje Sjednice Gradskog vijeća tijekom popodneva


 
2 min
Martina Pereša
Vili Bassanese, Foto: PIXSELL/Srećko Niketić

"I ja vam sad kao i drugi gradonačelnici mogu reći da imamo na stotine mjesta, ali neću jer istina je da adekvatnih skloništa ni nemamo“, kaže nam umaški gradonačelnik, Vili Bassanese, na naše pitanje ima li Umag atomskih skloništa. Kaže, građani ga zadnjih dana nerijetko zovu s istim pitanjem, a ono će biti tema i današnje Sjednice Gradskog vijeća tijekom popodneva

„Ne mislim dizati paniku, ali ni lagati ljude. Valja reći istinu – u Istri nemamo nijedno adekvatno opremljeno atomsko sklonište. Jedno su ratna, a drugo su atomska skloništa. Atomsko mora imati filtere, a oni se uopće ne proizvode u Hrvatskoj. Zatim olovna vrata, sustav pritoka zraka, vodu koja ne smije biti tekuća, kemijske wc-e jer ne smije biti prisutna kanalizacija, mnogo je toga… I ja vam sad kao i drugi gradonačelnici mogu reći da imamo na stotine mjesta, ali neću jer istina je da adekvatnih skloništa ni nemamo“, kaže nam umaški gradonačelnik, Vili Bassanese, na naše pitanje ima li Umag atomskih skloništa.

Kaže, građani ga zadnjih dana nerijetko zovu s istim pitanjem, a ono će biti tema i današnje Sjednice Gradskog vijeća tijekom popodneva.

Nijedno atomsko sklonište u Istri nije adekvatno?

Gradonačelnik je jasan. Prema njegovim saznanjima, kaže, nijedno atomsko sklonište u Istri nije adekvatno.

Općih skloništa ima, iako su i ona, veli, sustavno zanemarena od 90-ih godina naovamo. Govori nam kako nema čak ni zakonske obaveze nad jedinicama lokalne samouprave koja bi se odnosila na ovaj problem.

Iako nam Stožer za civilnu zaštitu Istarske županije tvrdi kako su skloništa u ingerenciji gradova, umaški gradonačelnik kaže kako imaju problema i oko imovinsko-pravnih odnosa.

- Dakle, općih skloništa imamo, i to temeljem Plana od nepogoda. U tom smislu imamo dva podzemna skloništa koja mogu primiti 500 osoba, ali ona su ratna, a ne atomska. Osim toga, na raspolaganju imamo tri sportske dvorane, a brojne privatne kuće i zgrade također imaju svoje podrume odnosno skloništa. Kad to sve zbrojimo, imamo, dakle, skloništa za 5000 od 15 000 stanovnika Umaga. Ali, recimo otvoreno – i to što imamo su skloništa od nepogoda, a ne ratnih razaranja, da ne spominjem atomski rat, ponavlja nam Bassanese.

Jesmo li atomska skloništa naprosto desetljećima smetnuli s uma?

I tako dolazimo do problema odgovornosti jer, veli umaški gradonačelnik, cijela nam država o ovoj temi nije razmišljala i uopće nije jasno na kome je odgovornost; državi, županijama ili gradovima…?

- Od devedesetih godina naovamo, nema sustavne brige o javnim skloništima niti zakona koji to propisuju. Nisam zadovoljan što je tako, ali ljudi to moraju znati, zaključuje Bassanese razgovor o problematici atomskih skloništa koja je u interes javnosti došla nakon Putinovih prijetnji nuklearnim oružjem već nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu kojoj svjedočimo.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.