Politika i društvo

DVOSTRUKI STANDARDI

Gradska vlast ekspresno uklonila parolu 'Lungo je naš'. Ustaški simboli i 'ZDS' na kupalištu Stoja očito joj ne smetaju

Na dijelu pročelja omiljenog kupališta, nasuprot skakaonice, iscrtan je ustaški simbol, ušato 'u'. Osim toga, šetači i šetačice, a vikendom ih je nemali broj, s derutnih zidova mogu iščitati natpis „ZDS“, skraćeni pokliča Za dom spremni, „Ubi Riječana“ i  „Smrt policiji“


 
1 min
Chiara Bilić

Na dijelu pročelja omiljenog kupališta, nasuprot skakaonice, iscrtan je ustaški simbol, ušato 'u'. Osim toga, šetači i šetačice, a vikendom ih je nemali broj, s derutnih zidova mogu iščitati natpis „ZDS“, skraćeni pokliča Za dom spremni, „Ubi Riječana“ i  „Smrt policiji“

Parola "Lungo je naš", koja je na pločniku blizu Mocennijevog spomenika i nogometnog igrališta na pulskoj šetnici Lungomare osvanula 25. ožujka, uklonjena je u ekspresnom roku od 24 sata. Takva promptnu reakciju nisu, međutim, dočekali sramotni natpisi na kupalištu Stoja.

Naime, na dijelu pročelja omiljenog kupališta, nasuprot skakaonice, iscrtan je ustaški simbol, ušato 'u'. Osim toga, šetači i šetačice, a vikendom ih je nemali broj, s derutnih zidova mogu iščitati natpis „ZDS“, skraćenicu pokliča Za dom spremni, „Ubi Riječana“ i  „Smrt policiji“.

Građanski izraz nezadovoljstva recentnim zbivanjima oko izmjena i dopuna UPU-a Lungomare, kojima bi se trebao proširiti i rekonstruirati postojeće nogometno igralište, a, posredno, važećim prostornim planom i gradnja hotela, gradskim vlastima je, očigledno, veći trn u oku od poruka mržnje ispisanih na kupalištu Stoja.

Nije, dakle, dovoljno što se kupalište doslovce raspada, već je sada, nakon dugogodišnjeg zanemarivanja i sustavnog propadanja, postalo i mjesto širenja netolerancije.

Pa, kada su ovih dana već svima puna usta dobrobiti djece, valja se zapitati što im poručujemo brzinskim uklanjanjem natpisa koji se bori za javni interes, a istovremeno neuklananjem poruka mržnje.


Nastavite čitati

Pula
 

PORINUĆE U TEHNOMONTU: Grcima isporučena dva broda za gašenje požara

Riječ je o dva 25,5 metara dugim brodovima od aluminija, 1,5 metara dubine gaza s tri motora od 1.200 konjskih snaga koji mogu dostići brzinu od 25 milja. Služit će za gašenje požara s dometom gašenja od preko stotinu metara. Jednom u funkciji imat će deset članova posade. Za ovu investiciju grčki naručitelj platio je 10,5 milijuna eura

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.