Politika i društvo

PLATFORMA NEDALEKO PULE

Greenpeace: Ništa se ne zna o potonuću platforme Ivana D, Ina želi održati status quo

Aktivisti Greenpeacea prosvjedovali su u utorak ispred zgrade Ine upozoravajući da se ni nakon 15 mjeseci istrage nije saznalo ništa novo o potonuću plinske platforme Ivana D kod Pule jer Ina, poručili su, želi održati status quo kao da se nesreća 2020. nije ni dogodila


 
2 min
HINA
HINA/ Greenpeace

Aktivisti Greenpeacea prosvjedovali su u utorak ispred zgrade Ine upozoravajući da se ni nakon 15 mjeseci istrage nije saznalo ništa novo o potonuću plinske platforme Ivana D kod Pule jer Ina, poručili su, želi održati status quo kao da se nesreća 2020. nije ni dogodila

Aktivisti Greenpeacea prosvjedovali su u utorak ispred zgrade Ine upozoravajući da se ni nakon 15 mjeseci istrage nije saznalo ništa novo o potonuću plinske platforme Ivana D kod Pule jer Ina, poručili su, želi održati status quo kao da se nesreća 2020. nije ni dogodila.

Prosvjednici su istaknuli da prespora istraga nije odgovorila na ključna pitanja kako, zašto i pod kojim uvjetima se dogodilo potonuće platforme.

"Nevjerojatno je da je prošlo toliko vremena, a čini se kao da se cijela situacija nije pomakla s mrtve točke. Čini se da Ina štiti svoje financijske interese i želi održati status quo kao da se nesreća nije ni dogodila, ali je nedopustivo da joj to Vlada i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dopuštaju", navela je Petra Andrić iz hrvatskog ureda Greenpeacea.

Ako je to vizija održivog razvoja u Hrvatskoj, svi se moramo ozbiljno zabrinuti, poručila je i upozorila da je trošak zbrinjavanja Ivane D trenutno ostavljen Jadranskom moru, umjesto da ga snosi Ina.

Ta se naftna kompanija, napomenuli su iz Greenpeacea, istovremeno diči da je sredinom ožujka ove godine s radom počela nova bušotina na sjevernom Jadranu, najavili su da će u pogonu uskoro biti i druga, kao i da je u planu izgradnja nove platforme.

"Vlada mora pojačati nadzor i temeljito ispitati sve odobalne plinske platforme, uključujući moguće istjecanje metana", naveli su u priopćenju.

Embargo na ulaganja u fosilnu infrastrukturu na Jadranu

Zatražili su uvođenje embarga na nova ulaganja u fosilnu infrastrukturu na Jadranu, koja bi značila "cementiranje" upotrebe fosilnih goriva u sljedećih nekoliko desetljeća.

"To si ni Hrvatska ni EU ne mogu dopustiti. Sva nova ulaganja trebaju se usmjeriti prema obnovljivim izvorima, energetskoj učinkovitosti i rješenjima za pohranu energije", poručila je Andrić.

Iz Greenpeacea su naglasili da plin nije "tranzicijsko gorivo", nije ni zeleno niti čisto, a rješenje vide u obnovljivim izvorima energije za koje Hrvatska ima izuzetan potencijal.

"Jedna smo od najsunčanijih zemalja u Europi, a po korištenju solarne energije smo na samom dnu. Jadransko sunce, a ne fosilni plin, rješenje je i za spas klime i za istinsku energetsku neovisnost", zaključili su iu Greenpeacea.


Nastavite čitati

Istra
 

HIDROBAZA: Što župan misli o njenoj paradoksalnoj prodaji, i što će biti s plažom?

Zbog mešetarenja kod privatizacije nekadašnji trgovački divovi "Puljanka" i "Istra" su propali, a danas se njihove nekretnine prodaju po diskontiranim cijenama * I Grad Rovinj, poput Pule, Poreča i Umaga, koristi javne novce za vlastitu promociju * Hidrobaza je trebala biti jezgra poduzeća Brijuni Rivijera čiji je suvlasnik država, a sada je ta ista država prodaje: što o tome misli Boris Miletić? * Hidrobaza će koštati i Fažani koja uređuje svoje priobalje i koja s lokacije mora ukloniti nezakonite nasipe materijala: više o tome saznat ćete ujutro * Sutra pročitajte i kako je gradonačelnik Višnjana opravdao to što nije informirao javnost o svom (ne) radu

Istra
 

Gotovo stotinjak biciklista natjecalo se u prvom kolu

Samo natjecanje održano je u pet zasebnih utrka i 17 starosnih kategorija gdje se natjecao ukupno 91 natjecatelj, što je nešto manji broj nego inače. No, to nikoga nije iznenadilo s obzirom da je u najavi vremenske prognoze bila - polarna hladnoća

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.