Politika i društvo

PLATFORMA NEDALEKO PULE

Greenpeace: Ništa se ne zna o potonuću platforme Ivana D, Ina želi održati status quo

Aktivisti Greenpeacea prosvjedovali su u utorak ispred zgrade Ine upozoravajući da se ni nakon 15 mjeseci istrage nije saznalo ništa novo o potonuću plinske platforme Ivana D kod Pule jer Ina, poručili su, želi održati status quo kao da se nesreća 2020. nije ni dogodila


 
1 min
HINA
HINA/ Greenpeace

Aktivisti Greenpeacea prosvjedovali su u utorak ispred zgrade Ine upozoravajući da se ni nakon 15 mjeseci istrage nije saznalo ništa novo o potonuću plinske platforme Ivana D kod Pule jer Ina, poručili su, želi održati status quo kao da se nesreća 2020. nije ni dogodila

Aktivisti Greenpeacea prosvjedovali su u utorak ispred zgrade Ine upozoravajući da se ni nakon 15 mjeseci istrage nije saznalo ništa novo o potonuću plinske platforme Ivana D kod Pule jer Ina, poručili su, želi održati status quo kao da se nesreća 2020. nije ni dogodila.

Prosvjednici su istaknuli da prespora istraga nije odgovorila na ključna pitanja kako, zašto i pod kojim uvjetima se dogodilo potonuće platforme.

"Nevjerojatno je da je prošlo toliko vremena, a čini se kao da se cijela situacija nije pomakla s mrtve točke. Čini se da Ina štiti svoje financijske interese i želi održati status quo kao da se nesreća nije ni dogodila, ali je nedopustivo da joj to Vlada i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dopuštaju", navela je Petra Andrić iz hrvatskog ureda Greenpeacea.

Ako je to vizija održivog razvoja u Hrvatskoj, svi se moramo ozbiljno zabrinuti, poručila je i upozorila da je trošak zbrinjavanja Ivane D trenutno ostavljen Jadranskom moru, umjesto da ga snosi Ina.

Ta se naftna kompanija, napomenuli su iz Greenpeacea, istovremeno diči da je sredinom ožujka ove godine s radom počela nova bušotina na sjevernom Jadranu, najavili su da će u pogonu uskoro biti i druga, kao i da je u planu izgradnja nove platforme.

"Vlada mora pojačati nadzor i temeljito ispitati sve odobalne plinske platforme, uključujući moguće istjecanje metana", naveli su u priopćenju.

Embargo na ulaganja u fosilnu infrastrukturu na Jadranu

Zatražili su uvođenje embarga na nova ulaganja u fosilnu infrastrukturu na Jadranu, koja bi značila "cementiranje" upotrebe fosilnih goriva u sljedećih nekoliko desetljeća.

"To si ni Hrvatska ni EU ne mogu dopustiti. Sva nova ulaganja trebaju se usmjeriti prema obnovljivim izvorima, energetskoj učinkovitosti i rješenjima za pohranu energije", poručila je Andrić.

Iz Greenpeacea su naglasili da plin nije "tranzicijsko gorivo", nije ni zeleno niti čisto, a rješenje vide u obnovljivim izvorima energije za koje Hrvatska ima izuzetan potencijal.

"Jedna smo od najsunčanijih zemalja u Europi, a po korištenju solarne energije smo na samom dnu. Jadransko sunce, a ne fosilni plin, rješenje je i za spas klime i za istinsku energetsku neovisnost", zaključili su iu Greenpeacea.


Nastavite čitati

Istra
 

CALO DEI DICHIARATI DI MADRELINGUA ITALIANA Furio Radin: "I professori dovrebbero riposare un pò di meno durante i riposi"

Negli ultimi vent'anni, infatti, i cittadini di madrelingua italiana in Istria hanno subito una diminuzione del 38 percento. Se nel 2001 il 7,69 percento (15.867 cittadini) dichiarava l'italiano come madrelingua, nel 2021 questo numero si è ridotto al 5,04 percento (9.836 cittadini) * Marin Corva: "Questo è un dato abbastanza allarmante, da non prendere alla leggera in quanto il calo dei dichiarati di madrelingua italiana supera quello dei dichiarati di nazionalità italiana" * Furio Radin: "I professori dovrebbero imparare a usare la propria autorità, insistere un pò di più, anche a parlare l’italiano tra di loro. Si sforzino a farlo"

Istra
 

Holcim dobio HRIO nagradu za ljudska prava

Naučili smo koliko je važno razumjeti da se ona ne krše tamo negdje u manje razvijenim državama, nego da postoji proces kojim svaka tvrtka treba razumjeti čime može doći u poziciju kršiti ljudska prava, čak i u svojem možda razvijenijem okruženju, rekla je Julija Škoro, direktorica održivosti u Holcimu Hrvatska

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.