Politika i društvo

pozvao na prosvjed

Hajduković (Socijaldemokrati): Vlada sustavno ignorira blokirane

"Imamo lex AP i čitav niz drugih ataka na institucije države, a ovo je kulminacija da će čovjek s vrlo sumnjivom prošlošću voditi borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u Hrvatskoj", izjavio je Hajduković


 
2 min
HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

"Imamo lex AP i čitav niz drugih ataka na institucije države, a ovo je kulminacija da će čovjek s vrlo sumnjivom prošlošću voditi borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u Hrvatskoj", izjavio je Hajduković

Saborski zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković ocijenio je u utorak da Vladu sustavno ignorira oko četvrt milijuna blokiranih građana i najavio je upućivanje u saborsku proceduru zakonskih izmjena koje bi toj skupini olakšale život.

Vlada se razmeće mjerama pomoći građanima i gospodarstvu u nošenju s krizom i poskupljenjima no sustavno ignorira gotovo četvrt milijuna građana čiji su računi blokirani i koji su su ostavljeni na milost i nemilost inflaciji, izjavio je Hajduković na konferenciji za novinare u Saboru.

Posebno brine, dodao je, što  je broj građana čiji su računi u dugotrajnoj blokadi, dulje od godinu dana, u stalnom porastu. 

Broj blokiranih u dugotrajnoj blokadi krajem 2020. je bio 160 tisuća, krajem 2021. godine 175 tisuća, a u 2022. preko 180 tisuća. Oko  75 posto od ukupnog broja blokiranih su oni u dugotrajnoj blokadi, ustvrdio je.

Hajduković kaže da Vlada ne pomaže toj skupini građana. Najavljuje upućivanje u saborsku proceduru izmjena zakona kojim bi se povećao iznos plaće, odnosno mirovine, koji može biti zaštićen od ovrhe te kojim bi se promijenio redoslijed naplate duga, prvo otplata glavnice a onda kamata.

"Jedna gospođa mi je na trgu ispričala svoju priču da mjesečno može izdvojiti oko 50-ak eura za vraćanje duga, a kamata joj je 60 eura. Ona se iz dužničkog ropstva izvući neće nikada", rekao je.

Hajduković je također pozvao na prosvjed u organizaciji lijevo-liberalne oporbe u subotu na Trgu Sv. Marka. Kaže da poziva sve slobodoljubive građane, koji cijene demokraciju i žele živjeti u demokraciji. Zastupnik socijaldemokrata kaže da 'nije problem samo Ivan Turudić  već i  osam godina sustavnog uništavanja institucija'.

"Imamo lex AP i čitav niz drugih ataka na institucije države, a ovo je kulminacija da će čovjek s vrlo sumnjivom prošlošću voditi borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u Hrvatskoj", izjavio je Hajduković.

Komentirao  je i raspravu u javnosti o sigurnosnoj  provjeri Turudića. "Možda bi neke stvari stavila ad acta, no sumnjam da bi i nakon nove provjere on bio osoba koja bi imala moje povjerenje da vodi državno odvjetništvo", poručio je.

Hajduković smatra da ako u zakonu ne piše tko može tražiti sigurnosnu provjeru, onda je može tražiti svatko, Sabor, predsjednik Vlade ili predsjednik RH.


Nastavite čitati

Sabor sutra raspravlja o demografskoj revitalizaciji Hrvatske

U predloženoj se strategiji govori i o učinkovitoj integraciji doseljenika u hrvatsko društvo, odnosno o osiguravanju kvalitetnih uvjeta za rad i život u novoj sredini. Uz to, dokument predviđa smanjenje emigracije te povratak dijaspore i recentnih iseljenika u zemlju

HND pozvao premijera Plenkovića da prestane prozivati novinare

''Premijer Plenković nije i ne može biti glavni urednik hrvatskih medija'', ističu u novinarskoj strukovnoj organizaciji. Pojasnili su i kako je uloga novinara, novinarki i medija da propituju osobe na položaju moći i ukazuju na nepravilnosti u sustavu jer na taj način čuvaju demokraciju i drže odgovornima pred javnošću osobe izabrane da obnašaju funkcije vlasti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.