Politika i društvo

je li na 'ribarskoj' bilo pogodovanja?

Kazneno prijavljeni Boris Miletić: "Da, zbog Ribarske kolibe angažirao sam riječke odvjetnike specijalizirane za kazneno pravo"

Zahvaljujući utjecaju Borisa Miletića, Nikolay Viktorov postao je počasni građanin Pule i omiljeni IDS-ov investitor. Brojni su dokazi bliske poslovno-političke suradnje IDS-ovih čelnika i ruskog poduzetnika. Dok USKOK istražuje način na koji je Viktorov dobio pravo građenja za parkiralište na Ribarskoj kolibi, istarski župan Boris Miletić angažirao je riječkog odvjetnika, stručnjaka za kazneno pravo


 
3 min
Danijela Bašić-Palković Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini
Foto: Duško Marušić/ PIXSELL

Zahvaljujući utjecaju Borisa Miletića, Nikolay Viktorov postao je počasni građanin Pule i omiljeni IDS-ov investitor. Brojni su dokazi bliske poslovno-političke suradnje IDS-ovih čelnika i ruskog poduzetnika. Dok USKOK istražuje način na koji je Viktorov dobio pravo građenja za parkiralište na Ribarskoj kolibi, istarski župan Boris Miletić angažirao je riječkog odvjetnika, stručnjaka za kazneno pravo

Osim zapošljavanja IDS-ovog gradskog vijećnika Massima Brajuhe na Ribarskoj kolibi, mnogi su drugi dokazi bliskosti čelnika IDS-a i ruskog investitora Nikolaya Viktorova.

Tadašnji pulski gradonačelnik i predsjednik stranke, Boris Miletić, Viktorova je u pomalo čudnim okolnostima proglasio zaslužnim građaninom Grada Pule.

Tu je titulu, koja značajno pomaže kod rješavanja pitanja državljanstva i radnih dozvola, Viktorov dobio 2014. na prijedlog Turističke zajednice i Opće bolnice Pula.

Lighthouse

Viktorov je tada pulskoj bolnici poklonio uređaj u vrijednosti od 40 tisuća kuna, od kojih su po deset tisuća dali Gradovi Vodnjan i Pula, dok je ostatak prikupljen na koncertu Tonija Cetinskog u klubu "Lighthouse", koji je tada vodio Viktorov.

Osobe bliske ruskom investitoru potvrdile su nam da je Miletić potom bio posebni gost počasnog građanina Viktorova u Moskvi.

Boris Miletić danas to demantira, tvrdeći da je u Moskvi bio kao predsjednik skupštine Turističke zajednice Pula, dakle upravo one institucije koja je Viktorova i predložila za počasnog Puležana.

Zašto gradske vlasti nisu izgradile parking na gradskoj zemlji, već su unosan biznis prepustile Rusu?

Dvije godine kasnije, 2016., Viktorov pokreće zahtjev za izmjenom prostornog plana na Ribarskoj kolibi. S obzirom na to da podizanje smještajnih kapaciteta zahtijeva i rješenje problema parkiranja, Rus od Grada traži da mu se za izgradnju parkirališta umjesto kupovine zemljišta odobri opcija prava građenja.

Grad raspisuje brzinski natječaj za pravo građenja na koji se jedini može javiti Viktorov jer jedini ima idejni projekt, čiju su mu izradu, izdanom dokumentacijom, prethodno omogućile i gradske službe.

U roku od desetak dana natječaj osvaja Viktorov kojeg zastupa pulski odvjetnik Goran Pajić.

Natječaj je vrlo povoljan za Rusa jer mu omogućuje da za godišnju cijenu od 14 tisuća kuna upravlja parkiralištem s 48 mjesta na atraktivnoj lokaciji na Verudeli.

Potpuno je nejasno zašto gradske vlasti  - inače dosta agilne u gradnji i projektiranju parkirališta, a što jako dobro znaju svi Puležani koji imaju automobil - nisu same na gradskoj zemlji izgradile parkiralište, već su ogromnu zaradu prepustili - Rusu.

Upravo po toj osnovi, protiv bivšeg gradonačelnika Miletića skupina članova pulskog SDP-a podnijela je USKOK-u kaznenu prijavu.

SDP-ovci Miletića optužuju da je ovakvim ugovorom oštetio grad za 16 milijuna kuna, koliko bi iznosili potencijalni prihodi da je Grad sam izgradio vlastito parkiralište.

U snimljenom materijalu Miletić - bjesni

Da stvar bude gora, Nikolay Viktorov može u bilo kojem trenutku od grada zatražiti otkup zemlje na kojoj se nalazi parkiralište, što je Grad dužan učiniti u ekspresnom roku od 60 dana.

Evidentno je da je Viktorov zahvaljujući osobnom poznanstvu s Miletićem uspio ishoditi vrlo povoljan ugovor koji je, pak, za Grad Pulu izuzetno - nepovoljan.

To nije jedini dokaz pogodovanja gradskih vlasti ruskom investitoru.

Podsjetimo, nekoliko dana prije lokalnih izbora, u svibnju prošle godine, na društvenim mrežama objavljena je snimka na kojoj Miletić od bivšeg ravnatelja Lučke uprave traži da ga obavijesti o svim bitnim detaljima vezanim za natječaj za 200 vezova ispred restorana na Ribarskoj kolibi.

U snimljenom materijalu Miletić bjesni jer nije znao tko se sve javio na natječaj pa je pred Rusom, kako kaže, ispao teška budala.

Iz USKOK-a, koji je primio kaznenu prijavu SDP-ovaca, nisu željeli komentirati izvide u tijeku.

Župan Boris Miletić: 'Nisam bio na obavijesnom razgovoru'

Postavili smo nekoliko pitanja bivšem predsjedniku IDS-a Borisu Miletiću, koji je u vrijeme donošenja UPU Ribarska koliba obnašao dužnost gradonačelnika.

Jeste li kao pulski gradonačelnik posredovali prilikom zapošljavanja vijećnika IDS-a Massima Brajuhe u Ribarskoj kolibi?

- Nisam.

Kako komentirate, s pozicije bivšeg gradonačelnika, za čijeg mandata se izglasavao UPU Ribarska koliba, činjenicu da je vijećnik IDS-a Massimo Brajuha glasao za UPU Ribarska koliba, iako je neposredno prije zaposlen u Ribarskoj kolibi? Smatrate li da se trebao izuzeti iz glasanja i jeste li mu to kao predsjednik IDS-a i gradonačelnik možda i sugerirali?

- Ne. Uostalom, glas vijećnika Brajuhe nije bio presudan.

S obzirom na kaznenu prijavu koju je u rujnu 2021. godine SDP podnio zbog sumnji u pogodovanje Grada Pule ruskom investitoru Nikolaju Viktorovu, jeste li obavili već određene obavijesne razgovore na temelju eventualnih izvida vezanih uz spomenutu prijavu?

- Nisam. 

Je li točna informacija da ste zbog gore spomenute kaznene prijave angažirali riječke odvjetnike specijalizirane za kazneno pravo?

- Jesam.

Jeste li svojevremeno boravili u Moskvi gdje ste bili gost Nikolaja Viktorova, i ako jeste, koji je bio razlog vašeg odlaska u Moskvu?

- Ne. U Moskvi sam bio na turističkom sajmu, kao predsjednik Vijeća Turističke zajednice Grada Pule.

 


Nastavite čitati

Pula
 

'NIKAD VIŠE UHLJEBLJIVANJA' Gradonačelnik Zoričić o pripajanju triju gradskih firmi Pula Sportu: "Neće biti otkaza, ni smanjenja plaća, no bit će manje troškova, a više efikasnosti"

"Dobili smo punu sliku stanja u svim društvima i možemo ići u spajanje kako bismo imali nov početak i čistu tvrtku koja nikad više neće biti poligon za uhljebljivanje. Ovim postupkom željeli smo se resetirati od svih devijacija na koje se više ne želim vraćati. Promijenili smo standarde i, bio ja na čelu Pule ili netko drugi, Puležanke i Puležani više nikad neće dozvoliti povratak na staro“, rekao je gradonačelnik Zoričić

Pula
 

Zoričić i Miletić projekt GOO-a provode samo formalno

Naš je prijedlog bio usvojen te je tijekom lipnja i rujna održana edukacija za 21 učiteljicu iz pulskih osnovnih škola. Nakon provedene edukacije, započela je realizacija programa za pulske petašice i petaše. Iznos od 250.000 kuna će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća rebalansom biti smanjen za 65.000 kuna koji nisu potrošeni jer je odabrana edukacija za učitelje s manjim brojem sati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.