Politika i društvo

imamo 20 novozaraženih

Hrstić: U Istri sve manje slučajeva hospitalizacije zbog covida

Hospitaliziranih covid-19 pozitivnih pacijenata još ima, no u sve manje slučajeva se radi o onima koji su na bolničku skrb morali baš zbog covida. Sve je više riječ o 'covid slučajnim' bolesnicima, odnosno onima koji su na liječenje morali zbog neke druge patologije pa im je prilikom testiranja otkriven koronavirus" - kazala je ravnateljica bolnice


 
2 min
HINA ⒸFOTO: Manuel Angelini

Hospitaliziranih covid-19 pozitivnih pacijenata još ima, no u sve manje slučajeva se radi o onima koji su na bolničku skrb morali baš zbog covida. Sve je više riječ o 'covid slučajnim' bolesnicima, odnosno onima koji su na liječenje morali zbog neke druge patologije pa im je prilikom testiranja otkriven koronavirus" - kazala je ravnateljica bolnice

Ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić rekla je da je situacija s covidom u Istri, u kojoj je u utorak 20 novozaraženih, neusporedivo povoljnija od one prije mjesec i pol dana, te su trenutačno na Odjelu za infektologiju smještene 24 osobe, a u dvije u respiracijskom centru. 

"Hospitaliziranih covid-19 pozitivnih pacijenata još ima, no u sve manje slučajeva se radi o onima koji su na bolničku skrb morali baš zbog covida. Sve je više riječ o 'covid slučajnim' bolesnicima, odnosno onima koji su na liječenje morali zbog neke druge patologije pa im je prilikom testiranja otkriven koronavirus" - kazala je ravnateljica bolnice.

Dodala je kako je sada situacija u toj ustanovi neusporedivo povoljnija u odnosu na prije mjesec i pol dana.

"Tada nam situacija nije nikako davala prilike za predah, te smo normalizaciju stanja, do koje dolazi zadnjih tjedana, iskoristili kako bi dijelu ljudi omogućili odlazak na godišnji odmor koji dugo vremena nisu koristili. Zbog tih odmora nismo se još vratili u puni pogon, ali sve se polako vraća u normalu, svi odjeli rade bez posebnih restrikcija, u standardnom covid režimu, što podrazumijeva testiranje, osobna zaštitna oprema i ostale mjere na koje smo se u zadnje dvije godine već dobro navikli" - istaknula je dr. Hrstić. 

Inače, tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 347 uzorka briseva na covid-19, potvrđeno je 20 novozaraženih osoba s istarskog područja, a od jučer se oporavilo se 25 osoba.

U Općoj bolnici Pula, na liječenju je ukupno 26 pacijenata, od kojih je na Odjelu za infektologiju 24 osoba a u respiracijskom centru dvije osobe. 

"Među oboljelima prevladava radno aktivna populacija, a mlađih od 19 godina je tek 25 posto, što je puno manje nego ranije. Uglavnom, imamo stabilnu situaciju" - poručio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović.


Nastavite čitati

Pula
 

Papa pozvao vjerske vođe da se ujedine u borbi protiv klimatskih promjena

"Kao vjerski predstavnici, budimo primjer i pokažimo da je promjena moguća i svjedočimo puni poštovanja održivim stilovima života. Glasno preklinjimo vođe naroda da se sačuva naš zajednički dom", poručio je Franjo u videoporuci * Papa je planirao predsjedati otvaranjem vjerskog paviljona na klimatskoj konferenciji C0P28 u Dubaiju, ali ga je bolest prisilila da ostane u Vatikanu

Pula
 

(FOTO) KADA ENTUZIJAZAM I TRUD POBJEĐUJU PREPREKE: Vaterpolo je težak, ali prelijep sport i voljeli bismo da je popularniji. Teško je to opisati, ali voda je poseban medij za igru

"Jeste li znali da je Damir Burić najtrofejniji pulski sportaš nakon Mate Parlova? Mnogi to ne znaju, a to je ogroman sportski uspjeh", kaže nam trener Bekim Rača. I zaista, za jedan sport koji je desetljećima opstajao u gradu bez bazena, pulski je vaterpolo sačuvao izuzetno zdrav duh. Ali, 'love' i dalje nedostaje kažu. Grad godišnje izdvaja tek iznos dovoljan za jedan najam autobusa, a putovanja su zbog izostanka županijske lige daleka i skupa. Mladi igrači priželjkuju i novi gol koji košta svega 2.000 eura. Premali je to iznos da bi bio prepreka za stvaranje budućih prvaka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.