Politika i društvo

bez vize za turistička i poslovna putovanja

Hrvati će uskoro još lakše putovati u SAD

Riječ je o programu američkog ministarstva domovinske sigurnosti koji omogućava ubrzan prelazak američkih granica za prethodno odobrene putnike. Washington je takav ugovor potpisao s još samo tri europske zemlje – Njemačkom, Velikom Britanijom i Švicarskom


 
2 min
HINA
Pixabay

Riječ je o programu američkog ministarstva domovinske sigurnosti koji omogućava ubrzan prelazak američkih granica za prethodno odobrene putnike. Washington je takav ugovor potpisao s još samo tri europske zemlje – Njemačkom, Velikom Britanijom i Švicarskom

Hrvatska i SAD će u ponedjeljak potpisati ugovor o ulasku Hrvatske u Global Entry program, koji će nekim hrvatskim državljanima, uz još samo tri europske zemlje, omogućiti privilegiran ulazak u SAD, objavila je zamjenica američke ministrice trgovine Marisa Lago. 

Već od listopada prošle godine hrvatski državljani mogu putovati u Ameriku bez vize za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana.

Lago je na otvaranju Američko-hrvatskog foruma u Zagrebu najavila "još jedan korak u uklanjanju barijera” bilateralne trgovine dviju zemalja. Kasnije u ponedjeljak će dužnosnici dviju zemalja potpisati sporazum o ulasku Hrvatske u Global Entry program. 

Riječ je o programu američkog ministarstva domovinske sigurnosti koji omogućava ubrzan prelazak američkih granica za prethodno odobrene putnike. Washington je takav ugovor potpisao s još samo tri europske zemlje – Njemačkom, Velikom Britanijom i Švicarskom, stoji na stranicama američke vlade. 

Lago je na forumu kazala kako dvije države desetljećima bilježe slične ekonomske-političke uspjehe u bilateralnim odnosima, navevši nedavni ulazak Hrvatske u bezvizni program te završetak pregovora o ugovoru o dvostrukom oporezivanju koji još čeka odobrenje dvaju parlamenata. 

Podtajnica američkog ministarstva trgovine osvrnula se na rat u Ukrajini, kazavši kako su tamošnje „grozne scene” podsjetnik na patnju koju je Hrvatska prolazila tijekom Domovinskog rata.

SAD je u tim teškim trenucima bio uz Hrvatsku, rekla je Lago koja je u Zagreb stigla iz Dubrovnika gdje je bila na 26. obljetnici pada zrakoplova u kojem je poginuo američki ministar trgovine Ron Brown.

Lago i Escobar su se prije foruma u Banskim dvorima sastali s premijerom Andrejom Plenkovićem s kojim su razgovarali o smanjenju energetske ovisnosti, poticanju investicija, daljnjem povećanju trgovinske razmjene te okončanju pregovora o sklapanju ugovora o dvostrukom oporezivanju između Hrvatske i SAD-a, priopćila je vlada. 

Plenković je istaknuo da je u okolnostima ruske invazije na Ukrajinu, kojom se ugrožava međunarodni mir i sigurnost, posebno važno jačati jedinstvo transatlantskih partnera, EU-a i SAD-a te nastaviti pomagati Ukrajini, koja je žrtva agresije.

S posebnim izaslanikom Escobarom premijer je razgovarao je o situaciji u BiH te važnosti što skorijeg postizanja dogovora političkih stranaka u BiH o Izbornom zakonu, stoji u priopćenju.


Nastavite čitati

Svijet
 

Snažne oluje pogodile Njemačku, Češku i Slovačku

Dvije osobe poginule su prekjučer u odronu blata u slovačkoj planinskoj dolini. U susjednoj Češkoj jučer je na više lokacija obustavljen željeznički promet zbog srušenih stabala u jakom grmljavinskom nevremenu. Sinoć je velika oluja u južnoj njemačkoj saveznoj pokrajini Bavarskoj uzrokovala poplavljene ceste i podrume te prometni kolaps 

Svijet
 

Olimpijska baklja sutra u Parizu

Iduća dva pariška dana bit će satkana s mnoštvom koncerata i kulturnih događanja diljem pariških ulica, a sve će kulminirati velikim nedjeljnim vatrometom u 23 sata. Olimpijske igre počinju 26. srpnja te traju do 11. kolovoza

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.