Politika i društvo

javite se mejlom

Hrvatski Crveni križ: Trebamo prevoditelje s ukrajinskog jezika

Iz Hrvatskog Crvenog križa pozvali su osobe iz Ukrajine koje su u Hrvatsku ušle i smjestile se u privatnom aranžmanu da se jave najbližem društvu Crvenoga križa kako bi ih se evidentiralo te im se osigurala potrebna pomoć


 
2 min
HINA

Iz Hrvatskog Crvenog križa pozvali su osobe iz Ukrajine koje su u Hrvatsku ušle i smjestile se u privatnom aranžmanu da se jave najbližem društvu Crvenoga križa kako bi ih se evidentiralo te im se osigurala potrebna pomoć

Hrvatski Crveni križ (HCK)  izvijestio je u nedjelju da, u vezi s prihvatom izbjeglica iz Ukrajine, trenutno postoji potreba za prevoditeljima s ukrajinskog jezika, a svi koji u tom dijelu mogu pomoći pozvani su da se jave na e-mail ukrajinska-kriza@hck.hr.

"Hrvatski Crveni križ izbjeglicama iz Ukrajine koje su u subotu navečer organizirano smještene u prihvatnom centru u Motelu Plitvice osigurao je osnovnu humanitarnu pomoć i psihosocijalnu podršku. Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa pristigle je osobe evidentirala, te im po potrebi pomogla u kontaktu s bliskim osobama", izvijestila je glasnogovornica HCK Katarina Zorić.

Navela je kako je sve to osigurano i osobama u istočnom dijelu Hrvatske, a prijavile su se Službi traženja osječkog Crvenog križa.

Iz Hrvatskog Crvenog križa pozvali su osobe iz Ukrajine koje su u Hrvatsku ušle i smjestile se u privatnom aranžmanu da se jave najbližem društvu Crvenoga križa kako bi ih se evidentiralo te im se osigurala potrebna pomoć.

Društvima Crvenoga križa mogu se javiti i sve one osobe koje su iz organiziranog smještaja otišle u privatni smještaj u različite dijelove Hrvatske, dodali su.

"Svi oni u Crvenome križu mogu dobiti humanitarnu pomoć: hranu, higijenu, odjeću, posteljinu... i psihosocijalnu podršku, kao i usluge Službe traženja a, budući da se u Hrvatskoj trenutno nalazi manji broj izbjeglica, Hrvatski Crveni križ uspješno odgovara na njihove potrebe iz postojećeg stanja zaliha", istaknula je Zorić.

Trenutno, kaže, ne prikupljaju materijalne donacije za Ukrajinu i okolne zemlje jer nacionalna društva Crvenih križeva u tim zemljama odgovaraju na potrebe pristiglih ljudi. "Hrvatski Crveni križ u kontaktu je s njima i u ovome trenutku nisu iskazali potrebe za dodatnim materijalnim donacijama a ukoliko iskažu potrebe, Hrvatski Crveni križ obavijestit će javnost", dodala je.

Također, dodala je, Hrvatski Crveni križ sa svojim društvima raspolaže i s dovoljnim brojem volontera, ali svi oni koji žele pomoći mogu se javiti najbližem društvu Crvenoga križa koji će ih angažirati po potrebi.


FOTO: HINA/ Tomislav PAVLEK/ ik

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.