republika - dugi
Politika i društvo

spomenut Denis Šeler

Hrvatski vojni ataše odbio primiti rusku notu zbog 200 hrvatskih plaćenika u Ukrajini

"Svaki stranac trebao bi sedam puta promisliti prije pristupanja ukrajinskoj vojsci jer će ih Rusija smatrati kazneno odgovornima ako ih uhvati, kazao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov * Više od 1.000 stranaca se dosad pridružilo borbi protiv Rusije, prema ukrajinskim podacima 


 
2 min
HINA

"Svaki stranac trebao bi sedam puta promisliti prije pristupanja ukrajinskoj vojsci jer će ih Rusija smatrati kazneno odgovornima ako ih uhvati, kazao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov * Više od 1.000 stranaca se dosad pridružilo borbi protiv Rusije, prema ukrajinskim podacima 

Hrvatski vojni ataše u Moskvi odbio je danas primiti notu ruskog ministarstva obrane zbog navodnog dolaska 200 hrvatskih plaćenika u Ukrajinu. 

On je bio pozvan na razgovor u rusko ministarstvo obrane kako bi mu bila prenijeta informacija da se u Ukrajini nalazi 200 hrvatskih plaćenika. 

Hrvatski je vojni izaslanik Rusima odgovorio da MORH niti bilo koja druga institucija u Hrvatskoj nemaju veze s pojedincima koji se možebitno nalaze u Ukrajini i o tome nemaju nikakvu informaciju, priopćio je MORH u četvrtak.

Zbog toga je i odbio pisanu notu koja mu je pokušala biti uručena, dodaje se. 

Samo je prošli tjedan u Ukrajinu stiglo 200 hrvatskih plaćenika, izjavio je danas glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

"Samo je prošli tjedan 200 hrvatskih plaćenika preko Poljske stiglo u Ukrajinu i priključilo se jednom od nacionalističkih bataljuna na jugu", rekao je Konašenkov, prenose agencije Interfax i TASS.

"Vojni ataše u hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi pozvan je danas u rusko ministarstvo obrane", rekao je Konašenkov.

"Ukazali smo mu na činjenicu da znamo da je oko 200 hrvatskih plaćenika u Ukrajini", rekao je.

"Vojni ataše upoznat je s protuzakonitim aktivnostima hrvatskog državljana Denisa Šelera, koji je sudjelovao u borbama na jugoistoku Ukrajine 2015. godine i koji okuplja postrojbe hrvatskih plaćenika za odlazak u Ukrajinu", rekao je Konašenkov.

Nekadašnji vođa BBB-a Denis Šeler, koji je šest godina ratovao u Ukrajini u bataljunu Azov, u razgovoru za Index odbacio je optužbe Rusa. 

Rusija je ranije izdala upozorenje strancima koji se planiraju boriti protiv ruskih snaga u Ukrajini da će se suočiti s kaznenim progonom u slučaju pada u rusko zarobljeništvo.

"Želim službeno naglasiti da plaćenici koje Zapad šalje kako bi pomogao nacionalističkom kijevskom režimu (...) nemaju pravo na status ratnog zarobljenika", rekao je Konašenkov, prenosi novinska agencija Interfax.

Konašenkov je poručio da bi svaki stranac "trebao sedam puta promisliti" prije pristupanja ukrajinskoj vojsci jer će ih Rusija smatrati "kazneno odgovornima ako ih uhvati".

Više od 1000 stranaca se dosad pridružilo borbi protiv Rusije, prema ukrajinskim podacima. 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.