Politika i društvo

Tribina HND-a o financiranju medija U DC Rojc

HRVOJE ZOVKO: Problem lokalnih šerifa, gušenja pravog istraživačkog novinarstva u Istri je evidentan, možda čak i više nego u bilo kojem drugom dijelu Hrvatske

Stalno se govori kako je Istra najprogresivniji dio Hrvatske, a kada se pogleda i zagrebe po medijskoj sceni, vidi se da je to daleko od progresivnosti i da tu vlada jedan politički mrak. Jednostavno se ispod žita dogovaraju stvari, plaćaju se naručena peglanja nečijih imidža, a za nas iz Hrvatskog novinarskog društva je to neprihvatljivo, poručio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko


 
3 min
Dean Mladenović
Hrvoje Zovko

Stalno se govori kako je Istra najprogresivniji dio Hrvatske, a kada se pogleda i zagrebe po medijskoj sceni, vidi se da je to daleko od progresivnosti i da tu vlada jedan politički mrak. Jednostavno se ispod žita dogovaraju stvari, plaćaju se naručena peglanja nečijih imidža, a za nas iz Hrvatskog novinarskog društva je to neprihvatljivo, poručio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko

"Financiranje medija iz proračuna: Medijske slobode i lokalna politika", naziv je tribine sinoć održane u Društvenom centru Rojc.

Tribinu su organizirali Hrvatsko novinarsko društvo i ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Istarskoj županiji, a moderatori tribine bili su Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, i Chiara Bilić, potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva te predsjednica Ogranka HND-a u Istarskoj županiji.

Na tribini su govorili gradonačelnica Pazina Suzana Jašić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica, pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Općine Medulin Suzana Racan Stern Darko Saftić, pročelnik Upravnog odjela za opću upravu Grada Poreča i Ivana Pleić iz Upravnog odjela za javne potrebe i društvene djelatnosti Grada Makarske, kao primjer lokalne jedinice izvan Istarske županije koja je usvojila HND-ove modele i preporuke financiranja lokalnih medija.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko je nakon održane tribine izrazio nezadovoljstvo činjenicom koja je poražavajuća, a to je da nitko od nadležnih iz Grada Pule nije prisustvovao ovoj tribini.

Izrekao je nezadovoljstvo nedolaskom gradonačelnika Pule i njegovih suradnika, koji su ignoriranjem pokazali koliko im je važan javni interes.

- Nevjerojatno da u najveći istarski grad dolaze predstavnici drugih lokalnih jedinica, a da su službeni predstavnici Grada Pule to ignorirali. Deklarativno su im puna usta transparentnosti, a kada treba ispuniti dužnost i pojaviti se, te odgovarati na postavljena pitanja, njih nema. Njih plaćaju građani i građanke ove županije. Možda bi se suočili s neugodnim pitanjima pa su stoga eskivirali. A oni su bili ti koji su najavljivali primjenu HND-ovih modela, a znamo kako je to u režiji Grada Pule neslavno prošlo, kazao je Zovko.

Predsjednik HND-a pohvalio je pomak u odnosu na prošlu godinu, jer su predstavnici Županije, gradova i općina u Istri izrazili spremnost za primjenom HND-ovih modela u okvirima svojih mogućnosti.

Potvrdio je kako je ostalo otvorenih pitanja, ali da u svemu vidi iskaz dobre volje, te je poručio kako će predstavnike lokalne samouprave držati za obećanje i sagledati situaciju za godinu dana na ovom istom mjestu.

- Problem lokalnih šerifa, problem gušenja pravog istraživačkog novinarstva u Istri je evidentan, možda čak i više nego u bilo kojem drugom dijelu Hrvatske. Stalno se govori kako je Istra najprogresivniji dio Hrvatske, a kada se pogleda i zagrebe po medijskoj sceni, vidi se da je to daleko od progresivnosti i da tu vlada jedan politički mrak. Jednostavno se ispod žita dogovaraju stvari, plaćaju se naručena peglanja nečijih imidža, a za nas iz Hrvatskog novinarskog društva je to neprihvatljivo, poručio je Zovko.

Iznio je Zovko i činjenicu kako je samo jedan grad u Istri spreman provoditi kriterije HND-a, a to je Pazin, dok neke druge sredine u Hrvatskoj, poput Makarske, Splita i Zagreba, to već rade.

- Prema tome, ogranak HND-a u Istri, a HND na nacionalnoj razini, i dalje će inzistirati da jedinice lokalne uprave i samouprave u Istarskoj županiji primjenjuju kriterije HND-a, jer trebamo dokinuti politiku da se lokalni šerifi ponašaju kao da su mediji njihova oglasna ploča, kazao je Zovko te nadodao o nedolasku gradonačelnika Zoričića na tribinu:

"Možda se Gradonačelnik Pule bavio kolumnom za dnevni list Glas Istre, pa nije stigao na Tribinu, a to je poražavajuće za Grad Pulu", zaključio je Zovko.


Foto: Dean Mladenović

Nastavite čitati

Pula
 

PULA Domaće jedriličarke Una Krivić, Nika Fornažar i Iva Rokvić najbolje u klasama

U najbrojnijoj klasi Optimist (144 takmičara), pobijedio je Cristian Casetllan iz Triestina sport del Mare. U klasi ILCA 4 nastupila su 22 jedriličara i jedriličarke, najbolji je bio Jeremias Patikryl iz Češke, a među djevojkama je najbolja bila Nika Fornažar iz porečkog Horizonta. U klasi ILCA 6 u kojoj je nastupilo je 12 takmičara, najbolje se snašla Iva Rokvić iz JK Uljanik, na drugom mjestu je završio Luka Pahljina (Uljanik), dok je 3. bila Manola Miletić iz Kvarnera

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.