Politika i društvo

kako se dijele gradski stanovi

Pulska vijećnica Gordana Ferenčić "naslijedila" gradski "stančić" od 74 kvadrata u kojem živi sama

Takozvani „kadrovski“ stan u kojem živi Gordana Ferenčić ima 74 kvadrata i nalazi se u pulskoj četvrti Stoja. Gradska vijećnica stan plaća svega dva eura po kvadratnom metru, odnosno 1.095 kuna mjesečno. Tržišna cijena najma takvog stana nije manja od 4000 kuna. Dakle, Grad Pula gradsku vijećnicu, koja je naslijedila status zaslužne građanke, godišnje časti s 36 tisuća kuna. 


 
5 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ilustracija Šima Kastelc

Takozvani „kadrovski“ stan u kojem živi Gordana Ferenčić ima 74 kvadrata i nalazi se u pulskoj četvrti Stoja. Gradska vijećnica stan plaća svega dva eura po kvadratnom metru, odnosno 1.095 kuna mjesečno. Tržišna cijena najma takvog stana nije manja od 4000 kuna. Dakle, Grad Pula gradsku vijećnicu, koja je naslijedila status zaslužne građanke, godišnje časti s 36 tisuća kuna. 

Gradska vijećnica Gordana Ferenčić već godinama živi u gradskom stanu koji je kao zaslužan građanin na privremeno korištenje, još prije 23 godine, dobio njezin izvanbračni suprug koji je u međuvremenu preminuo.

Ferenčić je dugogodišnja članica i potpredsjednica stranke Zeleni savez koja je već u puno navrata koalirala s IDS-om, zbog čega Ferenčić jedino i može zahvaliti što sada već treći mandat sjedi u pulskom Gradskom vijeću.

Stranka Zeleni savez privjesak IDS-u

Naime, Zeleni savez je stranka koja dugi niz godina nema apsolutno nikakv politički kredibilitet, izuzev činjenice što na dnevnoj bazi, pogotovo u jeku izbornih ciklusa, otvoreno viri ispod skuta IDS-a. 

I dok se na razini Grada Pule sve više aktulizira tema gradske imovine i njenog korištenja te pod kojim uvjetima se dodjeljuju gradske nekretnine, zanimljiv je svakako podatak da pulska gradska vijećnica i bivša predstavnica vladajuće opcije u Puli, uživa povlaštenu stanarinu u gradskom stanu, o čemu, naravno obični građani mogu samo sanjati.

I na zadnjim lokalnim izorima, Ferenčić je branila boje "zelene" opcije FOTO: IDS

Takozvani "kadrovski" stan u kojem živi Gordana Ferenčić, ima 73,98 kvadratna metra i nalazi se u pulskoj četvrti Stoja na adresi Kochova 20, a stan plaća svega dva eura po kvadratnom metru, odnosno 1.095 kuna mjesečno. 

Ugovor o privremenom korištenju tog stana, potpisao je s Gradom Pula njen tadašnji partner, poznati pulski liječnik i političar iz redova HNS-a Luka Stančić.

Ugovor o privremenom korištenju iz 2000. godine

Odlukom Poglavarstva Grada Pule 2000. godine, Luki Stančiću kao hrvatskom branitelju koji je sudjelovao u akcijama Bljesak i Oluja te jednom od osnivača neurokirurgije u pulskoj Općoj bolnici, dodijeljen je gradski stan na Stoji.

Taj je stan odlukom tadašnjeg Gradskog poglavarstva utvrđen kao stan za službene potrebe. Takvi kadrovski stanovi dodijeljuju se pojedincima koji su svojim radom i djelovanjem na specifičan način zadužili Grad.

Naime, tadašnji gradonačelnik Giankarlo Župić 1999. godine dodijelio je  Stančiću stan na privremeno korištenje.

Stan u kojem danas živi Gordana Ferenčić sastoji se od dvije sobe, dnevnog boravka, kuhinje s blagovaonicom, dodatne male prostorije, kupaonice, nužnika, hodnika, predprostora, lođe i pokrivene terase.

U ugovoru je bilo navedeno „da se ugovor o privremenom korištenju zaključuje na određeno vrijeme, odnosno za vrijeme za koje korisnik obavlja poslove opće korisne za Grad Pulu“.

Također, u istom se ugovoru navodi  da "o prestanku obavljanja opće korisnog posla, temeljem kojeg je stan dan na privremeno korištenje, korisnik stana u roku od 30 dana, dužan je obavijestiti vlasnika, odnosno Grad".

Nakon smrti nevjenčanog supruga, stan je nastavila koristiti Gordana Ferenčić koja je 2012. godine s tadašnjim gradonačelnikom Borisom Miletićema, a onda i koalicijskim partnerom na lokalnim izborima, potpisala aneks ugovora o privremenom korištenju za službene potrebe, te u njemu i danas živi.

Aneks ugovora potpisao Boris Miletić

Sukladno rješenju Općinskog suda u Puli 6. prosinca 2012.godine sačinjen je anex Ugovora kojim je na mjesto ranijeg najmoprimca stupila Gordana Ferenčić, izvanbračna supruga bivšeg najmoprimca. Sadašnji najmoprimac plaća najamninu u iznosu 2 eura po kvadratnom metru, odgovorili su nam iz Grada Pule.

Tržišna cijena najma takvog stana nije manja od 4000 kuna. Dakle, Grad Pula gradsku vijećnicu, koja je naslijedila status zaslužne građanke, godišnje časti s pet tisuća eura.

Inače, Gordana Ferenčić je za mandata bivše vlasti obnašala i funkciju predsjednice Nadzornog odbora gradskog upravitelja zgradama Castrum, dok je njezin stranački šef Josip Anton Rupnik dobio počasno mjesto predsjednika Nadzornog odbora u gradskom pogrebnom poduzeću Monte Giro.

Razne funkcije za svestranu Ferenčić

Ferenčić sve svoje funkcije, među kojima je i ona bivše predsjednice Upravnog vijeća Doma za starije Alfredo Štiglić, može zahvaliti isključivo dodvorničkom odnosu prema tada vladajućem IDS-u.

U sadašnjem sazivu Gradskog vijeća, Gordana Ferenčić je u prvom valu, kao stručnjakinja za razna pitanja, bila imenovana u gradski Odbor za gospodarstvo.

Nakon promjene u vijećničkim klupama u redovima  IDS-a, u predstavničko tijelo iz kvote "zelenih" ulazi Ferenčić te je nedavno imenovana članicom gradskog Odbora za suradnju s općinama, gradovima, regijama i međunarodnu suradnju, a i članica je Mandatne komisije na razini Grada Pule.

Ferenčić je jedno vrijeme bila i predsjednica Hrvatskog sindikata neindustrijskih radnika i privatnih namještenika, a još je uvijek u Izvršnom odboru Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Vijećnica ne zna koliko joj stan ima kvadrata

Kada smo kontaktirali vijećnicu Ferenčić, nije nam znala reći kolika je kvadratura stana u kojem živi.

- U stanu sam ostala živjeti nakon smrti svog supruga. Ja imam taj stan, nisam ja nelegalno unutra, imam papire i nemam nikakvu drugu imovinu. Bila sam supruga doktora Stančića. Sve je u skladu sa zakonom i plaćam kao i svi ostali, kazala je Ferenčić, dodajući da je zadnju stanarinu platila 1.177 kuna.

- Ne bih vam sada mogla napamet govoriti, mogu pogledati, pa vam mogu javiti, rekla je Ferenčić, kada smo je ponovno pitali za kvadraturu stana.

- Ja sam toliko godina tu, da je netko htio, mogao je doć i izbaciti me van. Ja legalno stanujem u tom stanu i ja sam se hvala Bogu konzultirala, kazala je Ferenčić, koja je potvrdila da je s Gradom 2012. godine, nakon smrti nevjenčanog supruga, naknadno sklopila aneks ugovora o korištenju stana.

- Ja sam naslijedila koristiti taj stan s obzirom da sam tamo živjela kao član domaćinstva, rekla je Ferenčić.

Grad raspisao novi poziv za davanje stanova u najam

Dodajmo da je istovremeno na snazi Lista prvenstva za davanje gradskih stanova u najam koja vrijedi do 31. kolovoza 2022. godine. U vrijeme formiranja, na listi se nalazilo 160 osoba.

- Sukladno navedenoj Listi vršila se dodjela stanova u najam ovisno o tome kako je Grad imao mogućnost raspolaganja pojedinim stanom. Lista prvenstva za davanje stanova u najam se ne ažurira, pojašnjavaju iz Grada.

Obzirom da postojeća Lista ističe, Grad Pula je 18. ožujka 2022. godine raspisao novi Javni poziv za podnošenje zahtjeva za davanje stanova u najam. Tako će se temeljem podnijetih zahtjeva formirati nova Lista prvenstva koja će se primjenjivati od 1.rujna 2022. godine.


Nastavite čitati

Pula
 

ODGOJITELJICA VALENTINA BELJO: Volimo svoj posao i radimo ga s ljubavlju, ali nažalost ljubav ne plaća račune, a Grad ne poštuje zakon

Danas ne radi ni Komunalna palača, ali vlast, ako je pametna, će čuti i vidjeti današnje događanje. Razlog okupljanja su male plaće djelatnika dječjih vrtića i nepoštivanje zakona koji kaže da moraju biti istovjetne onima učitelja u osnovnim školama. Kod nas u Puli je ta razlika 40 posto, te učitelji imaju preko 7 tisuća eura viša godišnja primanja, što znači da su djelatnici u predškolskom odgoju diskriminirani i omalovažavani, istaknuo je Rajko Kutlača

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.