Politika i društvo

"BOOSTER" DOZU PRIMILO 22 POSTO CIJEPLJENIH

IAKO SMO PO SMRTNOSTI OSMI U SVIJETU U prvih sedam mjeseci ove godine cijepilo se tek 2% Hrvata

Dnevna smrtnost od covida-19 u Hrvatskoj već više od dva mjeseca ne pada ispod desetak. Ukupno smo platili ogroman danak pandemiji jer umrla su zasad čak 16.484 oboljela, što nas drži na osmom mjestu smrtnosti u svijetu


 
1 min
HINA ⒸFOTO: Manuel Angelini

Dnevna smrtnost od covida-19 u Hrvatskoj već više od dva mjeseca ne pada ispod desetak. Ukupno smo platili ogroman danak pandemiji jer umrla su zasad čak 16.484 oboljela, što nas drži na osmom mjestu smrtnosti u svijetu

Broj cijepljenih protiv covida-19 u Hrvatskoj se od početka godine do polovice kolovoza nije povećao više od dva posto - pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a piše u ponedjeljak Jutarnji list.

U usporedbi sa zemljama EU i ostatkom razvijenog svijeta „čamimo“ u zapećku cijepljenih jer se barem jednom dozom cijepilo tek 57,2 posto, a s njih dvije 55,5 posto. Prosjek EU je 75,4 posto cijepljenih barem jednom dozom, a od njih 72,8 posto s dvije. 

Booster dozu dobilo je 53,5 posto žitelja EU, a četvrtu dozu 5,6 posto. U Hrvatskoj booster dozu je primilo tek 22 posto cijepljenih.

Dnevna smrtnost od covida-19 u Hrvatskoj već više od dva mjeseca ne pada ispod desetak. Ukupno smo platili ogroman danak pandemiji jer umrla su zasad čak 16.484 oboljela, što nas drži na osmom mjestu smrtnosti u svijetu.

Stručnjaci drže da plaćamo ceh premaloj zaštiti, odnosno činjenici da smo se "zabetonirali" na malo više od polovice cijepljenih građana.

Otkako se pojavila BA.5 podvarijanta omikrona, mnogi se pitaju kad će novo, pojačano cjepivo tim sojem kao zaštita. Prema nekim informacijama, to bi trebalo biti krajem listopada.

- Stručnjaci naglašavaju da cijepljenje nema alternative, jer svi postojeći lijekovi daju puno manje izglede za izlječenje negoli što cjepiva mogu spriječiti teške simptome covida-19, piše novinarka Jutarnjeg lista Gordana Jureško.


Nastavite čitati

Tomašević: Kazne zbog otpada stanovnicima centra od 700 do tisuću kuna

Tomašević je pojasnio da novi, ali privremeni model u centru grada znači da će se s ulica u centru grada maknuti svi spremnici - za miješani komunalni otpad, biootpad, papir. Oni koji ih ne mogu spremiti u svoj haustor ili u dvorište, imaju mogućnost iznošenja miješanog komunalnog otpada u vrećicama, koje će odlagati na ulici, između 20 i 22 sata navečer

Uhićenima u aferi Ina produljen istražni zatvor

Ina je u konačnici, sumnja tužiteljstvo, oštećena za najmanje milijardu kuna, a okrivljenici i okrivljena tvrtka su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848 milijuna kuna.Otkrivaju i da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura. Škugor je, kako se doznaje, na ispitivanju ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici Ine

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.