Politika i društvo

pula, grad stevana muidže

IDS i Boris Miletić najodgovorniji su za mega pogodovanje investitorima na Valkanama

Kada Filip Zoričić kaže da će se u pulskom gradskom vijeću odsad koalirati po projektima jasno je na koji projekt misli. Lungomare. Dok Možemo! traži da se Puležani o budućnosti šetališta izjasne na referendumu, SDP od njega bježi kao vampir od češnjaka. S obzirom da ni Zoričićeva lista ne želi čuti glas naroda, odluka o projektu Lungomare je na IDS-u. Njihov pulski čelnik Daniel Deković ne protivi se referendumu ali kaže da o tome još nisu donijeli stranačku odluku. Treba biti realan pa podsjetiti da smo do pretjerane izgrađenosti i došli isključivo zbog IDS-a


 
4 min
Dražen Majić

Kada Filip Zoričić kaže da će se u pulskom gradskom vijeću odsad koalirati po projektima jasno je na koji projekt misli. Lungomare. Dok Možemo! traži da se Puležani o budućnosti šetališta izjasne na referendumu, SDP od njega bježi kao vampir od češnjaka. S obzirom da ni Zoričićeva lista ne želi čuti glas naroda, odluka o projektu Lungomare je na IDS-u. Njihov pulski čelnik Daniel Deković ne protivi se referendumu ali kaže da o tome još nisu donijeli stranačku odluku. Treba biti realan pa podsjetiti da smo do pretjerane izgrađenosti i došli isključivo zbog IDS-a

Boris Miletić i IDS cijelo su desetljeće bili najveći politički pokrovitelji projekta Hotel Valkane Stevana Muidže. To je najočitije iz Miletićeve gradonačelničke asistencije prilikom izmjena prostornog plana DPU Lungomare iz 2015. koje su udvostručile mogućnost gradnje na Valkanama.

Boris Miletić brži od Usaina Bolta

Stevan Muidža je od Horvath Consultinga naručio studiju „Revizija razvojnog koncepta, tržišnja i financijska prefeasibility studija za hotel na Valkanama“.

Studija je dovršena sredinom rujna 2014. godine. Miletić ju je čekao kao zapeta puška.

Muidža je u četvrtak 18. rujna 2014. ekspresno napisao zahtjev za izmjenu plana DPU Lungomare i poslao ga u Grad Pulu. U ponedjeljak 22. rujna 2014. pročelnik za prostorno planiranje Giordano Škuflić pripremio je zaključak kojeg je dva dana kasnije u srijedu 24. rujna 2014. potpisao gradonačelnik Boris Miletić.

Od izrade "Revizije" do pokretanja izmjena plana prošlo je desetak dana.

Boris Miletić u rujnu 2014.

U svom zaključku Miletić pokreće inicijativu za izmjenu pulskog GUP-a i izmjenu UPU Lungomare ponukan Muidžinom željom da projekt bude „financijski prihvatljiviji“.

U prijevodu na jezik smrtnika: plan se mijenja da bi investitor mogao više zaraditi.

Izmjene se odnose na povećanje izgrađenosti hotela i promjene prometnog rješenja pristupnog puta za hotel, odnosno ceste koja danas kroz šumicu vodi prema pročistaču na Valkanama. Danas znamo da taj dio izmjena podrazumijeva znatnu sječu šume jer se, osim izgradnje prilazne ceste za hotel, planira i obilaznica za pročistač.

Giordano Škuflić je spremno podržao Muidžine zahtjeve posebno motiviran idejom da će nakon izmjena projekt biti „prepoznatljiviji“.

Stevan Muidža se, da ne trpi proračun, velikodušno ponudio i da financira projekt izmjene plana a sve su, kako nam je nedavno objasnio, oduševljeno podržali i studenti pulskog Ekonomskog fakulteta pa čak i neki studenti s Floride.

6. listopada 2014. - Dan Stevana Muidže

Kooperativnost Muidže i Miletića pokazuju i brzina rješavanje ostalih zahtjeva koji su stigli iz Cementare.

Primjerice, Muidža je, paralelno, također u roku od nekoliko dana izradio i Elaborat nacrta izmjena za DPU Pula ICI i u prvim danima listopada 2014. predao ga u Grad Pulu.

Fascinantna je brzina gradske administracije koja je odmah, tijekom vikenda, proučila taj nacrt pa ga je gradonačelnik Boris Miletić već u ponedjeljak 6. listopada 2014. promptno usvojio.

Nitko ne smije stati na put napretku pa je gradonačelnik toga dana potpisao niz dokumenata vezanih za poslovne vizije Stevana Muidže.

Tog se dana, 6. listopada, Miletić doslovce zahuktao i ekspresno, zbog Hotela Valkane, predložio izmjene Prostornog plana Grada Pule i Generalnog urbanističkog plana, GUP-a grada Pule. Miletić je predložio da se smještajni kapaciteti na Valkanama udvostruče sa 180 na 376. 

Vrata gradske uprave bila su za Stevana Muidžu širom otvorena

Da bi to bilo moguće, istog je dana Miletić u izmjenama GUP-a predložio i povećanje smještajnih turističkih kapaciteta za cijelo podučje Pule.

Obrazloženje je uvijek isto: Planovi se mijenjaju ne bi li projekt bio „Financijski prihvatljiviji“ za investitora.

Izmjena planova mora biti sveobuhvatna, pa je Miletić u GUP istovremeno ubacio i mogućnost gradnje poslovnog centra Max Stoja.

Ekspres IDS

Sve odluke o izmjenama plana, osim Miletića i Škuflića, potpisao je i Robert Cvek kao predsjednik Gradskog vijeća. Kao osobe nadležne da u Gradskom vijeću objasne odluke ili odgovaraju na amandmane spominju se Elena Puh Belci, Fabrizio Radin i Ingrid Bulian.

Boris Miletić je u potpunosti kontrolirao Gradsko vijeće Pule

IDS-ova vrhuška asistirala je Muidži i u izmjeni planova za gradnju ugostiteljskih kapaciteta u šumici i na plaži Lungomare. Izgradnja vodovoda, kanalizacije i plinskih instalacija za dva objekta u šumici, u Gortanovoj i iznad Školskog, također podrazumijeva značajnu dodatnu sječu šume.

Osim izmjena planova za Max Stoju i Lungomare vrijedi napomenuti da je paralelno pokrenuta i incijativa za izmjena DPU Molo Carbone jer je odjednom ocijenjeno da Valkane više nisu dobra lokacija za pročistač.

Podsjetimo, 2012. sve su studije pokazivale da su Valkane najbolja lokacija za pročistač, Miletić je u javnosti mahao anketom koja dokazuje da je 70 posto Puležana za pročistač.

Podsjetimo i da je izradu idejnog rješenja o izgradnji pročistača na Valkanama prije toga inicirala i platila Muidžina tvrtka "Istra cement nekretnine".

E, u jesen 2014. više nije bilo tako. Pojavile su se nove studije i „revizije“.

U ljeto 2015. svi su planovi usvojeni većinom IDS-ovih glasova na sjednici Gradskog vijeća kojom je predsjedao Robert Cvek.

Molo Carbone: šest godina skupog projektiranja bačeno u more

Već sljedeće 2016. godine pokenut je proces planiranja izmještanja pročistača na Molo Carbone. Projektiranje infrastrukturnih radova koji će pročistač premjestiti na Molo Carbone trajalo je šest godina iako je od samog počeka bilo jasno da grad nije vlasnik zemljišta na kojem se planira pročistač.

Početkom 2022., nakon šest godina i nekoliko desetaka utrošenih milijuna kuna, odustalo se i od ove lokacije. Gdje će završiti pročistač s Valkana vjerojatno zna jedino Stevan Muidža a za očekivati je da će njegova „projektna koalicija“ pronaći neko novo rješenje, potkrijepljeno novim studijama.

Studije časti Stevo a ostalo ide na naš račun.

Inače, rasprava o najnovijim izmjenama DPU Lungomare traje do utorka.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.