Politika i društvo

komentar DANIJELE BAŠIĆ-PALKOVIĆ

IDS-ov mladi lav Marin Lerotić digao sidro iz stranke koja se urušava poput kule od karata. Župan Miletić zadovoljno trlja ruke i sprema listu za Sabor?

Lerotić je jučer izašao iz stranke zbog brojnih, kako kaže, loših poteza vodstva, bezidejnosti, nedostatka programa i krivog smjera u kojem stranka ide. Sada je već prilično jasno da Lerotić smatra da je pod palicom Borisa Miletića IDS išao u najboljem mogućem smjeru. Taj ih je smjer doveo do potpune demontaže na zadnjim lokalnim izborima


 
6 min
Danijela Bašić-Palković

Lerotić je jučer izašao iz stranke zbog brojnih, kako kaže, loših poteza vodstva, bezidejnosti, nedostatka programa i krivog smjera u kojem stranka ide. Sada je već prilično jasno da Lerotić smatra da je pod palicom Borisa Miletića IDS išao u najboljem mogućem smjeru. Taj ih je smjer doveo do potpune demontaže na zadnjim lokalnim izborima

Nakon izlaska aktualnog župana i bivšeg predsjednika IDS-a Borisa Miletića iz stranke početkom prošle godine bilo je prilično jasno da će njegov put slijediti i sada već bivši IDS-ovac Marin Lerotić.

On je jučer, nakon 12 godina članstva, izašao iz stranke zbog brojnih, kako kaže, loših poteza vodstva, bezidejnosti, nedostatka programa i krivog smjera u kojem stranka ide nakon zadnjih lokalnih izbora.

Sada je već prilično jasno da Lerotić smatra da je pod palicom Borisa Miletića IDS išao u najboljem mogućem smjeru. Taj ih je smjer doveo do potpune demontaže na zadnjim lokalnim izborima.

No upravo je Lerotić jedan od onih koji svoju političku karijeru mogu zahvaliti isključivo stranci koje se jučer odrekao preko Facebooka. O tome ranije nije obavijestio ni predsjednika Pausa, ali ni kolege u pulskom Gradskom vijeću.

Politička karijera Marina Lerotića počela se rapidno uspinjati upravo pod mentorstvom danas nezavisnog župana Miletića kojem Lerotić među rijetkima nije okrenuo leđa. A kako i bi? Upravo zahvaljujući stranci, mladi se IDS-ovac nakon studija zapošljava kao komunalni redar u Gradu Puli. Bila je to tek prva stepenica.

Marin Lerotić

Kao mladi lav IDS-a, stranka je Lerotića brzo ugnijezdila u već provjereni stranački inkubator-Istarsku razvojnu agenciju (IDA) u kojoj Lerotić postaje stručni suradnik. Bio je Lerotić i predsjednik Kluba mladih IDS-a Istre, a u dva navrata i predsjednik Kluba mladih IDS-a Pule.

Paralelno mu se pumpao imidž putem lokalnog medija koji pred parlamentarne izbore 2020. godine gotovo na dnevnoj bazi objavljuje panegirike o uspješnom IDS-ovcu. Bilo je jasno da je Marin as u rukavu za jedan od izbornih ciklusa Borisa Miletića. Jer upravo je u njemu sadašnji nezavisni župan vidio kandidata za svog nasljednika na čelu Pule. No nije sve išlo po planu.

U igru je ušla Elena Puh Belci čiju je predizbornu kampanju pred lokalne izbore 2021. godine Miletić kao šef stranke otvoreno bojkotirao. Ipak, zahvaljujući IDS-u, Lerotić sjeda u saborsku fotelju i ostaje vjeran svom šefu Miletiću koji ga je na to mjesto i doveo.

Lerotić se nakon izbora u Puli 2021. godine kandidirao za predsjednika pulskog IDS-a Pule, ali pored Daniela Dekovića tada nije imao šanse.

Još prije godinu dana javno je poručio da će nakon stegovnog postupka koji je stranka pokrenula protiv Miletića donijeti odluku o svim svojim daljnjim aktivnostima. Ako ništa drugo, mora mu se priznati da je ostao vjeran čovjeku uz čiju se podršku munjevito penjao po ljestvici stranačke hijerarhije za razliku od većine koji su „padom Miletića“ preko noći prešli u Pausov tabor.

Malo više od godine dana trebalo je Lerotiću da posloži kockice i IDS-u kaže „ bye-bye“. Sve se to događa u trenucima kada stranku i dalje potresaju afere u koje su uključeni neki visokopozicionirani članovi. U samo dva mjeseca, uz amenovanje Dalibora Pausa isključeno je čak troje prepoznatljivih stranačkih lica.  

Prvi je na red zbog malverzacije s POS stanovima u Rovinju došao sada već bivši ravnatelj Lučke uprave Rovinj Donald Schiozzi i kum IDS-ovog gradonačelnika Rovinja Marka Paliage.

Potom je, gle čuda, preko noći novo vodstvo vodnjanskog IDS-a nakon dvije godine shvatilo da bivši gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović zbog silnih afera šteti IDS-u, pa je i on dobio nogom u tur. Baš dan prije te odluke čelnu poziciju vodnjanskog IDS-a napušta sada već bivši šef vodnjanske podružnice Enea Codacci. I to je bila slučajnost, zar ne? 

Bila su to neka sretnija vremena...

Nije dugo prošlo, a stranku po hitnom postupku napušta i predsjednica Zajednice Talijana Buje Lena Korenika zbog navodne povezanosti s tvrtkama koje su usko surađivale s obitelji Di Caprio, čiji je čelni čovjek više puta uhićen zbog mafijaške djelatnosti.

I dok mediji šefu stranke bez da prstom makne na pladnju serviraju obračun s vlastitim kadrovima, taj isti predsjednik izbjegava odgovoriti na pitanja i komentirati brutalne napade koje na njega već duže vrijeme ispaljuju nezadovoljni članovi ponajviše zbog davno prekršenog roka od sto dana koliko je obećano da će se ponovno formirati najveća IDS-ova podružnica u Istri.

Pojedinci u stranci s kojima smo u više navrata razgovarali i dalje smatraju da Dalibor Paus već dugo radi radi štetu stranci i da se odlazak Lerotića mogao očekivati. Predsjedniku zamjeraju što je neke članove izbacio bez znanja predsjedništva lokalne podružnice, a ljude se, tvrde, ne može izbacivati kako se predsjedniku prohtije.

- Paus je prekršio Statut i točka. Gradska podružnica pokreće postupak protiv svojih članova, no to se u slučaju Schiozzija i Korenike nije dogodilo. Već sada postoje naznake da su zadnjim potezima nezadovoljni čelnici podružnica u Rovinju i Bujama koje je predsjednik trebao izvijestiti. Uskoro bi se i tamo mogla otvoriti Pandorina kutija, kaže nam izvor blizak stranci.

I dok Paus iz medija doznaje tko je sljedeći u redu za čistku, njegov prethodnik Boris Miletić zadovoljno trlja ruke u županijskoj hladovini. Nije se tu puno promijenilo od vremena kada je bio gradonačelnik. I dalje ima svoje omiljene medije koje izdašno financira iz županijskog proračuna. Za promociju raznih županijskih projekata i priloga kojima se promoviraju županova postgnuća na čelu Županije ili ti županijska "zelena, kulturna, poljoprivredna politika", ove je godine župan Glasu Istre odobrio 80 tisuća eura javnog novca!  

Paralelno, Miletić ne gubi vrijeme. Pun je forze i redovno sastanči, održava prijeme, svira harmoniku... Upregnuo je PR službu do maksimuma. Sprema se na novi zaokret u aktivnoj politici i nije tajna da s vjernim sljedbenicima kroji listu za Sabor.

Među njima, svakako bi mogao bi biti i Marin Lerotić, a spominje se i ime šefa županovog kabineta Ivana Glušca koji ga prati u stopu. Tu je i bivši gradonačelnik Labina, a danas dožupan Tulio Demetlika. Navodno je Miletić u pregovorima i s riječkim županom Željkom Komadinom.

Boris Miletić i šef kabineta Ivan Glušac

Udarac ispod pojasa koji je Lerotić zadao stranci neće ga koštati saborskog mandata ili vijećničkog mjesta u Gradskom vijeću Pule. Stranke se odrekao, ali mandat teško da će vratiti. Upravo to je od njega jučer tražio Dalibor Paus koji je s govornice u prostorijama stranke  zavapio:"Marine, vrati mandate stranci!". To je na kraju balade, jedino bitno. Mandati.

Koliko god se vodstvo stranke trudilo prikazati kako je IDS na pravom putu jer su otvorili teme na koje su dosad i Lerotić i Miletić šutjeli, prvi čovijek IDS-a boji se obračunati s počasnim predsjednikom Ivanom Jakovčićem koji njime i dalje upravlja na daljinski.

Tko je šef IDS-a - Paus ili Jakovčić?

Odlaskom Daniela Dekovića u nezavisne, a sada i Marina Lerotića, IDS je doživio snažan udarac i u kratkom vremenu izgubio još jednog vijećnika u pulskom Gradskom vijeću i Saboru. 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.