Politika i društvo

JE LI BILO POGODOVANJA?

IDS-ovi POSLOVI (BEZ)VEZE: Bivša IDS-ova vijećnica ne zna kako je angažirana u TZ Marčana na čijem je čelu njezin stranački kolega i načelnik Predrag Pliško

Vlasnica tvrtke Moj libar Tanja Perković nikako se nije mogla sjetiti kako je i na koji način njezina tvrtka dobila knjigovodstveni posao u TZ Marčana. Kaže da je u to vrijeme bila na porodiljnom dopustu, te da zaista ne zna detalje. Obećala je da će se raspitati kod svojih djelatnica


 
5 min
Danijela Bašić-Palković
FOTO Turistička zajednica Općine Marčana

Vlasnica tvrtke Moj libar Tanja Perković nikako se nije mogla sjetiti kako je i na koji način njezina tvrtka dobila knjigovodstveni posao u TZ Marčana. Kaže da je u to vrijeme bila na porodiljnom dopustu, te da zaista ne zna detalje. Obećala je da će se raspitati kod svojih djelatnica

Knjigovodstvena tvrtka Moj libar u vlasništvu bivše IDS-ove vijećnice u Općini Marčana Tanje Perković, a danas samo članice stranke, angažirana je na poslovima računovodstvenih usluga za Turističku zajednicu Općine Marčana.

Kao što je poznato, IDS-ov načelnik Marčane Predrag Pliško, predsjednik je Skupštine marčanskog TZ-a, u kojem je putem svoje tvrtke, angažirana njegova stranačka kolegica.

Tvrtka Moj libar i Turistička zajednica Marčana sklopili su ugovor 31. kolovoza 2020. godine, a po ugovoru, tvrtka Moj Libar prima mjesečnu naknadu u iznosu od 1.250 kuna.

Pitanje koje se postavlja jest, je li Tanja Perković posao za marčanski TZ dobila zahvaljujući političkim vezama i zašto je baš njena tvrtka odabrana za taj posao u Turističkoj zajednici na čijem je čelu njen stranački kolega Pliško?

Kako je krenula suradnja s tamošnjom Turističkom zajednicom, pitali smo Tanju Perković.

To nije znala pojasniti, jer kako je rekla “u to je vrijeme bila na porodiljnom dopustu“.

Na jednostavno pitanje, da li se javila na natječaj, Perković nije odgovorila, ponavljajući da se ne sjeća kako je realiziran taj posao.

- Nije došlo do posla preko toga, rekla je Perković odgovarajući na pitanje je li posao dobila zbog političkih veza.

- Moram provjeriti s kolegicom kako smo dobili posao, jer mene u tom periodu nije bilo na poslu, rekla Perković.

Na ponovljeno pitanje, kako je uopće saznala za posao, odgovorila je:

- Moram provjeriti kako je to bilo, jer sam u tom periodu bila na porodiljnom, a tvrtka ima još zaposlenih, rekla je.

S obzirom da je ona vlasnica tvrtke, za pretpostaviti je da ipak zna s kojim je ustanovama njena tvrtka sklapala poslove.

- Koja je procedura bila, moram provjeriti s kolegicom, kazala je Perković, dodajući da je još uvijek članica IDS-a, ali nije više aktivna u stranci.

Da se svakako radi o bliskim političkim vezama, svjedoče i zajednički politički istupi Predraga Pliška i Tanje Perković prilikom njegove kampanje za načelnika i prve kandidature 2017. godine.

Tanja Perković i Predrag Pliško u kampanji 2017. na lokalnim izborima

Tanja Perković bila je i članica Kluba mladih IDS-a Marčane.

Osim političke pozadine dobivanja posla u marčanskom TZ-u, zanimljiva je i poslovna veza Matka Perkovića koji zastupa tvrtku Križanićevi dvori d.o.o., inače supruga Tanje Perković.

Tvrtka Križanićevi dvori, registrirana za iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama, krajem prošle godine odabrana je kao najpovoljniji ponuditelj za kupnju vrijednog općinskog zemljišta na području Marčane.

Na posljednjoj sjednici Vijeća u 2021. godini, Općina Marčana prodala je putem javnog natječaja općinsko građevinsko zemljište kojeg se smatra općinskim srebrom.

To se zemljište nalazi uz glavnu cestu Pula - Rijeka, koje se nekad koristilo za smještaj strojeva i materijala u izgradnji javne kanalizacije.

Vrijedno garđevinsko zemljište na 3.904 kvadratnih metara Općina je prodala tvrtki Križanićevi dvori

Građevinsko zemljište prodano je jedinoj tvrtki koja se i javila s ponudom. Vlasnik tvrtke je ruski državljanin Vitaly Krivenko, a član uprave te tvrtke je suprug bivše vijećnice Perković, danas knjigovotkinje u TZ Marčana.

Iz ugovora je vidljivo da je Općina Marčana nakon javnog natječaja za prodaju građevinskog zemljišta i usmenog nadmetanja, prihvatila ponudu tvrtke Križanićevi dvori d.o.o. sa sjedištem u Puli, Japodska 52, a zemljište je prodano po cijeni od 1,1 milijun kuna.

Križanićevi dvori d.o.o, prethodno su uplatili jamčevinu u iznosu od 110 tisuća kuna. Inače, to se zemljište proteže na ukupno 3.904 kvadratna metra.

Vezano uz posao koji je njen suprug sklopio s Općinom Maračana i kupnje vrijednog građevinskog zemljišta, Perković je rekla "da suprugove poslove ne može komentirati".

S obzirom da je Tanja Perković bila na IDS-ovoj listi načelnika Predraga Pliška i to tijekom 2017. godine, te je nakon toga ušla i u Općinsko vijeće Marčane, nezavisni vijećnik u Općini Marčana Srećko Peršić smatra "da u krajnju ruku nije politički moralno da je njena tvrtka TZ-om sklopila posao".

- Do ovih smo podatka došli, jer kao oporbeni vijećnici pratimo rad Općine i općinskih tijela te tvrtki u vlasništvu Općine. Jednostavno želimo da sve bude transparentno, kaže Peršić.

Što se tiče kupoprodaje zemljišta i tvrtke u kojoj je član uprave suprug Tanje Perković, nezavisni Peršić ne vidi ništa sporno.

Nezavisni vijećnik Srećko Peršić

- Ako je točno, kako su nas izvijestili na sjednici Vijeća, ta je tvrtka bila jedini ponuđač. Inače, protiv smo rasprodaje općinske imovine ako će imovina stagnirati, tj. ako će se preprodavati. S obzirom da je na Vijeću na moj upit rečeno da će se na tom zemljištu graditi uljara, to je jako dobro, ali to ne može nitko garantirati, niti možete uvjetovati vlasnika da nešto sagradi, rekao je Peršić.

Je li bilo pogodovanja stranačkoj kolegici, pitali smo načelnika Predraga Pliška.

- Gospođa Perković nije dobila posao zahvaljujući stranačkim vezama niti je stranački aktivna od 2018. godine. Mjesto vijećnice napustila je u veljači 2018. godine. Sklapanje ugovora za knjigovodstvene usluge je u nadležnosti direktorice TZ-a Općine Marčana, odgovorio je Pliško, a potom nabrojao svoje ovlasti kao predsjednika Skupštine TZ-a.

Rekao je da predsjednik TZ Općine Marčana ne zaključuje ugovore te da to čini direktorica TZ-a Jelena Latin.

Predrag Pliško Foto; Facebook profil Predrag Pliško

Govoreći o planovima tvrtke Križanićevi dvori d.o.o. na građevinskom zemljištu, Pliško je rekao da oni moraju biti u skladu s Prostornim planom.

- Neslužbeno se spominjalo građenje uljare za preradu maslina za potrebe tvrtke Križanićevi dvori, ali i za otvoreno tržište, rekao je Pliško.

Upite smo poslali i direktorici marčanskog TZ-a Jeleni Latin, koja će, nadamo se, znati objasniti je li za knjigovodstvene usluge bio raspisan natječaj i po kojem ključu je Tanja Perković angažirana u Turističkoj zajednici. Njezine odgovore čekamo.


Nastavite čitati

Istra
 

Sivo nebo i dugine boje prvog dana ljeta

Zbog velike koncentracije saharske prašine danas je nebom nad Istrom bilo žućkasto-sivo. Prvi dan ljeta, vruće je bilo, ali smo sunce jedva vidjeli. Pozitivno šarenilo u ovaj sivi dan unijela je reakcija gradonačelnika Pule Filipa Zoričića koji je oštro osudio natpise neprimjerenog i uvredljivog sadržaja, koji su danas osvanuli uoči subotnje prve Parade ponosa na više lokacija u Puli i Medulinu * Sutra: hoće li Irena Hrstić ostati na čelu pulske Opće Bolnice. Jesu li vodnjanski turistički djelatnici spremni za sezonu

Istra
 

"Polivocalità di tradizione - Tradicijsko višeglasje”: sutra u Šišanu koncert glazbe iz etno baštine

Manifestacija je pokrenuta sa željom da se na jednom mjestu prikaže tradicijska glazba Istre – kanat, tarankanje, bugarenje, mantignade, bitinade, canto a pera, canto a la longa, tj.diskantno dvoglasje uz zajednički nazivnik – stil tijesnih intervala koje se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a od 2009. godine i na UNESCO-vom Reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.