Politika i društvo

ksenofobija jača od tolerancije i convivenze

IDS-ovka bi iza Učke protjerala sve koji ne razumiju istarski dijalekt. Labinski se gradonačelnik naježio!

Poruka dva dana prije izbora glasila je: postoje „naši” koji razumiju domaću besidu i oni drugi „vražja hi kurijera dopeljala” koji ne razumiju. Za njih mjesta nema, bez njih Istra nam je lipa čista i zato glasajte za naše, glasajte za IDS! Per la nostra gente!


 
4 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Poruka dva dana prije izbora glasila je: postoje „naši” koji razumiju domaću besidu i oni drugi „vražja hi kurijera dopeljala” koji ne razumiju. Za njih mjesta nema, bez njih Istra nam je lipa čista i zato glasajte za naše, glasajte za IDS! Per la nostra gente!

-Zdrhi su me pasali učera kad je Valter Glavičić počeo govoriti po našu, napisala je u ponedjeljak fažanska IDS-ovka Nicoletta Balija na svome Facebook-u. Iz njenog statusa jasno je da su je govori čelnika stranke na skupu IDS-a u pulskom Circolu emotivno prilično ponijeli.

- Domaću besidu se more tendit i čuvat samo ko je slušaš i govoriš. Njega (Glavičića op.a.) forši ni lako se kapit, ma uno malo ča sam slušala nonu i njene sestre iz Šumbera mi je bilo korist. A za spravlje, ja paran da su ga svi kapili – jer je čovik govorija od srca. I pokle kad čuješ i ča je reka, zajno kapiš da je odvajka ovo bija pravi glas i da za druge u Istri nema mista i neće bit, ustvrdila je članica predsjedništva fažanskog IDS-a i kandidatkinja za načelnicu Fažane na zadnjim lokalnim izborima, otvorivši široko vrata demonima ksenofobije. Oni upravo vrište iz sljedeće rečenice.

- Ki bi drugi ovo ča je on (Glavičić op . a.) reka kapija? I ki ne kapi, kako bi dela tu s nami i našim čovikom? Ti isti neka zostanu zgor Učke, skinula je Balija rukavice i bez susprezanja uronila u regionalnu varijantu fašizma. Očito je da tolerancija i convivenza ne stanuju u Nicolettinom srcu, još manje u mozgu.

Pojednostavljeno, za one koje ne razumiju domaću besidu: Balija se naježila slušajući Glavičića na zadnjem IDS-ovom predizbornom skupu u pulskom Circolu gdje je on dio govora održao na lokalnom labinjonskom dijalektu. Sam zvuk domaće riječi, a onda i sadržaj govora labinskog gradonačelnika, uvjerio je Baliju da je to jedini pravi glas te da za one druge glasove u Istri - nema mjesta.

-Tko nije razumio Glavičićev govor nema mu mjesta za život i rad s pravim Istrijanima. Za njega je mjesto preko Učke rekla je Balija u slobodnom prijevodu. Drugim riječima poruka je “Ausländer raus!” (Stranci van!). U suvremenoj Njemačkoj takve poruke dolaze iz neonacističke Alternative za Njemačku (AfD), u Istri to je narativ stranke koja se godinama promovira kao antifašistička, multikulturalna, lijevo liberalna.

Nažalost, takva je samo fasada, u srcu nekih raste snop pruća.

Balijin status je očiti predizborni motivacijski čin. Ona vjeruje da će širenjem mržnje prema ne-istrijanima, prije svega s istoka, na izborima njena stranka postići bolji rezultat. Ne brine je što je svojim statusom ušla duboko u polje ekstremne desnice. Srušila je IDS mantru o antifašizmu, štoviše izvukla je na stol čistu fašističku retoriku.

Još jednom, poruka dva dana prije izbora glasi: postoje „naši” koji razumiju domaću besidu i oni drugi „vražja hi kurijera dopeljala” koji ne razumiju. Za njih mjesta nema, bez njih Istra nam je lipa čista i zato glasajte za naše, glasajte za IDS! Per la nostra gente!

Balija je svojim kriterijima potpuno isključila ne samo Balkance koji razumiju hrvatski ali ne razumiju Glavičića, već i sve Nepalce i Filipince koji čak ne razumiju ni hrvatski a kamoli labinjonski.

U sociološkoj teoriji ksenofobija je strah i mržnja prema strancima. Često se izražava u predrasudama i odbojnim stajalištima o strancima te suprotstavljanjem njihovoj nazočnosti u zajednici. Bilo bi zanimljivo čuti komentar Jakovčićeve partnerice iz Tajlanda koja je u Circolu slušala Glavičićevu "besidu".

Ako ste pomislili da je Balijin status naišao na zgražanje u ostatku stranke - prilično ste se prevarili. Status je lajkala predsjednica IDS-ove mladeži Valentina Orbanić, dok su kandidatkinje na listi Helga Može i Katarina Nemet za status koji uključuje i rečenicu „ nek došljaci ostanu ZGOR Učke“ stavile srce.

Jedini komentar stavio je upravo labinski gradonačelnik Valter Glavičić. Ona se nad statusom Nicolette Balije doslovce naježio.

-Draga moja, puno ti hvala. Mene su zrhi pasali ka son prošte tvoje beside. Štimojmo našu besedu i naše užanci da se ne zataru, napisao je Glavičić.

Takve poruke nisu pomogle IDS-ovom debaklu u Balijinoj Fažani gdje je IDS osvojio 342 glasa, 6 manje od HDZ-a. Valter Glavičić osvojio je samo 3 glasa.

U Istri koju IDS predstavlja kao hrvatsku civilizacijsku perjanica ovakvi stavovi predstavljaju povratak u srednji vijek kada su se stranci i došljaci percipirali kao potencijalni izvori zaraza i bolesti. Ovakvi stavovi IDS-ove političarke pokazuju da stranka može bez problema ići u koaliciju ne samo s HDZ-om, već i s Domovinskim pokretom. Pitanje je samo kako bi oni prihvatili ideju o istarskoj putovnici.

Govor Valtera Glavičića možete poslušati na priloženom video od 33 minute.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.