Politika i društvo

ministarstvo o domu vila maria

Aladrovićeva inspekcija u Vili Maria: Izostanci, sumnjiva bolovanja, samovolja i mobing

Očito je da se unutar doma "Vila Maria" i dalje sukobljavaju dvije frakcije, a da posljedice toga osjećaju i sami korisnici. Sukobima uveliko pomaže i političko kadroviranje koje zadnjih šest godina provodi čelništvo istarskog HDZ-a. Glavni kadrovik za sve državne tvrtke i institucije u Istri trenutno je Anton Kliman.


 
6 min
Borka Petrović

Očito je da se unutar doma "Vila Maria" i dalje sukobljavaju dvije frakcije, a da posljedice toga osjećaju i sami korisnici. Sukobima uveliko pomaže i političko kadroviranje koje zadnjih šest godina provodi čelništvo istarskog HDZ-a. Glavni kadrovik za sve državne tvrtke i institucije u Istri trenutno je Anton Kliman.

- Prema izvješćima Doma za odrasle osobe Vila Maria, značajnijeg prodora i posljedica zaraze koronavirusom među korisnicima i zaposlenicima nije bilo. Jedan korisnik je dobio pozitivan nalaz i izmješten je u prostor izolacije  - dvije sobe na kraju hodnika s vlastitim sanitarnim čvorom, odgovorili su nam iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike na upit o eskalaciji zaraze o ovom domu.

Utvrđeni brojni propusti

Iz doista začudnog odgovora može se iščitati jedino da ministarstvo ne raspolaže dobrim ili pravovremenim informacijama u vlastitoj ustanovi. Jer, u trenutnu kada smo im poslali pitanje o tome je li se zaraza koja je buknula u domu mogla spriječiti da se pravovremeno interveniralo, a dio djelatnika tvrdio je našoj redakciju upravo to, u domu je bilo 76 korisnika zaraženih COVIDOM-19, a samo nekoliko dana prije bilo ih je zaraženo čak 122!

No, na upit o provedenim inspekcijama ipak navode da su utvrđeni brojni propusti.

- Tijekom provođenja inspekcijskog nadzora 25. siječnja 2022. utvrđen je propust koji se odnosi na odredbu čl. 213. Zakona o socijalnoj skrb, a koja propisuje da je dom dužan voditi evidenciju i dokumentaciju o korisnicima, vrstama usluga i drugim pitanjima važnim za rad te je dan naputak za postupanje po tom pitanju, odnosno, naređeno je pribavljanje tražene potvrde za v.d. ravnatelja, što je u međuvremenu i izvršeno.

Puno bolovanja i dopusta

Nadalje, utvrđen je veliki broj izostanaka iz procesa rada (bolovanja, dopusti) te nedostaci u stručnom radu u smislu samovoljnog mijenjanja načina na koji se neki poslovi obavljaju bez prethodne rasprave i zaključka stručnog vijeća.

Također, utvrđeno je da stručno vijeće Doma ne ispunjava u cijelosti svoju zadaću propisanu člankom 159. Zakona o socijalnoj skrbi, a koji se odnosi na podnošenje godišnjeg izvješća o svome radu Hrvatskome saboru, navode iz nadležnog ministarstva.

Ministarstvo je izbjeglo odgovor na pitanje zašto su se u domu u godinu dana promijenila čak tri upravna vijeća, a posljednje je ministar smijenio nakon što nije "amenovao" njihov izbor kandidata za ravnatelja, odnosno ravnateljicu doma.

Navode da je Zakonom o socijalnoj skrbi propisana uloga i sastav upravnog vijeća kojeg čine tri predstavnika osnivača, predstavnik korisnika i predstavnik radnika zaposlen u ustanovi.

- Predstavnike osnivača i predstavnika korisnika, kojeg predlažu sami korisnici, imenuje i razrješava ministar nadležan za poslove socijalne skrbi.

Ministrovo diskrecijsko pravo

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike poduzima sve mjere u okviru zakonskih ovlasti za omogućavanje normalnog rada i funkcioniranja ustanove pa i kroz promjene u sastavu upravnog vijeća, ako su te promjene nužne.

Josip Aladrović/Davorin Visnjic/PIXSELL

U postupku izbora i imenovanja ravnatelja ustanove socijalne skrbi čiji je osnivač Republika Hrvatska, Upravno vijeće ustanove odlučuje o raspisivanju javnog natječaja te je dužno za izabranog kandidata pribaviti prethodnu suglasnost ministra nadležnog za poslove skrbi.

Prethodnu suglasnost ministar daje na temelju diskrecijskog prava, uzimajući u obzir sve dostupne informacije o kandidatu navode u odgovoru, dodajući da se izabrani kandidat, ukoliko mu ministar uskrati suglasnost, ne može imenovati za ravnatelja. U tom slučaju se imenuje vršitelj dužnosti ravnatelja najduže do godinu dana, u kojem roku je upravno vijeće dužno ponoviti natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja.

No, to smo i sami znali - odgovor zašto je ministar Josip Aladrović uskratio suglasnost kandidatkinji koju je prošlo upravno vijeće izabralo kao najbolju, te raspustio vijeće - nismo dobili.

Promjena upravnih vijeća

Ipak saznajemo da je cijela zavrzlama krenula još u rujnu 2020. godine, kada se odlukom nadležnog Ministarstva razrješuju članovi Upravnog vijeća Doma u kojem su, uz dvoje predstavnika ustanove, sjedili poznati otorinolaringolog Ivan Pavičić-Donkić, ekonomistica Nives Tomišić i pravnik Nenad Žufić koji inače radi u Gradu Puli, a kojime je mandat trajao do 2024. godine.

Upravo je to vijeće raspisalo natječaj za ravnatelja te kao najbolju kandidatkinju izabralo Sanju Terzić iz Rovinja i to sa tri glasa za i dva glasa protiv.

No, kako neslužbeno doznajemo, Terzić su kao najbolju kandidatkinju izabrali tek nakon što im je iz Ministarstva sugerirano da bivšu ravnateljicu, Vesnu Sperath, a koja im je bila prvi izbor, ministar neće htjeti potvrditi.

Navodno, jer se protiv nje vodi kazneni postupak, no vijeće je, kako doznajemo, zatražilo i imalo pisano pravno mišljenje kako to nije zapreka da se nju potvrdi. Ipak, politički pritisak na Upravno vijeće dovodi do toga da članovi dijele, pa za ravnateljicu ipak biraju Terzić.

Odluka o raspuštanju i imenovanju novog Upravnog vijeća

No, ministar Aladrović odbija potvrditi i ovaj izbor vijeća te ga raspušta bez ikakvog obrazloženja. Odgovor zašto su raspušteni nije nam znala dati ni bivša predstavnica vijeća Tomišić, ni tadašnji predsjednik Upravnog vijeća Žufić koji je odbio komentirati naše saznanja, upućujući nas na nadležno ministarstvo.

Zanimljivo je da je izvanredni inspekcijski nadzori u domu, u kojima se proziva bivša ravnateljica Sperath (a koje posjedujemo), također provedeni na temelju anonimnih prijava nezadovoljnih djelatnika, no u ispekcijskim nalazima bivšu ravnateljicu imenom ipak proziva sadašnji v.d. ravnatelja Zlatko Bašlin, tvrdeći da je žrtva mobinga te njegova kolegica, psihologinja Neda Nefat Vrbanić.

- Osjećam se žrva mobinga, omalovažava me se i omalovažava se moju stručnost", navodi tadašnji socijalni radnik, a sada v.d. ravnatelja Bašlin, dodajući da su odnosi u domu loši jer "ravnateljica favorizira jednu grupu radnika, a drugu degradira pa to dovodi do raskola među kolegama i loših međuljudskih odnosa".

Kako god, članovi novog vijeća - a sada su to Kristina Buić Modrušan, Matija Pinezić te predsjednik Slavko Kovačević, upravo njega biraju za v.d. ravnatelja. To čine, kako navode, jer nije bilo više vremena da se natječaj provede, a ustanova je morala dalje funkcionirati.

Nažalost, špekulacije iz doma da je cijela ova igra političke prirode, a da se pritom ne vodi računa o stručnosti i korisnicima doma, nitko nije htio komentirati svojim imenom i prezimenom.

Očito je ipak da se unutar doma i dalje sukobljavaju dvije frakcije, a da posljedice toga osjećaju i sami korisnici.

Anton Kliman glavni kadrovik

Da postoje veliki problemi u kompletnoj socijali u Puli, a pogotovo u onim institucijama koje su u vlasništvu države - jer ih se zapravo zlorabi sa dvije strane: lokalno, sitnim interesima i pogodovanjima, te na nacionalnom nivou - sa razine nadležnog ministarstva - gdje djeluje jedna puno ozbiljnija mreža potencijalne zlorabe utjecaja na struku, potvrđuje nam i izvor blizak vrhu lokalnog HDZ-a.

Anton Kliman (FOTO: Pixsell/Srećko Niketić)

- Što se tiče lokalne gradske i županijske razine, javna je tajna da većinske članove Upravnih vijeća institucija u vlasništvu države imenuju resorna ministarstva, na prijedlog lokalnih stranačkih čelnika one politike koja je tog trena na vlasti u državi. Budući je HDZ nacionalno na vlasti već šest godina, lako se može doći do podatka koji su pojedinci politički najodgovorniji za trenutačno stanje u Vili Mariji i sličnim socijalnim institucijama u državnom vlasništvu u Istri, navodi naš sugovornik i dodaje da je to prvenstveno Anton Kliman, kao čelna osoba HDZ-a Istarske županije.

Jer svaka odluka najprije prolazi kroz njegove ruke i preko njegovog stola.


FOTO: Facebook Dom Vila Marija

Nastavite čitati

Pula
 

VOZILA PUNA IZMETA, A ULICA SMRDI Nastavlja se dugogodišnji problem stanara Kolodvorske ulice u Puli

Zvučni rastjerivači bilo koje vrste su funkcionalni prvih nekoliko dana, a nakon toga, to se može tretirati kao bačeni novac. Razlog je taj, da se ptice jako brzo naviknu na zvuk, te shvate da se radi o varci koja im ne predstavlja opasnost, i shodno tome nastavljaju boraviti na toj lokaciji, poručuje dr. sc. Jelena Kralj, upraviteljica Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.