Politika i društvo

Oko ove menza obitava oko 2000 studenata

Inspektorat zatvara restoran Strojarskog fakulteta u Zagrebu, a SDP KRIVI HDZ ZBOG SROZAVANJA STUDENTSKOG STANDARDA

"Koliko god će se sada vaditi da to nije njihov problem, svi mi znamo tko je šef tog inspektorata - njihov stranački kolega", poručila je saborska zastupnica SDP-a, puljanka Sanja Radolović. "Da je bilo sluha", nastavila je "moglo se pomoći studentima ovog fakulteta i da je bilo samo malo dobre volje, do ovoga danas ne bi došlo” * Studentski centar je najavio da će ponijeti žalbu na rješenje o zatvaranju restorana


 
2 min
HINA Istra24
Prosvjedni ručak ispred Fakulteta strojarstva i brodogradnje povodom zatvaranja menze. Foto Hina/ Dario GRZEL

"Koliko god će se sada vaditi da to nije njihov problem, svi mi znamo tko je šef tog inspektorata - njihov stranački kolega", poručila je saborska zastupnica SDP-a, puljanka Sanja Radolović. "Da je bilo sluha", nastavila je "moglo se pomoći studentima ovog fakulteta i da je bilo samo malo dobre volje, do ovoga danas ne bi došlo” * Studentski centar je najavio da će ponijeti žalbu na rješenje o zatvaranju restorana

Studentski centar poručio je danas da će ponijeti žalbu na rješenje o zatvaranju restorana na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, koji je otvoren više od 20 godina, a oko njega obitava oko 2000 studenata. Hina javlja da Državni inspektorat donio je rješenje o zatvaranju zbog neispunjavanja tehničkih uvjeta. Riječ je o visini stropa definirane u Pravilniku o zaštiti na radu.

Zbog iznenadnog zatvaranja jedne od najposjećenijih menzi u Zagrebu, saborska zastupnica SDP-a, puljanka Sanja Radolović i predsjednik Foruma mladih SDP-a Lovro Lukavečki održali su u četvrtak konferenciju za medije ispred Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, te je Forum mladih SDP-izdao priopćenje.

“Umjesto da danas imamo lijepe vijesti, mi smo se okupili ispred FSB-a zato što je, nažalost, studentska menza zatvorena od strane državnog inspektorata, vjerovali ili ne – zbog niskog stropa. Mnoge od nas je iznenadila ta činjenica. Pitali smo se kako taj strop nije smetao i prije i kako to da se sada nakon 25 godina zatvara jedna od najposjećenijih menzi u Zagrebu?

HDZ nastavlja sa snižavanjem studentskog standarda
Mi smo već upozoravali da je HDZ započeo s jednim negativnim trendom zatvaranja menzi po Zagrebu. Kao što ste mogli vidjeti, menza u NSK nije otvorena od početka akademske godine, o tome smo nedavno govorili. U ovom kontekstu inflacije, u kontekstu divljanja cijena s kojima se HDZ očito ne može boriti, nastavili su snižavanje studentskog standarda u Hrvatskoj.

Ne samo da ne žele prihvatiti naš prijedlog da se poveća limit godišnje zarade studentima u kontekstu zadržavanja porezne olakšice uzdržavatelja na 36.000 kuna, koliko DZS kaže da godišnje mora zaraditi osoba da bi bila izvan rizika od siromaštva, ne samo da već godinama nisu u stanju omogućiti jednu kvalitetnu stambenu politiku koja bi omogućila prihvatljive cijene najma stanova, nego su krenuli i u zatvaranje studentskih menzi. Zahtijevamo od Vlade da siđe s oblaka. Danas je u Hrvatskoj pod HDZ-ovim patronatom studiranje postalo luksuz. Neka se pokrenu i omoguće studentima kvalitetnu prehranu, smještaj i da kad već ne mogu omogućiti kvalitetne stipendije, neka omoguće studentima da mogu zaraditi dovoljno da mogu preživjeti i studirati u drugim gradovima”, rekao je Lovro Lukavečki.

“Sada je potpuno jasno, ja to moram reći malo karikaturno, da Andrej Plenković osim što valjda želi da studenti budu beskućnici zbog višestrukog nedostatka mjesta u studentskim domovina, cijena najmova stanova koje su otišle u nebo, a na obali znamo da ih se i izbacuje na početku sezone, sada valjda želi da studenti budu i gladni. To je trend kakav pokazuje ova Vlada.

Predložili smo da se podigne prag za poreznu olakšicu na 36.000 kuna. Predložili smo i da se u proračunu osigura dodatnih 13,5 milijuna kuna kako bi se barem minimalno pomoglo studentima i da se subvencija za najam stanova digne s 200 na 500 kuna. Niti taj prijedlog nisu uvažili. Koliko god će se sada vaditi da to nije njihov problem, svi mi znamo tko je šef tog inspektorata - njihov stranački kolega. Da je bilo sluha, moglo se pomoći studentima ovog fakulteta i da je bilo samo malo dobre volje, do ovoga danas ne bi došlo”, rekla je Sanja Radolović.


Nastavite čitati

Svijet
 

Američki Senat usvojio prijedlog zakona koji štiti istospolne brakove

"Usvajanjem ovog zakona, Senat šalje poruku koju svaki Amerikanac treba čuti: bez obzira tko ste ili koga volite, i vi zaslužujete dostojanstvo i jednak tretman pred zakonom", rekao je čelnik demokratske većine u Senatu Chuck Schumer * U Sjedinjenim Državama živi oko 568.000 vjenčanih istospolnih parova

Svijet
 

Povrće, žitarice i grahorice kod muškaraca smanjuju rizik od raka crijeva

"S obzirom na to da je u muškaraca uočen veći rizik od raka debelog crijeva nego u žena, smatramo da bi rezultati našeg istraživanja mogli pridonijeti da se pojasni zašto je konzumiranje većih količina zdrave biljne hrane povezano sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva u muškaraca, ali ne i u žena'', rekl su zanstvenici

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.