Politika i društvo

sastanak na temu bespravne gradnje

Istarski čelnici odaslali ujedinjenu poruku - bespravnoj gradnji došao je kraj!

Svaka jedinica lokalne samouprave godišnje ima do 300 slučajeva bespravne gradnje, a nakon 2018. godine na pojedinim je područjima niknulo i na tisuće takvih objekata, rečeno je na sastanku u Rovinju


 
2 min
Istra24

Svaka jedinica lokalne samouprave godišnje ima do 300 slučajeva bespravne gradnje, a nakon 2018. godine na pojedinim je područjima niknulo i na tisuće takvih objekata, rečeno je na sastanku u Rovinju

U Rovinju je održan sastanak na temu uklanjanja i zaustavljanja bespravne gradnje na poljoprivrednom i šumskom zemljištu te zaštićenom obalnom pojasu na kojem su se sastali predstavnici Državnog inspektorata i predstavnici jedinica područne i lokalnih samouprava Istarske županije.

Iz perjanice hrvatskog turizma poslali su jasnu i ujedinjenu poruku da je bespravnoj gradnji u Hrvatskoj došao kraj, a da je riječ o ozbiljnoj namjeri dovoljno govori činjenica kako su se po prvi put zajedno sastali - glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić sa suradnicima, saborski zastupnik Anton Kliman te predstavnici Istarske županije, istarskih gradova i općina, predvođeni domaćinom, gradonačelnikom Rovinja Markom Paliaga.

Devastacija prostora

Gradonačelnik Paliaga, tom je prilikom iznio suštinu problematike nekontroliranog divljanja slučajeva devastacije prostora te je naglasio nužnost operativnog i složnog djelovanja kako bi se tom problemu konačno stalo na kraj.

Saborski zastupnik Anton Kliman upozorio je na neodrživost trenutnog stanja, kao i na činjenicu da u 99 posto slučajeva prekršaja riječ je o stranim državljanima. Podsjetio je kako je Ministarstvo poljoprivrede pristalo uvesti u novim izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu zabranu parcelacije kojom će se djelomično spriječiti velik broj pokušaja gradnje na poljoprivrednim terenima. 

Tisuće nelegalnih objekata

Predstavnici jedinica lokalne samouprave su informirali nazočne o broju slučajeva bespravne gradnje izvan građevinskog područja. Iz tih podataka proizlazi kako svaka jedinica lokalne samouprave godišnje ima do 300 slučajeva bespravne gradnje, a nakon 2018. godine na pojedinim je područjima niknulo i na tisuće takvih objekata.

Gradonačelnici i načelnici složili su se kako se takva praksa ubuduće neće tolerirati te da će se stati na kraj ilegalnoj devastaciji područja u obranu vrijednih prirodnih resursa. 

Dogovoreno je kako će u organizaciji Državnog inspektorata i jedinica lokalne samouprave na čitavom području Istre biti sproveden detaljan nadzor, a sve s ciljem izvršavanja rješenja o uklanjanju građevina za koje je izdan pravomoćni akt, a kojem će prethoditi izdavanje novčanih kazni. 

Dogovorena je također i jača suradnja i sinergijsko djelovanje s komunalnim redarima.

Jača suradnja s komunalnim redarima

- Zajedničkim angažmanom predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave te Državnog inspektorata možemo značajno umanjiti devastacije prostora i okoliša kako na području Istarske županije tako i na cijelom teritoriju Republike Hrvatske. Pravovremeno i učinkovito konzumiranje zakonskih ovlasti svih navedenih strana jedini je način postizanja našeg zajedničkog cilja, suzbijanje bespravne gradnje», istaknuo je glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić.

Državnom inspektoratu će jedinice lokalne samouprave Istarske županije dostaviti podatke o svim postupcima u tijeku za ozakonjenje nezakonito izgrađenih građevina.


FOTO: Grad Rovinj

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.