Politika i društvo

Tvrtke traže školovane grafičare

ISTRI NEDOSTAJE GRAFIČKIH TEHNIČARA. Posljednji put je za to zanimanje upisan jedan razred još davne - 2008. godine!

Županijska komora Pula uputila je zahtjev ministru znanosti i obrazovanja za odobrenje  dodatnog razrednog odjela i školovanje jedne generacije grafičkih tehničara


 
2 min
Borka Petrović
Damir Sirotić, Emil Nimčević, Jasna Jaklin Majetić, Ana Ratoša, Dubravko Deželić

Županijska komora Pula uputila je zahtjev ministru znanosti i obrazovanja za odobrenje  dodatnog razrednog odjela i školovanje jedne generacije grafičkih tehničara

Istarske tvrtke iz područja grafičke industrije obratile su se HGK - Županijskoj komori Pula za pomoć i posredovanje u ponovnom pokretanju programa obrazovanja grafičkih tehničara u rovinjskoj Strukovnoj školi.

Posljednji put je na području Istarske županije za to zanimanje upisan jedan razred još davne 2008. godine, a u međuvremenu se uspješne grafičke tvrtke moraju snalaziti s priučenim radnicima i same ih obučavati za rad na najsuvremenijim strojevima.

Županija dala pozitivno mišljenje

Nakon pozitivnog stajališta od strane nadležnog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije kao i same Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj, Županijska komora Pula uputila je zahtjev ministru znanosti i obrazovanja za odobrenje  dodatnog razrednog odjela i školovanje jedne generacije grafičkih tehničara.

Županijska komora Pula i zainteresirane tvrtke uvjerene su kako je zahtjev u potpunosti opravdan s obzirom na to da postoje konkretne potrebe za školovanim grafičarima, a uz to rovinjska Strukovna škola u suradnji s grafičkom školom iz Zagreba ima sve preduvjete za provedbu tog programa. Također, drže da je zahtjev u skladu sa široko proklamiranim stavom da je obrazovanje potrebno prilagoditi potrebama gospodarstva.

Sastanak oko daljnih koraka

Radi analize dosadašnjih aktivnosti i dogovora oko daljnjih koraka danas je u prostorima tvrtke GraphicPackaging u Kanfanaru održan sastanak kojem su uz Anu Ratoša, voditeljicu ljudskih resursa i predstavnicu domaćina nazočili Emil Nimčević, ravnatelj Strukovne škole E. Kumičića Rovinj te Dubravko Deželić, ravnatelj Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju iz Zagreba, a iz HGK - Županijske komore Pula predsjednica Jasna Jaklin Majetić i samostalni savjetnik Damir Sirotić.

Predstavnici Komore izrazili su nadu da će nadležni ministar pozitivno odgovoriti na upućeni zahtjev s obzirom da se radi o konkretnim potrebama više renomiranih tvrtki koje su načelno izrazile i spremnost za stipendiranje i primanje učenika na praksu, a po potrebi i za uključivanje vlastitih stručnjaka u obrazovni proces.

Pri tome su nazočni  izrazili zabrinutost zbog upute Ministarstva kojom se ne predviđa mogućnost povećanja ukupnog broja razreda pa bi, u slučaju odbijanja zahtjeva, istarske tvrtke ostale bez obrazovanih radnika koji su im potrebni za rad na najsuvremenijim strojevima, a time i bez mogućnosti planiranja razvoja i jačanja industrije. 

Zaključeno je kako će se nastaviti s intenzivnim informiranjem svih nadležnih tijela i donositelja odluka o opravdanosti ovog zahtjeva gospodarstva te se očekuje brzi odgovor, s obzirom na to da je vremena za kvalitetnu pripremu za upis sve manje.


Nastavite čitati

Istra
 

KANFANARSKA JAKOVLJA: Fešta i smotra istarskih volova 27. srpnja

Manifestacija, jedna od najvećih i najpoznatijih fešti Istre, ove godine slavi svoje 34. izdanje i obećava nezaboravan provod za sve posjetitelje. Fešta će se održati posljednje subote u srpnju, točnije 27. srpnja, s bogatim i raznovrsnim programom koji će trajati cijeli tjedan.

Istra
 

ATP Umag: Menšik u prvom kol izbacio branitelja naslova

Svladao prošlogodišnjeg pobjednika Plava Laguna Croatia Opena Australca Alexeija Popyrina sa 6-3, 6-2 za 83 minute * Menšik (ATP - 81.) je najbolje rangirani igrač do 19 godina i jedini koji se nalazi u Top 100, a svoj je talent na najbolji način prezentirao i na stadionu "Goran Ivanišević", gdje je imao glasnu podršku čeških navijača koji su činili većinu okupljenih na tribinama

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.