Politika i društvo

Tvrtke traže školovane grafičare

ISTRI NEDOSTAJE GRAFIČKIH TEHNIČARA. Posljednji put je za to zanimanje upisan jedan razred još davne - 2008. godine!

Županijska komora Pula uputila je zahtjev ministru znanosti i obrazovanja za odobrenje  dodatnog razrednog odjela i školovanje jedne generacije grafičkih tehničara


 
1 min
Borka Petrović
Damir Sirotić, Emil Nimčević, Jasna Jaklin Majetić, Ana Ratoša, Dubravko Deželić

Županijska komora Pula uputila je zahtjev ministru znanosti i obrazovanja za odobrenje  dodatnog razrednog odjela i školovanje jedne generacije grafičkih tehničara

Istarske tvrtke iz područja grafičke industrije obratile su se HGK - Županijskoj komori Pula za pomoć i posredovanje u ponovnom pokretanju programa obrazovanja grafičkih tehničara u rovinjskoj Strukovnoj školi.

Posljednji put je na području Istarske županije za to zanimanje upisan jedan razred još davne 2008. godine, a u međuvremenu se uspješne grafičke tvrtke moraju snalaziti s priučenim radnicima i same ih obučavati za rad na najsuvremenijim strojevima.

Županija dala pozitivno mišljenje

Nakon pozitivnog stajališta od strane nadležnog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije kao i same Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj, Županijska komora Pula uputila je zahtjev ministru znanosti i obrazovanja za odobrenje  dodatnog razrednog odjela i školovanje jedne generacije grafičkih tehničara.

Županijska komora Pula i zainteresirane tvrtke uvjerene su kako je zahtjev u potpunosti opravdan s obzirom na to da postoje konkretne potrebe za školovanim grafičarima, a uz to rovinjska Strukovna škola u suradnji s grafičkom školom iz Zagreba ima sve preduvjete za provedbu tog programa. Također, drže da je zahtjev u skladu sa široko proklamiranim stavom da je obrazovanje potrebno prilagoditi potrebama gospodarstva.

Sastanak oko daljnih koraka

Radi analize dosadašnjih aktivnosti i dogovora oko daljnjih koraka danas je u prostorima tvrtke GraphicPackaging u Kanfanaru održan sastanak kojem su uz Anu Ratoša, voditeljicu ljudskih resursa i predstavnicu domaćina nazočili Emil Nimčević, ravnatelj Strukovne škole E. Kumičića Rovinj te Dubravko Deželić, ravnatelj Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju iz Zagreba, a iz HGK - Županijske komore Pula predsjednica Jasna Jaklin Majetić i samostalni savjetnik Damir Sirotić.

Predstavnici Komore izrazili su nadu da će nadležni ministar pozitivno odgovoriti na upućeni zahtjev s obzirom da se radi o konkretnim potrebama više renomiranih tvrtki koje su načelno izrazile i spremnost za stipendiranje i primanje učenika na praksu, a po potrebi i za uključivanje vlastitih stručnjaka u obrazovni proces.

Pri tome su nazočni  izrazili zabrinutost zbog upute Ministarstva kojom se ne predviđa mogućnost povećanja ukupnog broja razreda pa bi, u slučaju odbijanja zahtjeva, istarske tvrtke ostale bez obrazovanih radnika koji su im potrebni za rad na najsuvremenijim strojevima, a time i bez mogućnosti planiranja razvoja i jačanja industrije. 

Zaključeno je kako će se nastaviti s intenzivnim informiranjem svih nadležnih tijela i donositelja odluka o opravdanosti ovog zahtjeva gospodarstva te se očekuje brzi odgovor, s obzirom na to da je vremena za kvalitetnu pripremu za upis sve manje.


Nastavite čitati

Istra
 

EKSKLUZIVNO: NAKON PISANJA ISTRE24 ZAUSTAVLJENO UBIJANJE DIVLJAČI NA BRIJUNIMA Sav komercijalni lov se ukida! Novi v.d. ravnatelj Eduard Kolić najavljuje premještanje divljači na neku novu lokaciju 

Novopostavljeni v.d. ravnatelj Eduard Kolić nam je potvrdio da u Nacionalnom parku više neće biti organiziranog lova. Priznaje da je prije imenovanja na novu funkciju upravo on bio zadužen za organiziranje lovaca no to je, dodaje, radio "jer mu je to bio posao". Cijeli lovački biznis na Brijunima provodio se potpuno netransparentno

Istra
 

Con la delizia GIANDUIA Rovigno sulla mappa mondiale del cioccolato

Questa iniziativa è nata quando l'autrice del progetto, Marina Prijatelj, ricercando le ricette tradizionali del cioccolato, si è imbattuta nella straordinaria scoperta sul sito di uno dei principali distributori di cioccolato che il Gianduia - uno dei più grandi classici del cioccolato - ha origini rovignesi * Antonio Bazzarini, originario di Rovigno, nel 1813 ha ideato e brevettato il gianduia, una leccornia al cioccolato e mandorle * È stato prodotto anche il gelato artigianale al gianduia rovignese del quale esiste anche una versione vegana

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.