Politika i društvo

razgovor s uhićenim performerom

Ivan Poropat: Nismo piromani, cijelog ljeta smo patrolirali čuvajući Lungomare

Treće pitanje na poligrafu je bilo znam li nekog tko je potpaljivao požare. Tu sam rekao da ne znam kako odgovorit jer smo mi kao građanska patrola ovog ljeta uhvatili jednog malog Nijemca od deset godina koji je tri dana za redom na Valkanama palio požare. Pozvao sam se i na policajca Mikulića koji nam je pomogao uhvatiti tog malog Nijemca piromana


 
4 min
Dražen Majić
(Foto: Danijel Bartolić)

Treće pitanje na poligrafu je bilo znam li nekog tko je potpaljivao požare. Tu sam rekao da ne znam kako odgovorit jer smo mi kao građanska patrola ovog ljeta uhvatili jednog malog Nijemca od deset godina koji je tri dana za redom na Valkanama palio požare. Pozvao sam se i na policajca Mikulića koji nam je pomogao uhvatiti tog malog Nijemca piromana

Ivan Poropat i Luka Čupić danas su uhićeni na Valkanama nakon što su pokušali direktoru tvrtke „Hotel Valkane“ uručiti nekoliko kutija kockica za potpalu, više desetaka kutija šibica i nekoliko upaljača.

Za Istru24 Ivan Poropat je ispričao svoje motive za tu radnju i opisao petosatno iskustvo s pulskom policijom.

Ideja za performans je došla spontano, u trenutku

Na pitanje zašto je uopće došao na Valkane sa tim zapaljivim materijalima kaže da je to bila spontana odluka.

- Ja sam vidio kod vas na Istra24 Facebooku da Zoran Kostić i investitori imaju presicu. Na brzinu sam odlučio izvesti jedan umjetnički performans jer se već deset požara tamo dogodilo, ali to izgleda nikog ne zanima. Otišao sam u Studenac kraj moje zgrade i kupio pet kutija kockica za potpalu, 80 kutija šibica i pet upaljača. To nije bila neka smišljena akcija već ideja koju sam dobio u trenutku. Došao sam do kafića na Valkanama i vidio da tamo sjede Kostić i ona Vjekoslava ( op.a. Vjekoslava Čalić je na društvenim mrežama demantirala da je bila na Valkanama) i neki tip je koji vozi Porsche, opisao nam je Poropat svoj dolazak na Valkane.

Ivan Poropat (Foto: Jerko)

- Plan mi je bio doći tamo i bacit sve pred direktora Kostića ali mi je bio bed da to napravim u kafiću. Dok sam čekao prijatelja koji se htio pridružit performansu, prišao mi je čovjek koji čisti teniske terene i pitao me šta radim. Odgovorio sam mu - ništa. Tada je stigao prijatelj i otišao naručit kavu u kafiću. U tom trenutku Kostić je došao gore na cestu s nekim dečkom i njih su me dvojica počeli snimat, ali i ja njih. Snimajući došao sam do Kostića i pred njega položio sav taj materijal za paljenje. Sve je snimljeno na mom mobitelu, rekao nam je Poropat.

Zoran Kostić i Stevan Muidža pozvali su policiju

- On me počeo ispitivat tko sam i bio je dosta bezobrazan. Odmah je zvao policiju. Nakon što sam stavio sve to ispred njega i krenuo odlazit, jedan visoki crni dečko me počeo slijediti i snimati. Ja sam nastavio hodati i nakon bukvalno 30 sekundi stigla je policijska marica. Taj dečko je i dalje bio iza mene. Pitali su tko je zvao policiju. Odgovorio sam da su oni zvali radi mene. Tada su me strpali u maricu, ispričao nam je Poropat.

Poropat: Nisam htio ništa odgovarati bez odvjetnika

- Potom su i mog prijatelja strpali u maricu, bilo je to oko 11 i 30. Držali sa nas tamo nekih 20 minuta u marici, bilo je dosta toplo i onda su nas odvezli do MUP-a gdje smo čekali još pola sata. Tada se jedan od policajaca sjetio pitat da li nam nešto treba. Odgovorili smo mu da nam treba malo zraka. Oni su uključili klimu u marici, opisao je Poropat dolazak u policijsku postaju.

(Foto: Danijel Bartolić)

- Onda su nas odvojili. Jedan policajac me uveo u neku sobu i tamo su u zapisniku naveli što sam sve spustio ispred Kostića. Rekli su mi da potpišem, ali ja sam odbio. Oni su mi tada počeli prijetiti da ću dobiti tri dana istražnog i počeli bacat neke fore da i u pritvoru ima šibica, ali da su malo deblje i veće. Neki su bili bezobrazni, ali ne svi. Pitao sam ih da li mogu pročitati zapisnik, rekli su da može. Sve je bilo točno navedeno, ali ja sam ponovio da ne želim ništa potpisat bez odvjetnika, rekao nam je Poropat.

- Onda su me odveli na treći kat. Tamo sam bio pola sata. Ispitivali su me što sam htio napravit. Nisam im ništa htio reći bez odvjetnika. Pitali su me da li bi išao na poligraf. Rekli su mi da ne moram, ali ako sam nevin da mi je bolje da idem. Pristao sam, pa su me odveli na poligraf, sjeća se Poropat.

Na poligrafu: Ovog ljeta smo uhvatili malo Ni jemca koji je zapalio tri požara

-Na poligrafu su me pitali nekoliko pitanja. Najprije jesam li potpalio ijedan od deset požara na Valkanama. Rekao sam im da nisam ta da mislim kako ih je bilo puno više. Drugo pitanje je bilo da li sam potpalio bilo koji požar, odgovorio sam da nisam. Treće pitanje je bilo znam li nekog tko je potpaljivao požare. Tu sam rekao da ne znam kako odgovorit jer smo mi kao građanska patrola našli jednog malog Nijemca od deset godina koji je tri dana za redom na Valkanama palio požare. Pozvao sam se i na policajca Mikulića koji nam je pomogao uhvatiti tog malog Nijemca piromana. Reako sam im da ne znam što odgovorit jer znam tog malog piromana pa su mi savjetovali da kažem da ne znam. Zadnje pitanje je bilo da li sam imao u planu potpalit šumu i to je bilo to, sjeća se Ivan Poropat.

- Nakon poligrafa sam ih pitao da li mogu dobit rezultate ali su odgovorili da je to interno, samo za njih. Još neko vrijeme sam proveo u sobi na trećem katu gdje je dolazilo i odlazio više policajaca i policijaki. Ja sam stalno na njihova pitanja odgovarao da nemam komentara. Rekao sam im da me strah kako će oni tretirati moje odgovore jer ispitivanju ne prisustvuje neka treća osoba poput odvjetnika.  Rekao sam im da znam da njihova riječ na sudu vrijedi više i od moje i da me strah da ne bi neku moju izjavu krivo interpretirali, objasnio nam je Poropat svoje ponašanje na policiji.

Nismo piromani već građanska protupožarna patrola

- Pustili su me iz MUP-a oko 17 i 15. Moj prijatelj je izašao pola sata prije. Pri izlasku su mi rekli da će zadržati moj mobitel i dali su mi potvrdu oko oduzimanja mobitela i svih onih zapaljivih predmeta, objasnio je Poropat dodajući da nikad prije nije izvodio slične performanse.

Luka Čupić u razgovoru s policijom prije uhićenja (Foto: Danijel Bartolić)

- Zaključno mogu reći da sam ja dio građanske protupožarne patrole i da sam cijelo ljeto patrolirao po Valkanama i Lungomareu. Nikad mi ne bi palo napamet zapaliti šumu. Štoviše, mi smo uhvatili piromane. Imam 27 godina i nikad nisam bio uhićen niti kažnjavan kao ni moj prijatelj Luka Čupić. Zezali smo se u marici da nikad nismo prijavljeni čak ni za pogrešan parking, niti smo imali neku kaznenu ili prekršajnu prijavu, zaključio je Poropat koji se inače bavi snimanjem kratkih dokumentaraca, video montažom i animacijom.


Nastavite čitati

Pula
 

Srijeda u znaku žena (a u jutro i djece)

Pored jedne od najznačajnijih imena ovogodišnjeg izdanja, Kapke Kassabove, svoje će knjige predstaviti i talijanska književnica Marta Barone te avangardna pjesnikinja i kultna performerica Katalin Ladik. Pulsku publiku za kraj večeri očekuje performans talijanskog kolektiva Tre allegri ragazzi morti * Nataša Ozmec i Vlasta Prohaska u programu Librić na Sajmu te najmlađoj publici održati radionicu „Kako je divan svijet oko nas“.

Pula
 

MARSOVO POLJE DOBIVA DVA NOGOMETNA IGRALIŠTA ZA GRAĐANE, KUPALIŠTE STOJA STRUJU I KANALIZACIJU Iduće godine na te lokacije iz Proračuna ide više od milijun eura!

Na Marsovom polju izgradit će se sportsko-rekreacijski centar s dva nogometna igrališta, dva pomoćna terena odnosno trening poligona, staze za trčanje i rekreaciju te zelene površine za vježbanje, a sve to za građane i rekreativce * Kupalište Stoja ide u cjelovitu rekonstrukciju svih objekata, uređenje površina i izgradnju prijeko potrebne infrastrukture

Pula
 

GRAD PULA ZAKINUO MLAĐE OD 30 Neko dijete vrijedi dva boda, neko bod i pol. Na listi i hrvatski branitelji stari 29 godina

U Puli su postojale tri dobne skupine (do 29 godina, od 30 do 45 godina te od 46 godina naviše), a pritom su mlađi od 30 godina dobivali najmanji broj bodova – svega šest * Među neobična bodovanja spada i podatak da iako svako dijete podnositelju zahtjeva osigurava dva boda, na objavljenoj Listi prvenstva ima i onih s nelogična tri boda pod tom kategorijom. Ima i onih koji su sa svojih 29 godina dobili pet bodova kao hrvatski branitelji, i tako dalje i tako dalje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.