Politika i društvo

zoričić promijenio stav

Ivana Mohorović potvrdila da je glasala za projekt svog muža, Zoričić je podržao

Sudionici sastanka potvrdili su da je Mohorović glasala za projekt svog muža. Zato zbunjuju izjave pulskog gradonačelnika, Filipa Zoričića, koji je 13. siječnja u intervjuu za Istra24 našoj novinarki potvrdio da se Mohorović izuzela od bilo kakvog glasanja, lobiranja ili utjecanja na donošenje odluka oko teme vezane uz UPU Max Stoja. Čini se da ipak nije bilo baš tako


 
6 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Sudionici sastanka potvrdili su da je Mohorović glasala za projekt svog muža. Zato zbunjuju izjave pulskog gradonačelnika, Filipa Zoričića, koji je 13. siječnja u intervjuu za Istra24 našoj novinarki potvrdio da se Mohorović izuzela od bilo kakvog glasanja, lobiranja ili utjecanja na donošenje odluka oko teme vezane uz UPU Max Stoja. Čini se da ipak nije bilo baš tako

Vijećnica vladajuće koalicije Ivana Mohorović (NLFZ) nije se izuzela od glasanja kada se koncem prošle godine na sjednici gradskog Odbora za prostorno uređenje u kojem je predsjednica, glasalo o 4. izmjenama i dopunama UPU-a Max Stoja.

Osim što se nije izuzela, nije ni kolege u Odboru upoznala sa činjenicom da je tvrtka Metro Cubo u vlasništvu njezinog supruga, angažirana na projektu gradnje vile s bazenima na Stoji, konkretno na području planiranih promjena koje se vežu uz projekt Max Stoja.

Odbori koji se kreiraju po stranačkom ključu preziru struku

Osim Ivane Mohorović koja je predsjednica, u Odboru sjede i politologinja Dušica Radojčić (Možemo!), politolog Miodrag Čerina (IDS), prvostupnik ekonomije Robert Cvek (IDS) i arhitektica Helena Sterpin.

Samo je Sterpin predstavnica struke pa se postavlja pitanje zbog čega su i dalje ovako važni gradski odbori poligon za kadroviranja po političkom ključu, tim više ako neki od aktera nemaju nikakve reference za donošenje odluka o prostorno-planskoj problematici vezanoj uz ključni projekt za Pulu.

Helena Sterpin napominje da ona u odboru ne predstavlja Društvo arhitekata Istre, već da se priključila na poziv čelnice pulskog Možemo! Dušice Radojčić. Na pitanje je li i ona članica te platforme, Sterpin kaže da nije te da predstavlja struku.

- Ideja je bila da odbori budu neka vrsta kontrole i da budu sastavljeni od predstavnika struke. Struka je, pak, ta koja provjerava određene odluke prije no što one idu na glasanje u Gradsko vijeće. U konkretnom Odboru, osim mene, nitko nije potrebne struke, potvrđuje Sterpin.

Sterpin: Grad nema nikakav interes od izmjena plana, a cijela priča da se stopira investicija nije točna

Podsjeća da se zadnjim izmjenama za UPU Max Stoja tražila prenamjena samo jedne čestice.

- Nužno je dobiti uvid u konkretnije planove o tome što investitor na toj lokaciji želi izgraditi. Osim toga, mi imamo UPU koji ima mješovitu namjenu i koji dozvoljava sve i svašta. To nije detaljan plan i taj UPU treba bitno drugačije izgledati, a treba ga i u cijelosti revidirati, veli Sterpin.

Napominje da, ako se ide u pregovore oko izmjena, onda Grad mora imati nekakav svoj interes kako bi se dobila win-win situacija, a to ovdje, tvrdi, nije slučaj.

- Mi kao grad ništa ne dobivamo od te izmjene koja se radi, a cijela priča da se stopira investicija nije točna. Postojeći UPU je na snazi i ako se želi investirati u filmski studio, to je itekako moguće, kaže Sterpin.

Pojašnjava da je odbor prvenstveno savjetodavno tijelo i trebao bi biti zadnja točka kontrole prije nego se nešto šalje na Gradsko vijeće.

- I zato te odbore treba činiti struka. Ako je odbor samo pro forma, zašto ga onda uopće imamo, pita se Sterpin.

Dva IDS-ovca različitog stava: Čerina podržao struku

Na istoj sjednici dva IDS-ovca o projektu Max Stoja imaju sasvim oprečna mišljenja. Dok Miodrag Čerina smatra da treba slušati struku, njegov kolega iz IDS-a, Robert Cvek, podržava izmjene vezane uz Max Stoju jer se „radi o investiciji koja je bitna za Pulu“.  

- Privatni investitor na svom zemljištu ima apsolutno pravo raditi ono što je prostornim planom dozvoljeno. Tek sam naknadno saznao da je Mohorović u potencijalnom sukobu interesa jer njezin suprug radi na projektu u sklopu svoje firme. Vijećnica Mohorović se definitivno trebala izuzeti. Ona to nije učinila, već je glasala za izmjene i dopune, kaže Cvek.  

- Ja ne znam što je Mohorović rekla gradonačelniku, zašto ona njemu prenosi krivu informaciju ili pak gradonačelnik dalje krivo prenosi informaciju. To treba pitati njih. Mišljenje struke uzimam u obzir, no u tom konkretnom slučaju struka nije rekla da se s time ne slaže, već da bi tim izmjenama trebalo obuhvatiti šire područje, rekao je.

Član Odbora iz redova IDS-a, Miodrag Čerina, tvrdi da je on kod glasanja poslušao predstavnicu struke.

- Poslušao sam kolegicu Sterpin koja je prilično jasno i znanstveno utemeljeno govorila. Nisam arhitekt niti građevinar. Prihvatio sam argumente koje je iznijela kolegica. Smatram da se Ivana Mohorović trebala izuzeti od glasanja ako se već izuzela iz rasprave, rekao je Čerina.

Vijećnica Ivana Mohorović: Ja stvarno ne razumijem kako se to lobira i vrši pritisak šutnjom

Ivana Mohorović, pokušavajući minimalizirati svoje glasanje na odboru na čijem je čelu, danas tvrdi da se na sjednici uopće nije glasalo o izmjenama plana, nego tek o Dnevnom redu sjednice gradskog vijeća. 

- I dalje odgovorno tvrdim da nisam nikada lobirala za izmjene UPU Max Stoja niti sam ikada sudjelovala u raspravama o toj temi. Na Odboru 15.11. glasala sam da se ta točka uvrsti na Dnevni red sjednice jer je Gradsko vijeće ono koje o takvim odlukama raspravlja, glasa i odlučuje. Također sam glasala i dan kasnije, 16.11., na samoj sjednici Gradskog vijeća, da se ta točka skine s dnevnog reda na zahtjev predsjednice Gradskog vijeća i time je već sve jasno. Ja stvarno ne razumijem kako se to lobira i vrši pritisak šutnjom, izjavila je Ivana Mohorović.  

Međutim, iz zapisnika je vidljivo da je vijećnica Mohorović prilikom rasprave o izmjenama UPU Max Stoja jasno glasala za izmjene.

Stoga smo gradonačelnika Zoričića pitali je li bio upoznat s tom činjenicom ili je došlo do nekakvog šuma u komunikaciji te je li on uopće znao da je njegova vijećnica na odboru podržala izmjene i dopune UPU-a Max Stoja. 

Zoričić potvrđuje da je došlo do previda, ali to objašnjava količinom obaveza

- Naša je komunikacija zbog puno obaveza bila u hodu i očito je zbog toga došlo do previda. Iskoristit ćemo ovu situaciju kako bismo svi zajedno dodatno uložili napore u redovnu i bolju komunikaciju prema vani. Svi smo mi ušli u ovu političku priču otvorenog srca i očito je kako će još neko vrijeme biti elemenata koje treba uskladiti. Rad mog tima i vijećnika s moje liste uvijek će biti usmjeren na razvoj grada bez ikakvih osobnih interesa, kaže Zoričić.

Što se Max Stoje tiče, smatra da su tako veliki projekti izazov za Pulu.

- S jedne strane njihova realizacija traje dugo i zahtjevna je, a s druge strane donosi značajna sredstva u gradsku blagajnu, otvara nova radna mjesta i stvara neku novu dinamiku. Kolegica se od početka izuzela od svake rasprave, na Odboru je u najboljoj namjeri glasala da se točka uputi na dnevni red Gradskog vijeća, kaže Zoričić.

- Dan nakon toga, na sjednici Gradskog vijeća Ivana Mohorović je glasala da se ta točka skine s dnevnog reda. No, nisam bio upoznat s glasanjem na samoj sjednici Odbora, iako Odbor ni na koji način ne odlučuje, već samo daje mišljenje o kojem odlučuje Vijeće, napominje pulski gradonačelnik, umanjujući pritom mogući utjecaj Ivane Mohorović oko projekta Max Stoja s kojim je poslovno vezan njezin suprug. 

Štoviše, u kriznoj PR strategiji povodom ove afere potpuno je preuzeo njezino površno objašnjenje, iako je nekoliko dana ranije u razgovoru za Istra24 rekao da se ona mora izuzeti od svake rasprave i glasovanja. 

Očito je da ni gradonačelnik, ali ni vijećnica i predsjednica Odbora za prostorno planiranje, nisu shvatili da je aktivnost Ivane Mohorović putem Odbora kojim predsjeda, postao ogroman teret cijeloj nezavisnoj listi. Zoričić u nijednom trenutku nije rekao da bi se Ivana Mohorović trebala povući iz odbora, a sudeći prema izjavama, to ne smatra ni sama vijećnica Mohorović.

 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.