Politika i društvo

PROBLEM ZA SVAKO RJEŠENJE

IZGUBLJENI U ADMINISTRACIJI Dok luka Budava ostaje nedosanjani san, stanovništvo istočne obale Istre osuđeno na ilegalno sidrenje

I ovo je, izgleda, samo jedan od brojnih procesa koji su u Hrvatskoj, po dobrom starom običaju, izgubljeni u administraciji u kojoj se problemi godinama vješto prebacuju sa subjekta na subjekt brže no loptice na fliperu. Građanima je stoga, na koncu, nejasno na kome je uopće odgovornost, ali jasno im je da se u državi u kojoj su inspektori rijetko viđena pojava najlakše mogu odlučiti za – ilegalu


 
4 min
Martina Pereša
Uvala Budava, Foto: Natura Histrica

I ovo je, izgleda, samo jedan od brojnih procesa koji su u Hrvatskoj, po dobrom starom običaju, izgubljeni u administraciji u kojoj se problemi godinama vješto prebacuju sa subjekta na subjekt brže no loptice na fliperu. Građanima je stoga, na koncu, nejasno na kome je uopće odgovornost, ali jasno im je da se u državi u kojoj su inspektori rijetko viđena pojava najlakše mogu odlučiti za – ilegalu

Kad smo sredinom srpnja pisali o velikom problemu ilegalnog divljeg sidrenja u uvali Mala Vinjola, ali i brojnim drugim uvalama istočne obale Istre, iz Općine Marčana odgovorili su nam kako su svjesni tog problema i kako rješenje vide u novoj luci za javni promet Budava, a istog su stava bili i u Lučkoj kapetaniji Pula.

Da je dug put do njene realizacije jasno je bilo i jednima i drugima.

Teško premostive prepreke

Načelnik Opčine Marčana, Predrag Pliško, rekao nam je tada kako sportska luka Budava u naravi postoji, ali i da pred njenim formaliziranjem stoji više teško premostivih prepreka.

Predrag Pliško, Foto: Manuel Angelini

- Općina je 2014. godine krenula u izradu Urbanističkog plana uređenja sportske luke Budava. Donijet je godinu kasnije te se potom pristupa određivanju pomorskog dobra. Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije vodio je postupak za utvrđivanje i proveo ga do kraja te dostavio dokumentaciju na državnu razinu, ali do danas nema nikakvog odgovora ni rješenja. Općina je potaknula i osnivanje sportske udruge koja bi bila formalni nositelj koncesije i investitor sportske luke, ali do rješavanja pomorskog dobra procedura ne može ići dalje, kazao nam je tada Pliško.

Očitovanje Istarske županije

Zatražili smo potom i očitovanje Istarske županije na ovu temu. Zanimalo nas je, naime, ima li Županija kakve povratne informacije te koji je trenutni status ovog procesa? 

Na području Općine Marčana predloženo je više granica pomorskog dobra koje još nisu riješene od strane Ministarstva mora prometa i infrastrukture, ali se rješavanjem tih granica ne rješava problem lučkih područja. Za sportsku luku Budava nisu u tijeku postupci utvrđivanja granice lučkog područja ni pred Županijom ni pred Ministarstvom. Lučka uprava Pula bit će u mogućnosti preuzeti sva lučka područja pod njenom ingerencijom kada se u Prostornom planu uređenja Općine Marčana utvrde obuhvati luka

ISTARSKA ŽUPANIJA

Nakon ovakvog odgovora obratili smo se ponovno Općini s pitanjem za kada je planirano utvrđivanje obuhvata luka u Prostornom planu uređenja Općine Marčana kojeg Županija spominje, a na što nam je odgovoreno kako je sportska luka Budava planirana postojećim Prostornim planom uređenja Općine Marčana, kao i njegovim Izmjenama i dopunama, a koje su upravo na ponovnoj javnoj raspravi. 

Uvala Budava, Foto: Mapio.net

- Prijedlog granica lučkog područja sportske luke Budava utvrđen je Urbanističkim planom uređenja Proizvodnog područja marikulture i ribarske infrastrukture i sportske luke Budava. Županijsko povjerenstvo za granice pomorskog dobra utvrdilo je prije više od šest godina prijedlog granice pomorskog dobra koji se nije odnosio samo na područje sportske luke Budava, već i na kopneni dio područja marikulture te ga dostavilo Povjerenstvu za granice pomorskog dobra Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, pojašnjavaju iz Općine.

Problematična i dodjela koncesije za luku Budava

Također navode kako je utvrđivanje pomorskog dobra i lučkog područja usko vezano te se bez rješenja oba pitanja ne može realizirati dodjela koncesije za sportsku luku, što je jedan od preduvjeta za početak njene realizacije. Dodatni problem jest i to što korisnik koncesije za sportsku luku može biti samo sportska udruga, ne i Lučka uprava.

U prepisci s Općinom postaje nam sve jasnija teza o teško premostivim preprekama s početka priče, a koje, kažu, stoje na putu realizacije nove luke za javni promet Budava.

Pomak bi se eventualno mogao dogoditi Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Općine Marčana.

Općina Marčana, Foto: Istra Terra Magica

Luka Budava nije odgovarajuće rješenje problema priveza brodica lokalnog stanovništva

- Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Općine Marčana definirat će se položaj luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Budava te izdvojenih lučkih područja luke otvorene za javni promet od lokalnog značaja: Krnica, Mala Vinjola, Vinjola, Kalavojna i Sveti Mikula, kaže nam načelnik Predrag Pliško.

Međutim, stava je ipak kako luka otvorena za javni promet Budava te gatovi i pristani nisu odgovarajuća rješenja za problem priveza brodica lokalnog stanovništva, jer uključuju samo pristajanje i privremeni privez plovila.

Isto tako, upitno je, veli nam on, i financiranje gradnje sportske luke od strane sportske udruge i organizacije "cijelog tog opsežnog i složenog posla" bez institucionalne potpore. 

Ilegalno sidrenje, Uvala Mala Vinjola, Duga Uvala - Općina Marčana, fotografirao čitatelj

- Ono što našim građanima treba je komunalni vez za njihove brodice, a to bi se, po našem mišljenju, najbolje moglo ostvariti unutar komunalnog dijela luka otvorenih za javni promet kojima upravlja Lučka uprava Pula, koja je u tom slučaju i nositelj projekta razvoja, zaključuje Pliško.

Stanovništvu preostaje - ilegalno sidrenje

I dok se ova priča vrti u krug u kojem je jedino izvjesno da lokalnom stanovništvu, a i gostima, i nadalje na raspolaganju ostaje jedino ilegalno sidrenje u brojnim uvalama što kupanje u njima čini gotovo pa nemogućim, u krug se vrti i komunikacija na liniji Županija – Ministarstvo.

Naša komunikacija po pitanju utvrđivanja pomorskog dobra na području Budava nije preskakala podnositelja prijedloga na županijskoj razini, ali smo se više puta u nadležnom odsjeku Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije, koji komunicira s Povjerenstvom Ministarstva, informirali o tome. U međuvremenu je Županijsko povjerenstvo za granice pomorskog dobra utvrdilo četiri druga prijedloga za utvrđivanje granica pomorskog dobra, od kojih nijedan nije riješen od strane nadležnog Povjerenstva Ministarstva. Koliko nam je poznato, sličan problem imaju i druge priobalne jedinice lokalne samouprave. Dakle, radi se o sistemskom problemu. 

OPĆINA MARČANA

To će reći kako se od 2014. godine, kada je krenula izrada Urbanističkog plana uređenja sportske luke Budava koja nam je iz prve prezentirana kao jedino rješenje pri uklanjaju ilegalnih plutača radi kojih je kupačima u Dugoj Uvali doslovce prekipjelo, u praksi nije promijenilo - ništa.

Proces izgubljen u administraciji

A zagrebavši ispod površine uviđamo da je realizacija luke ionako poprilično upitna, kao i teza da bi ona uistinu riješila problem.

I ovo je, izgleda, samo jedan od brojnih procesa koji su u Hrvatskoj, po dobrom starom običaju, izgubljeni u administraciji u kojoj se problemi godinama vješto prebacuju sa subjekta na subjekt, brže no loptice na fliperu. Građanima je stoga, na koncu, nejasno na kome je uopće odgovornost, ali jasno im je da se u državi u kojoj su inspektori rijetko viđena pojava najlakše mogu odlučiti za – ilegalu.

To što nam djeca radi toga ne mogu plivati u lokalnim uvalama, nije nešto radi čega si itko, čini se, previše „razbija glavu“.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.