Politika i društvo

vlasničke promjene u Barbarigi

Češko-slovačka korporacija J&T novi je vlasnik 125 tisuća četvornih metara građevinskog zemljišta u Barbarigi

Kao i obično, poslovi sa zemljištem u Barbarigi su uvijek intrigantni. Prodavatelj, faktoring tvrtka Adriatic Assets zemlju je kupila za 40 milijuna kuna da bi je ubrzo prodala J&T-iju za 28,5 milijuna kuna. Iza Adriatic Assetsa su magloviti nizozemski vlasnici, a iza kupca, tvrtke Marbera Management, "skupina investitora koji djeluju u okviru ili u suradnji s J&T poslovnom grupacijom"


 
4 min
Dražen Majić ⒸFOTO: Manuel Angelini
Ilustracija: Šima Kastelc

Kao i obično, poslovi sa zemljištem u Barbarigi su uvijek intrigantni. Prodavatelj, faktoring tvrtka Adriatic Assets zemlju je kupila za 40 milijuna kuna da bi je ubrzo prodala J&T-iju za 28,5 milijuna kuna. Iza Adriatic Assetsa su magloviti nizozemski vlasnici, a iza kupca, tvrtke Marbera Management, "skupina investitora koji djeluju u okviru ili u suradnji s J&T poslovnom grupacijom"

Češko-slovačka tvrtka J&T novi je vlasnik 125 tisuća četvornih metara građevinskog zemljišta u Barbarigi. Veći dio terena ima turističku – T1, T2 i T3 namjenu, dok je jedan dio zemljišta građevinski. Zemljište se nalazi 500 metara od mora i s njega se pruža odličan pogled na otočje Brijuni.

Korporacija J&T je već desetak godina prisutna u Hrvatskoj a svoje poslove uglavnom vode iz Varaždina, preko ureda poznatog odvjetnika Olega Uskokovića.

J&T je u Istri poznat po kupovini Glasa Istre i Novog Lista. Kompanija se svojevremeno dovodila u vezu s Pliniom Cuccurinom s kojim su, kako su pisali mediji, planirali preuzeti rovinjski Adris. Preuzimanje nije uspjelo.

Podsjetimo, Cuccurin kontrolira turistički projekt Mon Perin koji se nalazi nekoliko kilometara sjevernije, na području Općine Bale.

U zemljišnim knjigama kao službeni vlasnik velikog zemljišnog kompleksa sjeverozapadno od naselja Barbariga navodi se Marbera Management d.o.o., tvrtka kćer J&T korporacije.

Posao vrijedan 28,5 milijuna kuna

Tvrtka Marbera Management je 125 tisuća četvornih metara zemljišta kupila je od Adriatic Assets d.o.o, zagrebačke faktoring agencije za naplatu potraživanja iza koje su prilično magloviti nizozemski vlasnici. Nekretnine su plaćene 28,5 milijuna kuna.

Kupovinu velikog zemljišta u Barbarigi potvrdila nam je odvjetnica iz spomenutog ureda Tanja Kragulj Mežnarić. Ona je i direktorica tvrtke Marbera Management.

- Marbera Management d.o.o. je zaključila Ugovor o kupoprodaji nekretnina sa prodavateljem Adriatic Assets d.o.o. dana 02.02.2022., pri čemu ističemo da je kupac društvo koje u Republici Hrvatskoj predstavlja skupinu investitora koji djeluju u okviru ili u suradnji s J&T poslovnom grupacijom, objasnila je Kragulj Mežnarić.

- J&T poslovna grupa je u posljednjih 20 godina na području svojeg djelovanja, izvršila niz značajnih investicija u razne sektore poslovanja, koje su uspješno realizirane, a kasnije i razvijene, budući da navedeni sustav raspolaže odgovarajućim financijskim kapacitetom, potrebnim znanjem i iskustvom u odnosu na različite sektore poslovanja na tržištu, opisala je Kragulj Mežnarić poslovnu politiku kompanije koja je odnedavno vlasnik 12,5 hektara građevinskog zemljišta u Barbarigi.

Adriatic Assets kupio za 40 milijuna pa prodao za 28,5 milijuna kuna

Odgovarajući na pitanje o poslovnim planovima novih vlasnika direktorica je najavila je usku suradnju s lokalnom zajednicom.

- U Hrvatskoj je poseban fokus investitora na turističkoj djelatnosti u okviru koje je ostvareno već više uspješnih investicija. Temeljni plan investitora je izvršiti ulaganja apsolutno u skladu s postojećim urbanističkim planom i u suradnji sa lokalnom zajednicom, a imajući u vidu potencijal i veličinu projekta, te da je kupnja samog zemljišta tek realizirana. Detaljna razrada projekta, te usuglašavanje istog sa lokalnom zajednicom je faza koja slijedi nakon izvršene kupnje, izjavila je odvjetnica iz ureda Uskoković i partneri.

Foto: evarazdin

Zanimljivo je da je tvrtka Adriatic Assets spomenute parcele kupila za 40 milijuna kuna da bi ih nakon kratkog vremena prodao J&T korporaciji za 28, 5 milijuna kuna. Direktoricu Kragulj Mežnarić smo zamolili za pojašnjenje.

- Što se tiče iznosa kupoprodajne cijene u našoj transakciji, ona je rezultat pregovora između prodavatelja i kupca, a sve ostalo, osobito povijest nekih drugih transakcija, niti nam je poznata, niti to možemo komentirati, zaključila je Tanja Kragulj Mežnarić

Burna povijest vlasništva atraktivnog zemljišta u Barbarigi

Povijest vlasništva nad ovim atraktivnim zemljištem s pogledom na Brijune je vrlo zanimljiva.

Ponovimo, tvrtka Marbera Consulting zemljišta je kupila od tvrtke Adriatic Assets, zagrebačke faktoring agencije za naplatu potraživanja u nizozemskom vlasništvu.

Tvrtka Adriatic Assets je zemlju ranije otkupila od H-Abduco, tvrtke koja je upravljala lošim kreditima Hypo Alpe Adria Banke.

Ta se banka upisala kao vlasnik zemlje temeljem kredita koje je još 2006. godine dobila tvrtka Progressus u vlasništvu Darija Pušara iz Vodnjana. Progressus se svojedobno dovodio u vezu s Milanom Naperotićem i nekadašnjim čelnicima Hypo Alpe Adria Banke iz Klagenfurta.

S obzirom da Pušar nije vraćao dug tu su obvezu potom preuzele tvrke TRP i Urbis 72. Buduči da ga ni one nisu vraćale, Hypo banka je preuzela hipoteku.

Prije TRP-a i Urbisa korisnik zemljišta bila je Poslovna zajednica Euroturist.

Do danas se, unatoč brojnim medijskim pokušajima, nije javno objasnilo na koji su način Urbis 72 i TRP postali vlasnici spomenute zemlje, odnosno kako je provedena privatizacija Euroturista.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.