Politika i društvo

eskalacija krize

Jandroković iz Sabora: Iskazujemo solidarnost s ukrajinskim narodom

"Molim vas da budemo solidarni, mi smo država koja je u bliskoj prošlosti prošla sličnu situaciju, imala velike ljudske žrtve i materijalne štete, iskazujemo solidarnost sa narodom Ukrajine i vjerujemo i nadamo se da će vojna djelovanja biti zaustavljena", rekao je Jandroković u Saboru


 
1 min
HINA

"Molim vas da budemo solidarni, mi smo država koja je u bliskoj prošlosti prošla sličnu situaciju, imala velike ljudske žrtve i materijalne štete, iskazujemo solidarnost sa narodom Ukrajine i vjerujemo i nadamo se da će vojna djelovanja biti zaustavljena", rekao je Jandroković u Saboru

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković iskazao je u četvrtak solidarnost sa narodom Ukrajine koju su jutros napale ruske snage te izrazio uvjerenje i nadu da će vojna djelovanja biti zaustavljena, najavivši u tom smislu i saborsku deklaraciju.

Budimo solidarni

"Molim vas da budemo solidarni, mi smo država koja je u bliskoj prošlosti prošla sličnu situaciju, imala velike ljudske žrtve i materijalne štete, iskazujemo solidarnost sa narodom Ukrajine i vjerujemo i nadamo se da će vojna djelovanja biti zaustavljena", rekao je Jandroković u Saboru.

Odbor za vanjsku politiku pozvao je da plenarnoj sjednici žurno predložiti deklaraciju koja će jasno podržati teritorijalnu cjelovitost i suverenitete Ukrajine te oštro osuditi vojnu invaziju i agresiju Rusije.

Pozivam predsjednika Odbora Garija Capellija i članove Odbora da žurno predlože tekst deklaracije koji će pozvati i na trenutačni prekid svih vojnih djelovanja kako bi se spriječile velike ljudske žrtve i materijalan šteta, rekao je Jandroković.

Podsjetio je na jednoglasno donesene zaključke tog odbora od 22. veljače, kojima se izražava zabrinutost zbog situacije u Ukrajini i daje potpora teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama te mirnom rješavanju sporova.

Sigurna i stabilna Ukrajina u strateškom interesu cijele Europe

Odbor izražava čvrsto uvjerenje da je sigurna, stabilna i prosperitetna Ukrajina u strateškom interesu čitavog europskog kontinenta, te osuđuje kršenje međunarodnog prava od strane Ruske Federacije.

Odbor će nastaviti pomno pratiti situaciju u Ukrajini te će shodno daljnjem razvoju situacije ponovno raspraviti o stanju u Ukrajini i njezinoj neposrednoj blizini, prenio je predsjednik Sabora zaključke Odbora.

Zastupnike je zamolio da budu odgovorni, svjesni onoga što se događa, svjesni koje su moguće posljedice, "možda i nesagledive".

"Pozivam sve da budemo vrlo oprezni, pratimo što se događa i odgovorni prema svojim dužnostima i obvezama", istaknuo je Jandroković koji je prije saborskog zasjedanja bio na sastanku u Vladi zbog događaja u Ukrajini.


FOTO: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Nastavite čitati

Mostovci i Socijaldemokrati napustili sabornicu: Odbijeno 166 oporbenih amandmana, a prihvaćen 1, naravno HDZ-ov

I Marija Selak Raspudić (Most) ističe da su Vlada i vladajuća većina odbili sve njihove amandmane, a podnijeli su ih 143 od ukupno 166. Tražili smo novac za ljude na Banovini, za one pogođene poplavama, za demografiju. Vlada nije prihvatila ni jedan naš amandman, jer ne misli da je minimum pristojnosti vratiti građanima višak koji je zaradila na inflaciji, nego da je taj novac propagandno sredstvo za njezinu izbornu kampanja, kazala je

Zastupnik Daus (IDS) poručio Hrvatskim željeznicama: "Prestanite delat štupide od Istrijani!"

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a u Saboru istaknuo je kako je prije točno tri mjeseca na istarsku prugu stigao novi vlak kojim se trebala poboljšati sigurnost, brzina i kvaliteta usluge, a posebno je trebao biti od pomoći u prijevozu školske djece, ali umjesto očekivanog, vlak u nešto više od dva mjeseca bio čak dva puta na popravku, što znači da se putnici opet voze starim vlakovima * "Prije tih 150 godina", dodao je "cijela dionica od Divače do Pule izgrađena je za manje od 3 godine, dok danas, 15 mjeseci traje probni rad za puštanje u pogon rampe na jednom prijelazu preko pruge"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.