Politika i društvo

eskalacija krize

Jandroković iz Sabora: Iskazujemo solidarnost s ukrajinskim narodom

"Molim vas da budemo solidarni, mi smo država koja je u bliskoj prošlosti prošla sličnu situaciju, imala velike ljudske žrtve i materijalne štete, iskazujemo solidarnost sa narodom Ukrajine i vjerujemo i nadamo se da će vojna djelovanja biti zaustavljena", rekao je Jandroković u Saboru


 
1 min
HINA

"Molim vas da budemo solidarni, mi smo država koja je u bliskoj prošlosti prošla sličnu situaciju, imala velike ljudske žrtve i materijalne štete, iskazujemo solidarnost sa narodom Ukrajine i vjerujemo i nadamo se da će vojna djelovanja biti zaustavljena", rekao je Jandroković u Saboru

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković iskazao je u četvrtak solidarnost sa narodom Ukrajine koju su jutros napale ruske snage te izrazio uvjerenje i nadu da će vojna djelovanja biti zaustavljena, najavivši u tom smislu i saborsku deklaraciju.

Budimo solidarni

"Molim vas da budemo solidarni, mi smo država koja je u bliskoj prošlosti prošla sličnu situaciju, imala velike ljudske žrtve i materijalne štete, iskazujemo solidarnost sa narodom Ukrajine i vjerujemo i nadamo se da će vojna djelovanja biti zaustavljena", rekao je Jandroković u Saboru.

Odbor za vanjsku politiku pozvao je da plenarnoj sjednici žurno predložiti deklaraciju koja će jasno podržati teritorijalnu cjelovitost i suverenitete Ukrajine te oštro osuditi vojnu invaziju i agresiju Rusije.

Pozivam predsjednika Odbora Garija Capellija i članove Odbora da žurno predlože tekst deklaracije koji će pozvati i na trenutačni prekid svih vojnih djelovanja kako bi se spriječile velike ljudske žrtve i materijalan šteta, rekao je Jandroković.

Podsjetio je na jednoglasno donesene zaključke tog odbora od 22. veljače, kojima se izražava zabrinutost zbog situacije u Ukrajini i daje potpora teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama te mirnom rješavanju sporova.

Sigurna i stabilna Ukrajina u strateškom interesu cijele Europe

Odbor izražava čvrsto uvjerenje da je sigurna, stabilna i prosperitetna Ukrajina u strateškom interesu čitavog europskog kontinenta, te osuđuje kršenje međunarodnog prava od strane Ruske Federacije.

Odbor će nastaviti pomno pratiti situaciju u Ukrajini te će shodno daljnjem razvoju situacije ponovno raspraviti o stanju u Ukrajini i njezinoj neposrednoj blizini, prenio je predsjednik Sabora zaključke Odbora.

Zastupnike je zamolio da budu odgovorni, svjesni onoga što se događa, svjesni koje su moguće posljedice, "možda i nesagledive".

"Pozivam sve da budemo vrlo oprezni, pratimo što se događa i odgovorni prema svojim dužnostima i obvezama", istaknuo je Jandroković koji je prije saborskog zasjedanja bio na sastanku u Vladi zbog događaja u Ukrajini.


FOTO: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Nastavite čitati

Do konca godine etički kodeks za saborske zastupnike

Zbog činjenice da je ponašanje hrvatskih zastupnika najvećim dijelom 'pokriveno' Poslovnikom i Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, dio političke javnosti i samih zastupnika pita se koja se svrha još jednog dokumenta? Među takvima je i Arsen Bauk (SDP) koji ističe da ne vidi potrebu donošenja posebnog etičkog kodeksa, ali i najavljuje da će, „uz određenu sumnju i skepticizam“, ipak ostati otvoren za dobre prijedloge o kodeksu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.