Politika i društvo

NOVI PROBLEMI S POLITIČKIM KADROVIRANJEM

NP Brijuni: Je li Ministarstvo gospodarstva protivno propisima "skrojilo" natječaj za Marna Milotića?

S obzirom na to da se protiv Marna Milotića pred osječkim županijskim sudom vodi kazneni postupak radi trgovanja utjecajem i zloporabe položaja i ovlasti, on nije mogao, prema standardnim uvjetima, sudjelovati na natječaju za ravnatelja Nacionalnog parka Brijuni. Stoga su u ministarstvu u natječaj dodali opciju da se Milotić može natjecati ako priloži dokaz da nije pravomoćno osuđivan. Postoji osnovana sumnja da je takav dodatak nezakonit


 
4 min
Martina Pereša
Marno Milotić/Foto: PIXSELL/Srećko Niketić

S obzirom na to da se protiv Marna Milotića pred osječkim županijskim sudom vodi kazneni postupak radi trgovanja utjecajem i zloporabe položaja i ovlasti, on nije mogao, prema standardnim uvjetima, sudjelovati na natječaju za ravnatelja Nacionalnog parka Brijuni. Stoga su u ministarstvu u natječaj dodali opciju da se Milotić može natjecati ako priloži dokaz da nije pravomoćno osuđivan. Postoji osnovana sumnja da je takav dodatak nezakonit

Koncem srpnja prošle godine Javna ustanova Nacionalni park Brijuni objavila je natječaj za ravnatelja s obzirom da je dotadašnjem (a i sadašnjem v.d. ravnatelja), Marnu Milotiću isticao mandat.

Podsjetimo, Milotić je za svoj prvi mandat u trajanju od četiri godine izabran 25. rujna 2017. godine.

No, prošlogodišnji je natječaj specifičan po tome što se, uz ostalu dokumentaciju, od kandidata tražilo uvjerenje pribavljeno od nadležnog suda ili sustava E-građani da se protiv njega ne vodi kazneni postupak ili izjavu kandidata ovjerenu kod javnog bilježnika pod kaznenom i materijalnom odgovornošću da nije pravomoćno osuđivan za kaznena djela (ne starije od mjesec dana od objave javnog natječaja u Narodnim novinama).

Nezakoniti natječaji za ravnatelja?

Marno Milotić (HDZ), odlučio se zasigurno za drugu soluciju, s obzirom na to da se protiv njega pred osječkim županijskim sudom vodi kazneni postupak radi trgovanja utjecajem i zloporabe položaja i ovlasti.

Naime, još 2019. godine USKOK je pokrenuo istragu zbog sumnji da je Milotić mimo javnog natječaja zaposlio nećaka ravnatelja Javne ustanove Park Prirode Kopački rit, Tomislava Bogdanovića.

Tomislav Bogdanović, Foto: PIXSELL/Dubravka Petrić

Moglo bi se lako zaključiti kako je takav srpanjski natječaj pogodavao Milotiću s obzirom na to da nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima. Preciznije, sa člankom 49. koji se odnosi na Zapreke za prijam u državnu službu i u kojem, među ostalim, stoji: U državnu službu ne mogu biti primljene osobe protiv kojih se vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti ili koje su proglašene krivima za kazneno djelo za koje se kazneni postupak vodi po službenoj dužnosti.

Marno Milotić, pak, ima potvrđenu kaznenu prijavu na sudu te se protiv njega vodi kazneni postupak na Županijskom sudu u Osijeku.

Dakle, on ne može dobiti potvrdu sa suda ili putem sustava E-građani pa je, evidentno, iskoristio mogućnost priloženja ovjerene izjave kod javnog bilježnika da nije pravomoćno kažnjavan što je potpuno druga vrsta dokumenta.

Natječaji poništeni jer nijedan kandidat nije izabran

Zatim, 19. studenog prošle godine, izbor za ravnatelja Javne ustanove Nacionalni park Brijuni biva obustavljen jer nitko od kandidata nije izabran.

Foto: PIXSELL/Duško Marušić

Među kandidatima je zasigurno bio Marno Milotić pa nije jasno zašto ponovno nije odabran na iduće  četiri godine već postaje vršitelj dužnosti ravnatelja Nacionalnog parka Brijuni i to na godinu dana, vjerojatno u dobroj vjeri da će dotad sudski spor biti završen.

Sve je ovo prošlo poprilično ispod radara.

Zanimljivo, isto se dogodilo i u Javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit gdje je također 30. srpnja 2021. objavljen natječaj koji je omogućio ravnatelju Bogdanoviću, a koji ima potvrđenu kaznenu prijavu i protiv kojeg se vodi postupak, da se na njega javi.

I on biva postavljen na mjesto v.d. ravnatelja, a potom, i u ovom je slučaju objavljeno da se natječaj obustavlja jer nitko nije izabran, iako se javilo nekoliko kandidata koji su ispunjavali uvjete.

Međutim, u slučaju Kopačkog rita, 15. prosinca prošle godine, nakon što se za temu zainteresirao Jutarnji list, raspisan je novi natječaj za izbor ravnatelja te Javne ustanove, s uvjetima prema kojima Bogdanovićeva kandidatura više nije moguća s obzirom na to da ne može dobiti potvrdu suda ili sustava E-građani.

Mnogo pitanja - odgovori na čekanju

Marnu Milotiću poslali smo nekoliko pitanja vezano uz ovu temu. Zanimalo nas je, među ostalim, zašto je obustavljen srpanjski natječaj za ravnatelja NP Brijuni, radi čega je u tom natječaju dodana mogućnost o izjavi ovjerenoj kod javnog bilježnika da kandidat nije pravomoćno osuđivan; je li se time izašlo u susret upravo njemu s obzirom na kazneni proces kojem je izložen u Osijeku te je li za njega u redu to što obnaša funkciju vršitelja dužnosti ravnatelja iako je izložen kaznenom progonu što je prepreka za punu ravnateljsku funkciju?

Zasad smo tek dobili usmeni odgovor Reanne Brajković Relić, glasnogovornice NP Brijuni kako će nam očitovanje dostaviti u zakonskom roku od 15 dana. Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja nije stigao traženi odgovor na vrlo slična pitanja do zaključenja ovog teksta.

Josip Hren, Foto: PIXSELL/Željko Hladika
Predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove Nacionalni park Brijuni, Josip Hren, kazao nam je, pak, kako kao djelatnik ministarstva ne može javno istupati, a kao predsjednik Upravnog vijeća to također ne može prije održane Sjednice koja će se, kako kaže, održati uskoro.

U svakom slučaju, natječaje provodi i raspisuje, veli nam Hren, samostalni sektor za pravne poslove unutar ministarstva. Zanimljivo je, stoga, kako su za srpanjske natječaje za ravnatelje u Nacionalnom parku Brijuni i Parku prirode Kopački rit odlučili uvesti dodatni, a čini se, i potencijalno nezakonit dodatak.

U međuvremenu, Marno Milotić i dalje je v.d. ravnatelja Nacionalnog parka Brijuni bez obzira na to što ima potvrđenu kaznenu prijavu. Osim toga, sredinom listopada prošle godine kada su članovi istarskog HDZ-a birali novo vodstvo, Marno Milotić bio je kandidat za potpredsjednika županijske organizacije. Čini se kako ni njima kazneni progon protiv Milotića nije predstavljao problem.


Nastavite čitati

Plavi Orkestar ovog ljeta u Opatiji i Vrsaru

Sarajevski bend, poznat po antologijskim pjesmama  "Suada", "Bolje biti pijan nego star", "Ako su to samo bile laži", izdalo je 8 albuma, koji su se ukupno prodali u tiražu od preko 5 milijuna primjeraka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.