republika - dugi
Politika i društvo

KONFERENCIJA ZA MEDIJE RADNIČKE FRONTE I 'WALTERA'

KATARINA PEOVIĆ: Peđa Grbin me tražio da ne spominjem njihovog člana Stevana Muidžu jer se radi o starijem čovjeku

U ovo predizborno vrijeme vidimo mnoge podignute šake i crvene šalove na SDP-ovim i Možemo! zastupnika ali uistinu možemo kazati da oni ne opravdavaju obilježje lijevih stranaka. Grupa građana 'Walter' i Radnička fronta su čak i svojim tijelima branili Valkane, a zbog toga su bili i zatvoreni od strane načelnika Policijske uprave istarske koji je i kućni prijatelj sa SDP-ovim članom predsjedništva Stevanom Muidžom, koji je direktor Hotela Valkane Dragana Šolaka, poručila je Katarina Peović 


 
5 min
Dean Mladenović ⒸFOTO: Dean Mladenović

U ovo predizborno vrijeme vidimo mnoge podignute šake i crvene šalove na SDP-ovim i Možemo! zastupnika ali uistinu možemo kazati da oni ne opravdavaju obilježje lijevih stranaka. Grupa građana 'Walter' i Radnička fronta su čak i svojim tijelima branili Valkane, a zbog toga su bili i zatvoreni od strane načelnika Policijske uprave istarske koji je i kućni prijatelj sa SDP-ovim članom predsjedništva Stevanom Muidžom, koji je direktor Hotela Valkane Dragana Šolaka, poručila je Katarina Peović 

Na pulskom Trgu Kralja Tomislava danas je održana konferencija za medije Radničke fronte i inicijative građana 'Walter' na kojoj su govorili Katarina Peović iz Radničke fronte i Boris Kapuralin iz 'Waltera'.

Peović je odmah naglasila da se Kapuralin nalazi na njihovoj listi za osmu izbornu jedinicu za predstojeće izbore. Poručila je da je Radnička fronta jedina od političkih stranaka stala na stranu aktivista koji su branili nezakonito postupanje prilikom gradnje nogometnog igrališta na Valkanama, te navela da je Radnička fronta jedina politička snaga koja se sukobljava s krupnim kapitalom.

- U ovo predizborno vrijeme vidimo mnoge podignute šake i crvene šalove na SDP-ovim i Možemo! zastupnika ali uistinu možemo kazati da oni ne opravdavaju obilježje lijevih stranaka. Grupa građana 'Walter' i Radnička fronta su čak i svojim tijelima branili Valkane, a zbog toga su bili i zatvoreni od strane načelnika Policijske uprave istarske koji je i kućni prijatelj sa SDP-ovim članom predsjedništva Stevanom Muidžom, koji je direktor Hotela Valkane Dragana Šolaka, te aktivno rade protiv interesa javnog dobra u Puli gdje se više od 9.700 građana izjasnilo protiv gradnje hotela na Valkanama, poručila je Peović.

Katarina Peović

Peović je nadalje ukazala da je država Šolaku omogućila sa Zakonom o pomorskom dobru, da ubrzo može zatraži i koncesiju na pomorskom dobru, a Grad Pula je cestu ispred budućeg hotela prenamijenio u pomorsko dobro kako bi Šolak mogao zatražiti koncesiju.

- SDP u tome aktivno sudjeluje, a o ulozi HDZ-a ne moramo govoriti, jer je u samoj završnici ovoga mandata Sabora donesen vrlo opasan Zakon, o izmjenama Zakona o šumama gdje Grad, odnosno 'lokalni šerif' bez ikakve državne kontrole sječe šume. Tako je i u slučaju Valkana, država puštala Grad da radi bez doznaka Hrvatskih šuma i sječe šumu. Znači trebala je reagirati država, a reagirali su aktivisti, pa su tako donijeli Zakon da država ne mora reagirati, odnosno da Hrvatske šume ne moraju dati svoje mišljenje, to jest da lokalni šerif Zoričić može raditi ovo što radi u Puli, kazala je Peović.

Možemo! o svemu tome nije niti riječ rekao naglasila je Peović te je upitala kako je moguće da se država izmiče od odgovornosti i zašto Možemo! šuti o ovom slučaju.

- O tome možemo samo kalkulirati, ali šutjeli su i u slučaju Uljanika već godinama, pa danas pokušavaju dobivati političke bodove. Šutjeli su i o samačkom hotelu, kada smo mi govorili da se ljude od tamo ne otjera. Možete vidjeti kako danas ovdje nema predstavnika televizije N1, jer je Dragan Šolak vlasnik N1 i drugih kanala u Hrvatskoj kao što je Nova TV, oni su zadnji put izvještavali nakon uhićenja aktivisti i članova Radničke fronte. Nakon toga je uslijedila 'Silencio stampa' Radničke fronte na Šolakovim medijima, zaključila je Peović.

Peović je poručila da Radnička fronta ne radi kalkulacije i ne pristaje na ucjene medija, te navela da su bili ucijenjeni i od SDP-a, te istaknula da su IDS, HDZ, SDP i MOŽEMO! isti, ali da je Radnička fronta lakmus papira za takve politike, te će biti glas koji će u Saboru govoriti protiv takvih politika.

- Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je u privatnom razgovoru sa mnom u Saboru tražio da ne spominjemo njegovog člana Stevana Muidžu jer je rekao da se radi o starijem čovjeku. Na te pritiske nismo pristali jer je to vjerojatno jedan od razloga zašto je SDP izbacio Radničku frontu iz koalicije. Stevan Muidža je još 2007. godine radnicima Istra cementa govorio da se na Valkanama neće baviti turizmom, a vidimo kakva je danas situacija, kazala je Peović.

Boris Kapuralin iz inicijative građana 'Walter' je istaknuo da aktivisti i građani Pule koji žele biti proaktivni i prakticirati demokraciju žele poslati poruku, te naveo da je sve što se događa u našem društvu odraz politike.

- Građani moraju toga postati svjesni. Možda ne odobravate sustav kao takav, ali ne možete ga izbjeći, vi ste u njemu i on se bavi vama i vašim životom: vašim primanjima i nametima, zdravstvenom zaštitom, životnim prostorom, školovanjem vaše djece i mnogim drugim stvarima. Događaji na Valkanama su primjer devastacije prirode i prava građana na javni prostor, primjer otimanja javnog dobra u korist tajkuna, kriminalaca i krupnog kapitala koje za običnog građana nije nimalo briga ako ne rade u službi njihovih elitnih hotela, kazao je Kapuralin.

Boris Kapuralin

Kapuralin je poručio da je gradonačelnik Pule Filip Zoričić dopustio nezakonite radove na igralištu Valkane nad kojim je trajao spor, te naglasio da se u pravnoj državi takve stvari ne bi smjele događati, te izrazio nezadovoljstvo time što je od kako navodi takav stav podržan od nakaradnog sistema.

- Na to smo dobili nedavno odgovor jer se grad dogovorio s državom. Zanima me tko je kumovao tom dogovoru i iz kojeg razloga? Sustav koji manipulira zakone u svoju korist i radi protiv građana. HDZ-ov sustav, ali isto tako i SDP-ov sustav. Direktor Hotela Valkane je direktno povezan sa SDP-om. On je na čelu Max Stoja, a kad se same Valkane budu davale u koncesiju, mislite da će propustiti tu priliku, zapitao je Kapuralin.

Kapuralin je nadalje kazao da se može kladiti da će Hotel Valkane biti jedini ponuditelj za koncesiju na dio pomorskog dobra ispred budućeg hotela na Valkanama, te podsjetio da se radi o priči koju je još 1994. godine započeo IDS.

- To je stranka koja je Istru rasprodala od povijesnih kamenih ploča na forumu, raznim projektima kao što je Kaštijun pa do davanja u beskonačne koncesije i prodaje strancima pomorskog dobra, prodavanja općinske zemlje samima sebi za 'dva crna i dva bijela' pa sve do besramnih krađa i malverzacija u javnim nabavama o kojima svi znaju, ali redovno zaboravljaju. Dosta nam je iste bagre i nesposobnih HDZ ovaca na važnim pozicijama kao sto su zdravstvo, policije pa i sudstva. Dosta nam je SDP-ovih kandži i laži da su išta drugačiji. Kakve crne rijeke pravde, zaključio je za kraj Kapuralin.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Pulska umirovljenica: "Rekla sam dosta! Nema pravo pucati na mene, sve sam snimila. Pod cijenu života branit ću pravo da sjednem na zidić i pomazim Vegu"

Najprije je vikao na mene, da mu skupljam štakore, da nemam što tu sjediti. Onda je po cijeloj dužini zida pobacao zemlju kako ne bih mogla sjediti, zatim me počeo tjerati prskajući me vodom. To sam prijavila policiji, no nakon toga napadi su bili sve žešći, ispričala nam je Puljanka * Policijski službenici u 2023. i 2024. godini u tri su navrata postupali po dojavama u Nazorovoj ulici poradi nesuglasica između građana koje su nastale u svezi hranjenja mačaka

Pula
 

Rozalija Javoran, dobitnica Grba Grada Pule: "Bilo je otpora pojedinaca, no gotovo svi zahtjevi roditelja djece s teškoćama su usvojeni"

Nije bilo lako, održala sam brojne prezentacije rada, sastanke na kojima su bili predstavnici Grada Pule, Istarske županije, Istarskih domova zdravlja, Centra za socijalnu skrb, Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat iz Rovinja. Iako je bilo otpora nitko nije mogao ostati imun na činjenice, na brojne probleme koje s kojima se susreću roditelji djece s teškoćama, na njihove vapaje i u roku od godinu dana većina je zahtjeva, koje smo u radu zajednički postavili kao ciljeve, doista i riješena, veli Javoran

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.