Politika i društvo

nekretnina u centru poreča prodana ispod cijene?

Protiv gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića podignuta kaznena prijava zbog malverzacija s nekretninama

U centru Poreča se trenutačno gradi nova trokatnica s pogledom na more. Na prvi pogled sve je super, jer dobro je da se grad stalno razvija. No, iza kulisa povijest ove zgrade nije tako bajna. Zbog njene sumnjive prodaje Udruga Zajedno – Insieme podigla je kaznenu prijavu protiv IDS-ovog gradonačelnika Lorisa Peršurića. Prodajom zgrade na atraktivnoj lokaciji za nevjerojatno nisku cijenu, tvrde iz Udruge, oštetio je gradski proračun za gotovo 120.000 eura


 
4 min
Ivan Dobran

U centru Poreča se trenutačno gradi nova trokatnica s pogledom na more. Na prvi pogled sve je super, jer dobro je da se grad stalno razvija. No, iza kulisa povijest ove zgrade nije tako bajna. Zbog njene sumnjive prodaje Udruga Zajedno – Insieme podigla je kaznenu prijavu protiv IDS-ovog gradonačelnika Lorisa Peršurića. Prodajom zgrade na atraktivnoj lokaciji za nevjerojatno nisku cijenu, tvrde iz Udruge, oštetio je gradski proračun za gotovo 120.000 eura

Udruga Zajedno-Insieme nedavno je podigla kaznenu prijavu protiv Grada Poreča, gradonačelnika Lorisa Peršurića (IDS), suradnika Ivana Pavića te sudskog vještaka Danijela Simonettija. Istra 24 u posjedu je ključnih dokumenata koji su sastavni dio kaznene prijave.

Foto: Grad Poreč

U srpnju 2018. godine Grad Poreč, kao jedini vlasnik nekretnine na atraktivnoj lokaciji veličine 222 četvorna metra, potpisuje s Borisom Turkovićem sporazum na osnovu kojeg mu Grad predaje u vlasništvo nešto manje od polovine zgrade (97/222). Sporazum se sklapa na osnovi Rješenja o nasljeđivanju iz 2010.

Ovo je prva stavka koju osporavaju potpisnici kaznene prijave: Maurizio Zennaro, Dalibor Jukopila i porečka odvjetnica Ljiljana Sinanović. Naime, ako je Grad Poreč bio raniji vlasnik zgrade, Turković ju nije mogao naslijediti. Ako je za nasljeđivanje pak postojala pravna podloga, Grad nije ispoštovao zakonsku proceduru kod prijenosa vlasništva, tvrde nam iz Udruge.

Peršurić: Sve je bilo po zakonu

Iz Grada Poreča odgovaraju da je sve bilo po zakonu te da je Turković bio vanknjižni vlasnik nekretnine: 

- Sporazum koji je zaključen između Grada Poreča-Parenzo i gospodina Borisa Turkovića je valjan te je bilo kakva tvrdnja da se radi o ništetnom sporazumu pogrešna. Sporazumom nije došlo do raspolaganja imovinom Grada Poreča, nego je Grad, kao formalni knjižni vlasnik, stvarnom vanknjižnom vlasniku dozvolio uknjižbu u zemljišne knjige, odgovaraju iz Grada Poreča.

Odmah po upisu u zemljišne knjige, u rujnu 2018. Turković svoj novostečeni udio od 97 kvadrata prodaje Nedjeljku Kneževiću iz Poreča za 120.000 eura.

U listopadu iste godine novi se vlasnik obraća gradskim vlastima sa željom da otkupi i preostali dio nekretnine od 122 kvadrata. Na osnovi tog zahtjeva Grad Poreč daje izraditi procjenu vrijednosti svog dijela zgrade sudskom vještaku Danijelu Simonettiju.

Nekretnina u strogom centru Poreča procijenjena na samo 600 eura po kvadratu

U procjeni, vještak Simonetti svodi 122 kvadrata „tlocrtne površine“ zgrade na 65 kvadrata „netto iskoristive površine“, a to postiže primjenom odgovarajućih koeficijenata na stvarnu kvadraturu. Tako de facto prepolovljuje stvarnu površinu zgrade. U naravi 122 kvadrata, na papiru 65. Praksa je, napominjemo, sasvim uobičajena.

OTO Terasa je sa 70 m2 svedena na 17 uporabom koeficijenta 0.25.

Simonetti potom pristupa samoj procjeni vrijednosti tih 65 kvadrata. Uspoređujući prodajne cijene stanova slične kvadrature u Poreču od 2015. do 2017., vještak dolazi do cijene od 4180 kuna, odnosno 570 eura po kvadratu. Uz Simonettija, u procjeni sudjeluje i pravnik Grada Poreča Ivan Pavić. No problematično je, objašnjavaju iz Udruge, to što nije poznato o kakvim je nekretninama riječ.

Jer, ruku na srce, stanovi od 60 kvadrata u centru Poreča po 600 eura po kvadratu nisu baš često dostupni. Štoviše, nekrenine u centru na tržištu daleko su skuplje.

Sukladno procjeni, u listopadu 2019., Grad Poreč na javnom natječaju prodaje svojih 122 kvadrata za 291.000 kuna, odnosno 39.000 eura iliti 650 eura po kvadratu.

Dakle, zaključuju iz Udruge, Grad Poreč je prodao svoj udio od 122 kvadrata za trostruko nižu cijenu od one koju je godinu ranije Turković postigao za svojih 97 kvadrata.

Kupac ovog dijela zgrade je Mladen Nujić, inače suvlasnik susjedne čestice na kojoj je već izgrađena suvremena stambeno-poslovna trokatnica.

Zgradu zapravo kupili građevinari koji su na susjednoj parceli već izgradili poveći objekt

U cijelom ovom slučaju potrebno je naglasiti još neke detalje. Iako je procjena vrijednosti nekretnine naizgled propisno odrađena, jasno je da vrijednost zgrade na ovakvoj lokaciji ne ovisi o samoj zgradi već upravo o njenoj elitnoj lokaciji. Drugim riječima kupuje se lokacija a ne zgrada.

Tome u prilog ide činjenica da na mjestu nekretnine koja je procjenom svedena na 65 kvadrata, sada niče pozamašna nova trokatnica.

Znakovito je i da je Peršurićeva gradska uprava prilikom rješavanja imovinskih odnosa s Turkovićem njemu prepustila stan, dok su gradu ostali hodnici, spremišta i terase.

Mladen Nujić i Nedjeljko Knežević, dvojica kupaca zgrade inače su i suvlasnici susjedne čestice na kojoj je izgrađena poveća trokatnica. Danas je očito da su, u stvari, zaokružili kompleks. To samo po sebi nije problematično, no činjenica da je Grad Poreč svoj udio prvo procjenom prepolovio da bi ga onda po nerealno niskoj cijeni prodao, kažu iz Udruge, itekako jest.

Peršurić: Cijena nekretnine bila je niska jer ne postoji pristup s ceste

O svemu tome upitali smo i Grad Poreč koji je odgovorio istim demantijem kojim je odgovorio na članak Udruge Zajedno objavljen u kolovozu 2021. godine.

U demantiju, vjerojatno pokušavajući opravdati upadljivo nisku prodajnu cijenu, Grad tvrdi kako predmetna nekretnina nema direktnog pristupa s ceste. No, u procjeni, koju je sam Grad dao naručiti, jasno se napominje upravo suprotno: “Predmetna nekretnina ima pristup s javne prometne površine”.

Nakon podizanja kaznene prijave očekuje se reakcija DORH-a koji će ustanoviti je li prilikom prodaje zgrade sve bilo prema zakonu, kako tvrde iz Grada, ili je ipak riječ o zlouporabi položaja gradskih vlasti.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.