Politika i društvo

Previše papirologije usporava rad

Komora i udruga socijalnih radnika: Sustav nije pripremljen za primjenu novih propisa

"Promjene koje smo trebali nisu se dogodile donošenjem novog zakona, nego su nam nametnuti novi administrativni poslovi, potpuno birokratski pristup i iscrpljivanje stručnjaka poslovima koji nas još više udaljavaju od naših korisnika", upozorili su iz Komore i Udruge socijalnih radnika


 
2 min
HINA

"Promjene koje smo trebali nisu se dogodile donošenjem novog zakona, nego su nam nametnuti novi administrativni poslovi, potpuno birokratski pristup i iscrpljivanje stručnjaka poslovima koji nas još više udaljavaju od naših korisnika", upozorili su iz Komore i Udruge socijalnih radnika

Iz Hrvatske komore socijalnih radnika i Hrvatske udruge socijalnih radnika u četvrtak su upozorili da sustav nije pripremljen za primjenu novih propisa u praksi te poručili političarima neka se ispričaju korisnicima i zahvale im na strpljenju.

"Promjene koje smo trebali nisu se dogodile donošenjem novog zakona, nego su nam nametnuti novi administrativni poslovi, potpuno birokratski pristup i iscrpljivanje stručnjaka poslovima koji nas još više udaljavaju od naših korisnika", upozorili su iz Komore i Udruge socijalnih radnika.

Izvijestili su kako posljednjih mjeseci primaju brojne komentare i prigovore stručnih radnika Centara za socijalnu skrb vezane uz "alarmantno stanje" u sustavu socijalne skrbi  i "velike teškoće" u primjeni novog Zakona o socijalnoj skrbi te ocijenili da sustav uopće nije pripremljen za primjenu novih propisa u praksi.

"Nedostaju sredstva, ljudi, kapaciteti za smještaj i pružanje usluga. Informatička podrška za sada je zamrla pa su nas vratili u prošlo stoljeće i, što je najgore, u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike ignoriraju naša pitanja i očekuju da šutimo ili da se divimo takvim rješenjima. Sustav je sada ovdje radi samoga sebe", upozorili su, ali i dodali da socijalni radnici to ne mogu i ne smiju prihvatiti.

Prenijeli su i jedan od dopisa u kojima socijalni radnici s terena opisuju trenutno stanje u radu s korisnicima te se ispričavaju korisnicima jer "nemaju vremena za njih nego moraju sjediti u uredima i baviti se birokracijom kojom su ih zagušili novi zakoni i (dez)organizacija rada.

Iz Komore i Udruge socijalnih radnika zatražili su pak od resornog Ministarstva i svih političkih stranaka, vladajućih i opozicije, da se oni zahvale za strpljenje i razumijevanje svim korisnicima socijalne skrbi i ispričaju im se jer im nisu omogućili život dostojan čovjeka. 

Pozivali su vladajuće, saborske zastupnike, predsjednika Vlade i predsjednika Republike da kažu je li sustav socijalne skrbi važan za hrvatsko društvo "ili su naši korisnici, pa i mi koji se za njih zalažemo, samo teret s kojim se ne znaju nositi i koji ih ne zanima".

Od odgovornih su zatražili da hitno preuzmu odgovornost za kolaps sustava socijalne skrbi i promjene odnos prema toj djelatnosti te poručili kako "račun danas plaćaju korisnici, a sutra društvo u cjelini".


FOTO: Udruga socijalnih radnika/arhiva

Nastavite čitati

Izgorjela dva, nagorjelo sedam automobila u Splitu

"Tamo je došlo do izbijanja požara u kojem su izgorjela dva osoba vozila. Prema prvim informacijama oštećeno je još sedam vozila. Mjesto događaja je osigurano  i obavit će  se očevid", kratko je rekla Sanja Nazlić iz splitske policije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.