Politika i društvo

ISTRAGA U TIJEKU

Komora pozvala medije i građane da ne napadaju liječnike nakon Matijanićeve smrti

- Razumijemo zabrinutost i ljutnju hrvatskih građana zbog ove smrti, no poticanje mržnje i bijesa na liječnike i druge zdravstvene djelatnike može donijeti isključivo loše posljedice cijelom našem društvu, ističe u priopćenju HLK, reagirajući na veliki interes javnosti o okolnostima smrti Vladimira Matijanića koji je 5. kolovoza u Splitu umro od posljedica covida


 
2 min
HINA

- Razumijemo zabrinutost i ljutnju hrvatskih građana zbog ove smrti, no poticanje mržnje i bijesa na liječnike i druge zdravstvene djelatnike može donijeti isključivo loše posljedice cijelom našem društvu, ističe u priopćenju HLK, reagirajući na veliki interes javnosti o okolnostima smrti Vladimira Matijanića koji je 5. kolovoza u Splitu umro od posljedica covida

Hrvatska liječnička komora pozvala je u petak medije i građane da ne generaliziraju moguće propuste u zbrinjavanju umrlog novinara Vladimira Matijanića te agresivno ne optužuju liječnike i medicinske sestre koji velikom većinom odgovorno obavljaju svoj posao.

- Razumijemo zabrinutost i ljutnju hrvatskih građana zbog ove smrti, no poticanje mržnje i bijesa na liječnike i druge zdravstvene djelatnike može donijeti isključivo loše posljedice cijelom našem društvu, ističe u priopćenju HLK, reagirajući na veliki interes javnosti o okolnostima smrti Vladimira Matijanića koji je 5. kolovoza u Splitu umro od posljedica covida.

Njegova partnerica Andrea Topić objavila je da mu liječnici u splitskoj bolnici i hitna pomoć nisu željeli pomoći iako je imao niz komorbiditeta te je pokrenuta istraga kako bi se rasvijetlile okolnosti smrti. 

Liječnička komora napominje da je i ona zakonski obavezna ispitati stručne odluke liječnika te je već pokrenula postupke radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti i činjenica vezanih uz Matijanićevu smrt.

Liječnici svakodnevno odgovorno obavljaju svoj posao, sustav nije dobro organiziran

Komora je pozvala sve liječnike da u javnom nastupu vode obzira o etičkim principima, poštovanju pacijenta i zaštiti njegove privatnosti i digniteta, kao i da se suzdrže od iznošenja neprovjerenih informacija, mišljenja temeljenih na nepotpunim činjenicama i komentara nedostojnih liječničke profesije.

Ta strukovna organizacija ponavlja da najveći broj hrvatskih liječnika svakodnevno odgovorno obavlja svoj poziv, no sustav nije dobro organiziran.

"Hrvatsko zdravstvo nije učinkovito organizirano, financije su nedovoljne, upravljački je nezadovoljavajuće, infrastrukturno zastarjelo, a kadrovski deficit liječnika i medicinskih sestara je ogroman", kažu u priopćenju.

Navode i da godinama upozoravaju na kontinuirano smanjivanje dostupnosti i kvalitete zdravstvene zaštite, predlažući rješenja. Međutim, izostaje sustavna reakcija Ministarstva zdravstva i državne administracije.

U Ministarstvu ne znaju kad će biti gotov zdravstveno-inspekcijski nadzor u Splitu

Nakon Matijanićeve smrti pokrenuta je istraga, a Ministarstvo zdravstva poslalo je inspekciju koja bi, uz ostalo, trebala odgovoriti na pitanja - zašto Matijanić nije bio hospitaliziran, zašto nije dobio antivirusni lijek, zašto nije bio cijepljen protiv covida, kao i je li bilo propusta u liječenju. 

U splitskom KBC-u, Zavodu za hitnu medicinu i ambulanti obiteljskog liječnika od ponedjeljka se provodi inspekcijski nadzor. Inspekcija još nije gotova, a ni u Ministarstvu ne znaju kada će dobiti njen nalaz.

"Zdravstveno-inspekcijski nadzor obavlja se redom u svakoj zdravstvenoj ustanovi koja je sudjelovala u postupku zbrinjavanja pacijenta Matijanića. S obzirom na to da zdravstvena inspekcija djeluje u sklopu Samostalnog sektora za inspekcije u zdravstvu, sukladno tome Ministarstvo zdravstva ne može vremenski utjecati na istu te prejudicirati završetak, odnosno zaključak inspekcije", poručuje Ministarstvo u priopćenju.

Čim nadzor bude gotov, poručuju da će odmah obavijestiti obitelj preminuloga, nadležna stručna i državna tijela, kao i hrvatsku javnost.


Nastavite čitati

Tomašević: Kazne zbog otpada stanovnicima centra od 700 do tisuću kuna

Tomašević je pojasnio da novi, ali privremeni model u centru grada znači da će se s ulica u centru grada maknuti svi spremnici - za miješani komunalni otpad, biootpad, papir. Oni koji ih ne mogu spremiti u svoj haustor ili u dvorište, imaju mogućnost iznošenja miješanog komunalnog otpada u vrećicama, koje će odlagati na ulici, između 20 i 22 sata navečer

Uhićenima u aferi Ina produljen istražni zatvor

Ina je u konačnici, sumnja tužiteljstvo, oštećena za najmanje milijardu kuna, a okrivljenici i okrivljena tvrtka su ostvarili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 848 milijuna kuna.Otkrivaju i da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura. Škugor je, kako se doznaje, na ispitivanju ustvrdio da nije kriv te da je plin prodavan prema poslovnoj politici Ine

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.