Politika i društvo

HRVATSKI SABOR

Lerotić (IDS): Država mora stati iza brodogradnje kao i iza Podravke

"Država i Vlada mora jasno i nedvosmisleno odgovoriti na pitanja što želi da se proizvodi u Puli i za to dobiti i podršku građana Pule, ali i Gradskog vijeća te se postaviti po pitanju brodogradnje u Hrvatskoj, naročito kada znamo koliko brodogradnja može i mora biti strateška djelatnost u Hrvatskoj", rekao je Lerotić u Hrvatskom saboru tijekom slobodnih govora


 
3 min
HINA
HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

"Država i Vlada mora jasno i nedvosmisleno odgovoriti na pitanja što želi da se proizvodi u Puli i za to dobiti i podršku građana Pule, ali i Gradskog vijeća te se postaviti po pitanju brodogradnje u Hrvatskoj, naročito kada znamo koliko brodogradnja može i mora biti strateška djelatnost u Hrvatskoj", rekao je Lerotić u Hrvatskom saboru tijekom slobodnih govora

Saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić rekao je u srijedu u Saboru da država i Vlada moraju odgovoriti na pitanje što želi da se proizvodi u pulskom brodogradilištu Uljanik, te da država mora stati iza brodogradnje kao što je svojevremeno stala iza Podravke.  

"Država i Vlada mora jasno i nedvosmisleno odgovoriti na pitanja što želi da se proizvodi u Puli i za to dobiti i podršku građana Pule, ali i Gradskog vijeća te se postaviti po pitanju brodogradnje u Hrvatskoj, naročito kada znamo koliko brodogradnja može i mora biti strateška djelatnost u Hrvatskoj", rekao je Lerotić u Hrvatskom saboru tijekom slobodnih govora.

Naveo je da je ovih dana sve aktualnije pitanje prodaje brodogradilišta Uljanik, za čiju je kupnju još prošle godine obvezujuću ponudu dalo češko poduzeće CE Industries u iznosu od 155 milijuna kuna te još minimalno 75 milijuna kuna dodatnog kapitala da se pokriju nastali gubici i stabilizira poslovanje.

Lerotić je rekao i da se poduzeće CE Industries u Češkoj i Slovačkoj bavi proizvodnjom i prodajom naoružanja te je isto u svojoj ponudi prilikom pokušaja kupnje brodogradilišta Uljanik najavio da će se nastaviti baviti brodogradnjom, ali i drugim djelatnostima u kojima posjeduju iskustvo i znanje.

"Može se zaključiti da je to proizvodnja naoružanja. Osobno, a vjerujem da i svim građanima Pule nije prihvatljivo da se u centru Pule proizvodi oružje, municija ili druga naoružanja", poručio je.

Smatra kako tome definitivno idu u prilog i trenutni prostorni planovi Grada Pule koji definiraju to područje kao brodograđevno područje, što je, ocijenio je,  izuzetno bitno i za Pulu, Istru, ali i Hrvatsku kojoj je nasušno potrebna proizvodna djelatnost i izvozne industrije.

Lerotić je istaknuo i da država mora stati iza brodogradnje kao što je svojevremeno stala iza Podravke.

"Bitno je za znati da je vlasništvo države u  Podravci bilo 25 posto, kao i u Uljaniku. Brodogradnja čini veliki dio Pulskog identiteta te je vrijeme da ova Vlada pokaže razumijevanje prema tom identitetu i napokon po pitanju Uljanika učini ispravnu stvar", rekao je.

Pavliček: Na 39 lokacija nadgrobni spomenici i ploče kojima se veliča četnički pokret

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) upozorio je da u ovom trenutku u Hrvatskoj na 39 lokacija na raznim grobljima Istočne Slavonije, Baranje,  Srijema, Dalmatinske zagore i Like, postoje brojni nadgrobni spomenici i ploče na kojima se veliča velikosrpska agresija, četnički pokret sa četničkim znakovljem.

No, naveo je, za razliku od zahtjeva za promjenom naziva pojedinih ulica u Zagrebu o tome nismo ništa čuli od "velikih hrvatskih povjesničara" Ive Goldsteina i Tvrtka Jakovine.     

Pavliček je naglasio kako je tu najpoznatiji spomenik mauzolej vođi pobunjenih Srba u tadašnjem Borovu Selu Vukašinu Šoškočaninu koji, kako je rekao, nije niti pokopan na tom mjestu već u mjestu Bođani u Vojvodini, u dvorištu manastira Srpske pravoslavne crkve gdje ima i spomenik. Također, na mjesnom groblju u Borovu  stoji spomenik i Vojislavu Miliću, pripadniku paravojne srpske postrojbe Beli orlovi.

Pavliček je ocijenio i da nema niti jedne države EU koja bi dopustila da na svom teritoriju ima spomenike koji veličaju agresora. "Je li toliko koštaju one tri ruke SDSS-a da se ne smije dirati u te spomenike", upitao se.   
Pozvao je vladajuće da provode Zakon o grobljima te uklone spomenik Šoškočaninu jer je on, rekao je, ljaga za ovu koaliciju i hrvatsku državu i njezin suverenitet.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.