Politika i društvo

OPET BURNO NA KAMENJAKU

SPREMA SE SMJENA RAVNATELJA KAMENJAKA? Aljoša Ukotić: "Odbacujem sve insinuacije, ja sam još uvijek ravnatelj. U ponedjeljak ću se obratiti javnosti"

U postupku je standardna procedura provjere činjeničnog stanja i odgovornosti. Je li nešto točno ili nije, saznat ću po dostavljenom očitovanju. Ne bih prejudicirao ishod očitovanja jer to ne bi bilo profesionalno od mene, ali želim naglasiti kako neću tolerirati bilo kakvo postupanje koje nije u skladu sa zakonom, rekao je medulinski načelnik Ivan Kirac


 
5 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

U postupku je standardna procedura provjere činjeničnog stanja i odgovornosti. Je li nešto točno ili nije, saznat ću po dostavljenom očitovanju. Ne bih prejudicirao ishod očitovanja jer to ne bi bilo profesionalno od mene, ali želim naglasiti kako neću tolerirati bilo kakvo postupanje koje nije u skladu sa zakonom, rekao je medulinski načelnik Ivan Kirac

Na jučerašnjoj sjednici Upravnog vijeća JU Kamenjak pokrenut je "postupak radi utvrđivanja da li postoje uvjeti za razrješenje ravnatelja ustanove JU Kamenjak Aljoše Ukotića".

Zasad službene informacije zašto se konkretno traži smjena, nismo dobili od predsjednika Upravnog vijeća Elvisa Počeraka koji danima ne odgovara na naše pozive.

Načelnik "češlja" Kamenjak

Kako neslužbeno doznajemo, sinoćnja sjednica bila je burna, a Ukotiću se na teret stavljaju optužbe zbog lošeg poslovanja i upravljanja ustanovom. Dodajmo i to, da je nedavno ostavku s mjesta predsjednice Upravnog vijeća dala Petra Burić.

Također, doznajemo da je od još uvijek aktualnog ravnatelja Ukotića, načelnik Općine Medulin Ivan Kirac zatražio detaljnu dokumentaciju, račune, specifikaciju i papirologiju za nekoliko spornih nabava, koje se ravnatelju stavljaju na teret.

Doznajemo i to da je načelnik Medulina od Upravnog vijeća zatražio da pokrene postupak za razrješenje po šest ili sedam točaka. Prema neslužbenim informacijama, postoji sumnja na manjak novčanih sredstava i ispravnost financijskih izvješća ustanove kojoj je Ukotić na čelu.

Što je bilo s kaznenim prijavama zbog prevare na rampi?

Pitali smo načelnika Medulina za istinitost tvrdnji do kojih smo došli.

Konkretno, je li točno da ravnatelj Ukotić nije podnio nikakvu prijavu za nestanak novaca u Kamenjaku, već je podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog neovlaštenog pristupa računalu, čime je propustio zaštiti imovinske interes Kamenjaka te da nije podnio prijavu, iako ju je bio dužan podnijeti po nalogu Općinskog vijeća?

Načelnika se tereti i za sukob interesa, budući da kao ravnatelj javne ustanove ne smije biti u privatnom poslovnom odnosu s osnivačem, odnosno općinom Medulin dok vrši svoju dužnost.

Upravnom vijeću izdan nalog da utvrdi (ne)pravilnosti

Kirac je potvrdio da je Upravnom vijeću izdan nalog u vezi utvrđivanja odgovornosti oko određenih potencijalnih nepravilnosti u poslovanju Javne ustanove Kamenjak, koji su u domeni odgovornosti ravnatelja Ustanove. Što točno, nije specificirao.

- U postupku je standardna procedura provjere činjeničnog stanja i odgovornosti. Je li nešto točno ili nije, saznat ću po dostavljenom očitovanju. Ne bih prejudicirao ishod očitovanja jer to ne bi bilo profesionalno od mene, ali želim naglasiti kako neću tolerirati bilo kakvo postupanje koje nije u skladu sa zakonom, rekao je Kirac.

Naglasio je da će, čim dobije očitovanje od Upravnog vijeća Kamenjak, već sljedeći dan o svemu obavijestiti javnost. Što se tiče sumnji da ravnatelj nije podnio prijave zbog nestanka novca, Kirac je odgovorio:

Ivan Kirac foto:Moramo

- Imam saznanja oko vrsti prijava, međutim službeni odgovor u ime drugih institucija ne mogu davati. Mogu samo reći da se red i ispravci poslovanja uvode u sva općinska poduzeća i samu Općinu, jer to je jedini način da se dovede red i definiraju ispravne procedure u djelovanju tih subjekata, kazao je Kirac.

Aljoša Ukotić očituje se u ponedjeljak

Aktualni ravnatelj Aljoša Ukotić potvrđuje da se sinoć na sjednici Upravnog vijeća raspravljalo o njegovoj smjeni.

- S moje strane i što se tiče mog očitovanja sve je spremno i uskoro ću o tome izvijestiti javnost. Ja sam još uvijek ravnatelj, a netko neka radi ono što misli, ja radim sve po zakonu. Odbacujem sve što mi se stavlja na teret jer to su sve insinuacije i ništa nije utemeljeno. Sve detalje ću proslijediti u ponedjeljak, a radi se o očitovanju na deset stranica. Ima materijala za pisati, kazao je Ukotić te dodao:

- Dosta mi je više prozivanja, gluposti, neznanja i loše komunikacije s osnivačem. Konstantan je napad prema javnim ustanovama i prema načinu rada. Za izjave koje bi trebale ići iz javne ustanove, trebao bi biti zadužen predsjednik Upravnog vijeća kojeg sam prvi put jučer vidio na sjednici. Ja nemam ništa protiv nikog i stvarno želim sve najbolje svima. Međutim, ako netko tko po prvi put dolazi na sjednicu, prije toga napravi elektronsku sjednicu putem Zooma, i traži razloge za razjašnjenje, bez da je uopće upoznat s radom ustanove, dovoljno govori da iza toga stoji netko tko ne želi dobro, rekao je Ukotić.

Na naš upit, smatra li da iza toga stoji medulinski načelnik, rekao je kako misli da neke stvari koje dolaze od osnivača nisu korektne i da su on i svi zaposleni otvoreni prema svima, pa tako i prema insinuacijama koje govore o načinu poslovanja.

- Želimo se odmaknuti od svega toga, da nas se pusti da kvalitetno radimo kao što smo i do sada. U konačnici, neka institucije odrade ono što trebaju, mene taj dio ne zanima, a mediji moraju znati sve informacije vezane za poslovanje. Tvrdim da sve navedene stvari ne drže vodu. U ponedjeljak ću reći svoje stajalište koje je u potpunosti argumentirano. Nije mi problem ići ni na Općinsko vijeće, pozvati sve medije i pokazati na koji način javna ustanova radi. Sve mora biti transparentno. Nikad bolje rezultate ustanova nije imala, kako po prihodima, tako i po rashodima te broju posljetitelja. Papir govori više od svega, zaključio je Ukotić.

U međuvremenu, javnost još uvijek nije doznala što je s kaznenom prijavom koju je još 2019. godine zbog sumnje u manipulaciju sustavom naplate parkiranja na Kamenjaku, podnijelo bivše Upravno vijeće u mandatu Gorana Buića.

Nikad nije otkriveno tko je sudjelovao u prevari s ulaznicama i stavio u džep oko milijun kuna, premda se neslužbeno spominje i puno veći iznos.

Odvjetništvo je sada ušlo već u treću godinu istrage, a još nema apsolutno nikakvih informacija tko je odgovoran za makinacije s ulaznicama.


Nastavite čitati

Istra
 

Povratak u antička vremena na valbandonskoj plaži

Za ljubitelje dobre hrane, manifestacija "Rimski Valbandon" nudi jedinstvenu gastro ponudu. Posjetitelji će imati priliku kušati meni star 2000 godina, sastavljen od mesa, ribe, priloga, lubenica i mulsuma – autentičnog rimskog vina s medom. Ovaj kulinarski doživljaj omogućit će vam da se prepustite okusima prošlosti i uživate u delicijama koje su nekoć bile sastavni dio rimskih gozbi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.