Politika i društvo

Jako angažirani pulski vijećnik

ODOBRIO BEOGRAD: Milan Rašula preko brata napravio geološku stručnu studiju za Lungomare

Studiju sam naručio onog trenutka kada sam vidio onaj cirkus 'Moira Orfei' u Mate Parlovu. Rekao sam: 'to tako ne ide'. Nisam bio u dvorani jer sam htio izbjeći gužvu. Zato što nisam cijepljen protiv koronavirusa. Gospodin Željko Marković je prijeteći prstićem kazao da se svi oni koji budu glasali za izmjene sjete kako je bivša vlast bježala kroz stražnja vrata palače. Znači, gospodin Marković me toliko uplašio i destabilizirao da sam istog momenta nazvao brata i objasnio mu situaciju


 
5 min
Chiara Bilić ⒸFOTO: Manuel Angelini
Milan Rašula

Studiju sam naručio onog trenutka kada sam vidio onaj cirkus 'Moira Orfei' u Mate Parlovu. Rekao sam: 'to tako ne ide'. Nisam bio u dvorani jer sam htio izbjeći gužvu. Zato što nisam cijepljen protiv koronavirusa. Gospodin Željko Marković je prijeteći prstićem kazao da se svi oni koji budu glasali za izmjene sjete kako je bivša vlast bježala kroz stražnja vrata palače. Znači, gospodin Marković me toliko uplašio i destabilizirao da sam istog momenta nazvao brata i objasnio mu situaciju

Vijećnik srpske nacionalne manjine u pulskom Gradskom vijeću, Milan Rašula, intenzivno se angažirao oko goruće pulske teme – II. izmjena i dopuna UPU-a Lungomare, koje predviđaju rekonstrukciju i proširenje postojećeg igrališta na Valkanama.

Rašula je, naime, od beogradske tvrtke HG-PROF Inženjering naručio geološku stručnu studiju te lokacije.

Rašula ju je prošlog tjedna poslao na adrese pulskih mjesnih odbora, kojima se obratio s molbom da provedu raspravu o UPU Lungomare te da mu dostave „mišljenje, stajalište ili stav“.

U studiji korišteni dokumenti Vojnog geografskog instituta iz Beograda

U istraživačkom postupku analize koristila se, među ostalim, dokumentacija Vojno geografskog instituta u Beogradu. Uz to, korišten je i arhiv Saveznog geološkog zavoda SFRJ te razna prostorno planska dokumentacija Pule i Istarske županije, kao i strategija urbanog razvoja Pule i Master plan turizma.

Zaključak je te analize, za koju piše da je izrađena ovog mjeseca, da bi rekonstrukcijom igrališta Pula dobila "novi oplemenjeni sadržaj, koji podiže kvalitetu života u zajednici i doprinosi zdravom odgoju i socijalizaciji dece i mladih, čime se u potpunosti zadovoljava javni interes".

Studija uzima u obzir geomorfološke odlike, klimatske i hidrogeološke karakteristike, osnovnu geološku građu, ekološke uvjete i geotehničke uvjete za rekontrukciju i proširenje.

Stručnjaci koji potpisuju rad, stava su da se njihova analiza, kao "slobodnomislećih stručnjaka", treba uvrstiti u postupak javne rasprave.

Rašula: Ekspertizu sam naručio jer sam se uplašio Željka Markovića 

Takve analize inače nemalo koštaju. No, jedan od suradnika u timu koji ju je provodio je Rašulin brat, Goran Rašula, diplomirani inženjer hidrogeologije. Pa je pulski vijećnik, barem on tako kaže, prošao lišo. Opovrgava sumnje da naručivanjem ove studije lobira u ičije ime.

- Studiju sam naručio onog trenutka kada sam vidio onaj cirkus 'Moira Orfei' u Mate Parlovu. Rekao sam: 'to tako ne ide'. Nisam bio u dvorani jer sam htio izbjeći gužvu. Zato što nisam cijepljen protiv koronavirusa. Gospodin Željko Marković je prijeteći prstićem kazao da se svi oni koji budu glasali za izmjene sjete kako je bivša vlast bježala kroz stražnja vrata palače.

Željko Marković iznosi svoje mišljenje o izmjenama plana DPU Lungomare

Znači, gospodin Marković me toliko uplašio i destabilizirao da sam istog momenta nazvao brata i objasnio mu situaciju. Objasnio sam mu da postoje pro et contra stavovi i zamolio ga da mi da stručno mišljenje. Međutim, on je kazao da će ozbiljno ući u taj posao i izvaditi sve raspoložive podatke, a mene je zatražio da na terenu napravim foto i video zapis, veli Rašula.

Gradski vijećnik tri dana snimao na terenu

Rašula je, dakle, za potrebe analize bio i terenac. Snimao je i fotografirao lokaciju sa, kaže, svih strana, i to tri dana - ujutro, popodne i navečer.

No, prezentacija, rasprava u Mate Parlovu održana je u petak, 18. ožujka. U uvodnom dijelu analize pak piše da je šumski kompleks u zaleđu predmetnog igrališta razmotren s više pozicija, "analizom nekoliko živih prospekcija tokom 17.- 20.03.2022.godine, snimanjima in situ na terenu, ali i raspoloživih snimaka iz zraka".

Koliko se Rašula temeljito angažirao, govori i činjenica da je od Hrvatskog nogometnog saveza Istarske županije zatražio popis registriranih malodobnih kategorija svih nogometnih klubova u Puli. Tražit će i, ističe, nalaz pulske šumarije o stanju šume na tom predjelu - zašto se ne održava, zašto se ne šikara ne prorjeđuje, zašto nema vatrogasnog puta, niti prilaznog puta za osobe s invaliditetom.

Rašula: 85 posto sam za rekonstrukciju

Upitan koji je razlog zbog kojeg je tako studiozno prionuo u ovu temu, rekao je: „Na osnovi sve dokumentacije i činjenica koje budem pribavio, pripremit ću se za Gradsko vijeće koje će sazvati, ili neće sazvati, sadašnja predsjednica Gradskog vijeća. O njoj ovisi hoće li neka točka biti uvrštena, ili neće biti uvrštena, na dnevni red. Tako se spremam za svako Gradsko vijeće. Bilo je puno tema gdje sam postavljao pitanja, ali sam stavljen sa strane, marginaliziran“.

Zasad je, govori, 85 posto za rekonstrukciju igrališta.

„Ako se postavi sumnja da zakonska procedura nije poštovana, kao što su jutros za vaš portal kazali neki anonimni stručnjaci, onda to neću podržati, nego ću tražiti da se ta diskrepancija ukloni“.

Rašula smatra da se rekonstrukcija igrališta ne treba dovoditi u isti kontekst s hotelom i popratim turističkim sadržajima koji bi se, po važećoj prostorno planskoj dokumentaciji, trebao graditi tik do tog nogometnog terena.

"Postoji zakonski put za stavljanje važećeg UPU-a Lungomare, koji dopušta gradnju hotela, van snage. Ako ljudi koji se zalažu za to, a prije svega platforma Možemo, neka pokrenu proceduru".

Mjesni odbori će raspraviti Rašuline materijale

Nezavisna vijećnica Mjesnog odbora Sv. Polikarp-Sisplac, Dragica Pršo, potvrdila je da su primili Rašulinu analizu. O izmjenama i dopunama UPU-a Lungomare razgovarat će na idućem sastanku.

Predsjednik Mjesnog odbora Arena, IDS-ov Klaudo Paljar također potvrđuje primitak studije.

„Zamolit ću vijećnike da prodiskutiramo o tome“, poručio je Paljar.

Osim mjesnim odborima, Rašula je analizu poslao gradonačelniku Filipu Zoričiću, predsjednici vijeća Dušici Radojčić, pročelnici za prostorno planiranje Ingrid bulian, predsjednicima svih klubova vijećnika i Mirku Jurkiću ispred HDZ-a.

Možemo samo zamisliti kako bi rasprave u pulskom Gradskom vijeću izgledale kada bi se svaki vijećnik/ca po svakom pitanju angažirali kao što se Rašula angažirao oko II. izmjena i dopuna UPU-a Lungomare.

INTEGRALNI ZAKLJUČAK GEOLOŠKE EKSPERTIZE:

"Oplemeniti jedan zapušteni sportski objekat, očistiti šumu i zaseći kamenu kosinu, mogu biti realizovani i na jedan standardizovan tzv. ”industrijski – komercijalni” način. Naše je mišljenje da sa pristupom u realizaciji rekostrukcije i proširenja postojećeg terena, na način predoložen u ovoj Ekspertizi, uz dosledno poštivanje morfologije, vodnog potencijala, prirodnog pejzaža lokaliteta Lungomare na kat.česnici 5188/14 Grad Pula dobija novi oplemenjeni sadržaj, koji podiže kvalitetu života u zajednici i doprinosi zdravom odgoju i socijalizaciji dece i mladih, čime se u potpunosti zadovoljava javni interes. Naša je preporuka da se u realizaciju projekta krene, stojimo na raspolaganju za sva dodatna pitanja ili sučeljavanja sa stručnjacima raznih područja i profila, te se nadamo da smo ovom Ekspertizom ispunili zahtjev naručioca, i da smo dali doprinos procesu Javne rasprave".


Nastavite čitati

Pula
 

Otvoren počasni konzulat Gruzije u Puli

"Naša suradnja počiva na zajedničkim europskim vrijednostima. U tom duhu još jednom želim potvrditi kako Hrvatska pruža punu potporu Gruziji u nastojanju da postane članica Europske unije i NATO-a" - poručio je Grlić Radman dodavši kako čvrsto vjeruje da gruzijski narod pripada europskoj zajednici naroda te da je mjesto Gruzije unutar Europe i Europske unije

Pula
 

Sutra na parkiralištu Karolina veliki Eko Party

Zainteresirani će moći pratiti izradu gadgeta od plastičnih boca / papira, bit će ondje kuglana sa čunjevima od plastičnih boca, rušit će se toranj od limenki, održat će se natjecanje u brzom razvrstavanju otpada, bacanje čepa u dalj…

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.