Politika i društvo

Zbog potencijalne krize

Ministarstvo poljoprivrede i ratari osnivaju radnu skupinu za mjere pomoći

Sastanak s ratarima u Ministarstvu poljoprivrede sazvan je zbog tržišnih poremećaja uzrokovanih rastom cijena gnojiva, energenata i rata u Ukrajini, a sudjelovali su: ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić i suradnici


 
2 min
HINA
FOTO: Manuel Angelini

Sastanak s ratarima u Ministarstvu poljoprivrede sazvan je zbog tržišnih poremećaja uzrokovanih rastom cijena gnojiva, energenata i rata u Ukrajini, a sudjelovali su: ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić i suradnici

Predstavnici ratarskog sektora i Ministarstva poljoprivrede na sastanku u petak dogovorili su da će idući tjedan oformiti užu radnu skupina koja će se baviti poljoprivrednim projekcijama u tom sektoru, mjerama pomoći i rješenjima za podizanje sjemenarske proizvodnje.

Sastanak s ratarima u Ministarstvu poljoprivrede sazvan je zbog tržišnih poremećaja uzrokovanih rastom cijena gnojiva, energenata i rata u Ukrajini, a sudjelovali su: ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić i suradnici. 

"Predstavnici proizvođača su još jednom istaknuli kako Hrvatska raspolaže s dovoljnom količinom žitarica napomenuvši kako očekuju dobru proljetnu sjetvu, koja bi trebala biti na razini prošlogodišnje", izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju.

Naveli su da su predstavnici ratara pohvalili napore tog ministarstva, otvorenost za suradnju i spremnost za pomoć, ali da su izrazili bojazan zbog povećanja cijena gnojiva i plavog dizela. Također se razgovaralo i o jačanju suradnje unutar lanaca opskrbe, proizvodnji sjemenskih kultura te mjerama pomoći i potporama, stoji u priopćenju.

"Kao jedna u nizu reakcija Ministarstva poljoprivrede na aktualnu krizu, trenutno je u e-savjetovanju Pravilnik o provedbi Programa potpore male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu mineralnog gnojiva u cilju osiguravanja određene nadoknade za porast cijene gnojiva, a kako bi se zadržala dosadašnja razine poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Program je vrijedan 200 milijuna kuna i predviđa se da će obuhvatiti 88 tisuća gospodarstava", priopćeno je.

Ministarstvo poljoprivrede navelo je i da je kroz natječaje iz Programa ruralnog razvoja osiguralo strateški značajna ulaganja u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice od 250 milijuna kuna, za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja 150 milijuna kuna te za sjemensku i rasadničarsku proizvodnju 70 milijuna kuna.


Nastavite čitati

(VIDEO) POČINJE DORA 2024.! U prvoj polufinalnoj večeri LET3 s Baba Rogom pokušava dobiti novu 'vizu' za Eurosong

Ludilo može početi! Prvih dvanaest polufinalista ovogodišnje Dore predstavit će nam se večeras, dok nas preostalih dvanaest očekuje sutra. Prošlogodišnji pobjednici LET 3, koji tvrde da ih je kidnapirala zločesta perad, večeras će (pod prisilom) izvesti Babarogu, a najveći favorit, čudo iz Istre Baby Lasagna, prvu prepreku na putu za Malmö pokušat će prijeći sutra. Donosimo vam raspored natjecatelja po danima

Nekadašnji inspektor iz antikorupcijske službe optužen za - sudjelovanje u korupciji!

Uskok Luetića tereti da je, od svibnja 2021. do kraja srpnja 2022., kao policijski službenik PU splitsko-dalmatinske, u vrijeme dok je provodio kriminalističko istraživanje zbog nezakonitosti u poslovanju Ana Kamen projekta, od direktorice ove tvrtke, talijanske državljanke Yan Xu, zatražio da mu pokloni rezane kamene ploče kako više ne bi imali problema s policijom koja ih istražuje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.