Politika i društvo

Zbog potencijalne krize

Ministarstvo poljoprivrede i ratari osnivaju radnu skupinu za mjere pomoći

Sastanak s ratarima u Ministarstvu poljoprivrede sazvan je zbog tržišnih poremećaja uzrokovanih rastom cijena gnojiva, energenata i rata u Ukrajini, a sudjelovali su: ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić i suradnici


 
2 min
HINA
FOTO: Manuel Angelini

Sastanak s ratarima u Ministarstvu poljoprivrede sazvan je zbog tržišnih poremećaja uzrokovanih rastom cijena gnojiva, energenata i rata u Ukrajini, a sudjelovali su: ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić i suradnici

Predstavnici ratarskog sektora i Ministarstva poljoprivrede na sastanku u petak dogovorili su da će idući tjedan oformiti užu radnu skupina koja će se baviti poljoprivrednim projekcijama u tom sektoru, mjerama pomoći i rješenjima za podizanje sjemenarske proizvodnje.

Sastanak s ratarima u Ministarstvu poljoprivrede sazvan je zbog tržišnih poremećaja uzrokovanih rastom cijena gnojiva, energenata i rata u Ukrajini, a sudjelovali su: ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić i suradnici. 

"Predstavnici proizvođača su još jednom istaknuli kako Hrvatska raspolaže s dovoljnom količinom žitarica napomenuvši kako očekuju dobru proljetnu sjetvu, koja bi trebala biti na razini prošlogodišnje", izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju.

Naveli su da su predstavnici ratara pohvalili napore tog ministarstva, otvorenost za suradnju i spremnost za pomoć, ali da su izrazili bojazan zbog povećanja cijena gnojiva i plavog dizela. Također se razgovaralo i o jačanju suradnje unutar lanaca opskrbe, proizvodnji sjemenskih kultura te mjerama pomoći i potporama, stoji u priopćenju.

"Kao jedna u nizu reakcija Ministarstva poljoprivrede na aktualnu krizu, trenutno je u e-savjetovanju Pravilnik o provedbi Programa potpore male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu mineralnog gnojiva u cilju osiguravanja određene nadoknade za porast cijene gnojiva, a kako bi se zadržala dosadašnja razine poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Program je vrijedan 200 milijuna kuna i predviđa se da će obuhvatiti 88 tisuća gospodarstava", priopćeno je.

Ministarstvo poljoprivrede navelo je i da je kroz natječaje iz Programa ruralnog razvoja osiguralo strateški značajna ulaganja u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice od 250 milijuna kuna, za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja 150 milijuna kuna te za sjemensku i rasadničarsku proizvodnju 70 milijuna kuna.


Nastavite čitati

Dalić: Ružan poraz, nismo dobro izgledali

„Ono što je najgore u svemu je što smo kod 0-2 primili i treći pogodak, nakon prekida. To je bio samo odraz naše dekoncentracije. Stajali smo predaleko od igrača, ono što nismo radili u ove dvije pripremne utakmice prije EURA. Dali smo Španjolcima puno vremena i prostora, a to se kažnjava. Ružan je ovo poraz, djelovali smo nemoćno“, dodao je Dalić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.