Politika i društvo

PREKIPJELO DRUŠTVU OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM

MLADEN PUCARIĆ: Ako nam Grad Pula za mjesec dana ne poveća sredstva, započinjem štrajk glađu na Forumu!

Službena Odluka Grada o dodjeli financijskih sredstava za udruge i druge neprofitne organizacije u 2022. godini stigla im je u utorak. Prema njoj, odobren im je iznos od 40 tisuća kuna, što je za 30 tisuća kuna manje u odnosu na 2021. godinu, a za 60 tisuća kuna manje u odnosu na ciklus institucionalne potpore za razdoblje od 2016. do 2018. godine


 
3 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
S konferencije za medije održane danas u Društvenom boravku Rojca

Službena Odluka Grada o dodjeli financijskih sredstava za udruge i druge neprofitne organizacije u 2022. godini stigla im je u utorak. Prema njoj, odobren im je iznos od 40 tisuća kuna, što je za 30 tisuća kuna manje u odnosu na 2021. godinu, a za 60 tisuća kuna manje u odnosu na ciklus institucionalne potpore za razdoblje od 2016. do 2018. godine

- Ukoliko Grad Pula u roku od mjesec dana ne poveća institucionalne potpore na barem 70.000 kuna, sa sadašnjih 40.000 kuna, 14. svibnja započet ću štrajk glađu na pulskom Forumu, kazao je danas novinarima osnivač Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Mladen Pucarić.

Mladen Pucarić

Sredstava sve manje iz godine u godinu

Naime, službena Odluka Grada o dodjeli financijskih sredstava za udruge i druge neprofitne organizacije u 2022. godini stigla im je u utorak. Prema njoj, odobren im je iznos od 40 tisuća kuna, što je za 30 tisuća kuna manje u odnosu na 2021. godinu, a za 60 tisuća kuna manje u odnosu na ciklus institucionalne potpore za razdoblje od 2016. do 2018. godine.

S obzirom na to da su, kako kažu, s gradonačelnikom na tu temu razgovarali u više navrata, a nakon što je iz Proračuna za ovu godinu udrugama osoba s invaliditetom oduzeto 160 tisuća kuna u odnosu na 2021., odlučili su se najprije obratiti medijima. Iako im je, gradonačelnik Pule, Filip Zoričić, još u siječnju najavio rebalans Proračuna kojim će se nastojati udrugama u socijalnoj skrbi vratiti ono što je im je već usvojenim Proračunom umanjeno, i to u vidu institucionalne potpore kroz novi natječaj.

Navedenim rebalansom planira se smanjiti vijećničke naknade te umanjiti iznos za rad političkih stranaka u Gradskom vijeću te ta sredstva usmjeriti udrugama u socijalnoj skrbi.

Situacijom su u Društvu, blago rečeno, ogorčeni.

Predrag Melnjak

12 posto stanovnika Pule čine osobe s invaliditetom

- Mi nismo udruga kolekcionara salveta. Bavimo se stvarima kojima se institucije ne stignu ili ne žele baviti. Nismo nikakvi uhljebi i ti novci ne idu nama nego našim članovima kojih ima 320. Inače, 12 posto stanovnika Pule čine osobe s invaliditetom i nitko ne zna hoće li jednom trebati naše usluge, upozorio je Predrag Melnjak, dopredsjednik pulske Podružnice Društva.

Zuzana Hoti Radolović

- Naše Društvo broji 14 zaposlenih, među njima je devetero građana Pule i ne želimo da njihova radna mjesta dođu pod upitnik niti da se naruši kvaliteta života naših članova. Mi vršimo usluge prijevoza, kupujemo i servisiramo ortopedska pomagala, zapošljavamo osobe s invaliditetom te smatramo da Gradu vratimo trostruki iznos od dobivenog, a 30 tisuća kuna koliko tražimo vjerojatno iznosi bruto plaća jednog visokopozicioniranog zaposlenika Grada, kazala je Zuzana Hoti Radolović, tajnica Društva.

Na sve učinjeno za Društvo u četredeset godina njegova postojanja, podsjetio je na koncu Mladen Pucarić, zaslužan i za njegovo osnivanje.

Pucarić spreman dati život

- Posvetio sam život ovoj organizaciji i za nju sam spreman dati život. 2020. godine dobio sam Nagradu Grada Pule u iznosu od 47 tisuća kuna i sav sam taj iznos donirao našem Društvu za kupnju kombija. Zaslužan sam za uklanjanje arhitektonskih barijera u svim pulskim mjesnim odborima, odgojno-obrazovnim ustanovama, autobusima... za to što je Rakovčeva ulica postala jednosmjerna, što je u Zadarskoj postavljena rasvjeta, za postavljanje brojnih pješačkih prijelaza diljem grada i štošta drugo. Mi smo mijenjali ljudske živote, a ovo što nam se događa nismo mogli ni zamisliti, zaključio je Pucarić.

Zato je, veli, sprema na štrajk glađu koji će, ako ne dođe do promjena, započeti točno za mjesec dana. Jedino će tako, smatra, stati u obranu djelatnika Društva koji za plaću manju od 3.900 kuna rade osam sati na dan, pet dana u tjednu, a za pozive i hitnoće dostupni su dvadeset i četiri sata na dan.


Nastavite čitati

Pula
 

U VALTURI UPOLA MANJE PUTNIKA NEGO PRIJE KRIZE Dok Zadar obara rekorde a Split prestiže Zagreb, Zračna luka Pula posluje s pola snage

Pula je u ljeto 2018. ponosno dočekala svog sedamstotisućitog putnika, no tada se sve okrenulo. Do prvog listopada ove godine, pulska zračna luka je imala 45.5 putnika manje nego do tog datuma predpandemijske 2019. U isto vrijeme Zadar se 'popravio' za čak 63 posto, dočekavši drugu godinu zaredom svog milijuntog putnika. Što će u četvrtak na sve ovo reći vijećnici županijske Skupštine? Umjesto poslovnog izvješća, iz Zračne luke im je poslana Power Point prezentacija bez ijednog financijskog podatka

Pula
 

ZAPUŠTENA LJEPOTICA: Zgrada bivšeg Admiraliteta na pulskoj rivi čeka neka bolja vremena za sanaciju, a za dobivanje EU fondova postoji jedan uvjet

Iz Istarske županije poručuju da se nakon otpadanja dijela kamenih ornamenata vijenca s pročelja zgrade, kao i dijelova vijenca na dvorišnoj strani zgrade, Istarska županija je početkom 2020. godine pismeno obavijestila tadašnje Ministarstvo državne imovine Republike Hrvatske te predložila zajedničko sufinanciranje hitne sanacije nužnih dijelova zgrade, tako da se dio sredstava u iznosu od 50 posto osigura iz državnog proračuna, što od strane Ministarstva nije prihvaćeno

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.