Politika i društvo

Korist će imati hoteli i turistička naselja

Most: Ministar Bačić će lošom odlukom o cijeni najma državne imovine oštetiti proračun za 60 milijuna eura godišnje

Ministarstvo graditeljstva utvrdilo je tri puta manju cijenu najma državnog zemljišta za hotele i turistička naselja nego što je procijenilo stručno vladino povjerenstvo * "Jedno pričaju, drugo rade, treće misle, a kradu li pokazati će budućnost”, dodao je Marin Miletić, pitajući se zašto država ne želi zaraditi, zašto ne poštuje struku i donosi štetne odluke


 
2 min
HINA
Na fotografiji Božo Petrov i Marin Miletić. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/

Ministarstvo graditeljstva utvrdilo je tri puta manju cijenu najma državnog zemljišta za hotele i turistička naselja nego što je procijenilo stručno vladino povjerenstvo * "Jedno pričaju, drugo rade, treće misle, a kradu li pokazati će budućnost”, dodao je Marin Miletić, pitajući se zašto država ne želi zaraditi, zašto ne poštuje struku i donosi štetne odluke

Saborski zastupnici Mosta optužili su u ponedjeljak ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića da lošom odlukom o cijeni najma državnog zemljišta hotelima i turističkim naseljima namjerava oštetiti državni proračun za barem 60 milijuna eura godišnje.

Bačić lošom odlukom namjerava oštetiti državni proračun u iznosu od barem 60 milijuna eura godišnje, odlukom o tri puta manjoj cijeni najma državnog zemljišta za hotele i turistička naselja nego što je procijenilo stručno vladino povjerenstvo, kazao je Božo Petrov na konferenciji za novinare u Saboru.

Ministarstvo graditeljstva poslalo je u kolovozu u e-savjetovanje odluku o cijeni godišnjeg najma državnog zemljišta za hotele i turistička naselja od minimalno 1,5 euro a maksimalno 3 eura po četvornom metru, dok je stručno povjerenstvo 2021. utvrdilo minimalni godišnji iznos zakupnine za hotele i turistička naselja od 4,1 eura a maksimalni od 10,2 eura po četvornom metru, rekao je Petrov.

"Branko Bačić je bez ikakvog stručnog i pravnog uporišta, provizorno, nekim čarobnim štapićem pretvorio to u tri puta manji iznos".

U rukama hotela i turističkih naselja nalazi se 10,2 milijuna metara četvornih pa je šteta koju Bačić namjerava napraviti za državni proračun od 30 do 100 milijuna eura, tvrdi Petrov.

"Na kraju će pljačka u Ini bili mala maca u odnosu ovo...zato nema novca za vrtiće, škole, asistente, umirovljenike kada je sve džabe za one koji imaju i previše”, ustvrdio je čelnik Mosta.

"Jedno pričaju, drugo rade, treće misle, a kradu li pokazati će budućnost”, dodao je Marin Miletić, pitajući se zašto država ne želi zaraditi, zašto ne poštuje struku i donosi štetne odluke.

Iz Kluba Mosta pozivaju Vladu da ne donese uredbu o cijeni najma državnog zemljišta hotelima i turističkim naseljima koju im je "servirao” ministar Bačić, kao i Državno odvjetništvo da to istraži.

Petrov je napomenuo i kako je zastara za plaćanje najma tri godine, kao i da od privatizacije 1990-ih do danas hoteli nisu platili ni lipe državi za četvorne metre koje koriste.

Prema Zakonu o neprocijenjenom građevinskom zemljištu Vlada mora donijeti uredbu o cijeni najma državnog zemljišta hotelima, ta uredba bila je stopirana prije dvije godine a sada se donosi bez ikakvog utemeljenja, rekao je Petrov.


Nastavite čitati

Lokomotiva - Hajduk 1-1

Hajduk je na vrhu ljestvice sa 40 bodova, osam više uz dvije utakmice više od druge Rijeke, a 10 višeuz tri utakmice više od trećeg Dinama, dok je Lokomotiva šesta sa 18 bodova, jednim više od sedmog Varaždina, osme Istre 1961 i devetog Slavena Belupa, dok je na dnu Rudeš sa samo četiri boda

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.