Politika i društvo

OGLASILI SE PRIOPĆENJEM

MOST O REFERENDUMU ZA LUNGOMARE Pozivamo sve građane Pule na izlazak i odlučivanje o budućnosti svojeg grada bez obzira bili za ili protiv postojećeg GUP-a

Nitko nema ništa protiv investicija, nitko nema ništa protiv investitora koji želi graditi hotel. Sve dok je ta investicija čista, sukladna zakonima te u interesu Grada Pule i njegovih građana. Investicije su poželjne, one su lokomotiva razvoja Grada, ali samo onda kada tom istom Gradu doprinesu više nego što uzmu, samo onda kada su obje strane zadovoljne suradnjom, uostalom to i je glavni motiv razmjene, odnosno trgovine


 
2 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini

Nitko nema ništa protiv investicija, nitko nema ništa protiv investitora koji želi graditi hotel. Sve dok je ta investicija čista, sukladna zakonima te u interesu Grada Pule i njegovih građana. Investicije su poželjne, one su lokomotiva razvoja Grada, ali samo onda kada tom istom Gradu doprinesu više nego što uzmu, samo onda kada su obje strane zadovoljne suradnjom, uostalom to i je glavni motiv razmjene, odnosno trgovine

U vezi s nedjeljim referendumom oglasio se priopćenjem i Most istarske županije. Priopćenje koje potpisuje Ivan Vidović, koordinator Mosta za Istarsku županiju, prenosimo u cijelosti.

Most Istra ovom prilikom, vezano za nadolazeći referendum, tek drugi lokalni referendum u našoj povijesti poziva sve građane Pule na izlazak i odlučivanje o budućnosti svojeg grada bez obzira bili za ili protiv postojećeg GUP-a. Na referendumu se odlučuje o izmjenama GUP-a koji trenutno omogućava gradnju i u području šume Lungomare.

Ovim putem htjeli bismo dati svoj osvrt na još nekoliko događaja za koje smatramo kako su od izuzetne važnosti.

Istarski portali prenijeli su izjavu Gradonačelnika Zoričića u kojoj je naveo kako „nije ničiji“ te je konačno, indirektno pozvao građane na sudjelovanje u demokratskom procesu, odnosno lokalnom referendumu. Poruka kako „nije ničiji“ preslika je trenutnog mentaliteta među hrvatskim političarima, a taj se mentalitet odražava u lošim odlukama koje se redovito donose, odlukama koje ne štite građane već prvenstveno interesne skupine različitih vrsta.

Poštovani Gradonačelniče, nečiji ste, gradonačelnik ste Grada Pule i svih njezinih građana. Jedan gradonačelnik mora se, bez obzira na svoje mišljenje o gradnji, osvrnuti na slogan #ostanidoma jer je to presedan u demokraciji.

Ivan Vidović

Jedan gradonačelnik, koji brine za razvoj Grada kojim upravlja mora pregovarati sa svim potencijalnim investitorima. Mora se brinuti o interesima Grada tako da uvijek izvuče ono najbolje za one koje predstavlja, za one „čiji je“, a to su građani Pule u ovom slučaju, a ne „nitko“. Odgovoran gradonačelnik pokušao bi pronaći kompromis, u ovom specifičnom slučaju bi, primjerice, mogao izmijeniti GUP na način kojim bi se omogućila gradnja hotela, ali bi bila zabranjena u šumi Lungomare.

Suveren i odgovoran gradonačelnik bi, primjerice, postavio određene uvjete i zahtjeve poput obveze kupovine od lokalnih OPG-ova, zapošljavanje domaćeg visoko obrazovanog kadra u menadžment hotela. Postoji dosta opcija, ali nije iskorištena nijedna, a tako grad vodi samo onaj koji je zbilja „ničiji“.

Nitko nema ništa protiv investicija, nitko nema ništa protiv investitora koji želi graditi hotel. Sve dok je ta investicija čista, sukladna zakonima te u interesu Grada Pule i njegovih građana. Investicije su poželjne, one su lokomotiva razvoja Grada, ali samo onda kada tom istom Gradu doprinesu više nego što uzmu, samo onda kada su obje strane zadovoljne suradnjom, uostalom to i je glavni motiv razmjene, odnosno trgovine.

Osim navedenoga, želimo iskazati svoju punu podršku mladićima koji su privedeni na području šume Lungomare te su, unatoč tome što je bilo jasno kako ne postoji namjera za podmetanje požara odvedeni u prostorije policijske postaje. Ovim putem pozivamo i medije na odgovorno prenošenje informacije s obzirom na to da su mladići te njihove slike bili objavljivani bez ikakvog razloga na većem broju lokalnih i nacionalnih portala.


Nastavite čitati

Pula
 

Srijeda u znaku žena (a u jutro i djece)

Pored jedne od najznačajnijih imena ovogodišnjeg izdanja, Kapke Kassabove, svoje će knjige predstaviti i talijanska književnica Marta Barone te avangardna pjesnikinja i kultna performerica Katalin Ladik. Pulsku publiku za kraj večeri očekuje performans talijanskog kolektiva Tre allegri ragazzi morti * Nataša Ozmec i Vlasta Prohaska u programu Librić na Sajmu te najmlađoj publici održati radionicu „Kako je divan svijet oko nas“.

Pula
 

MARSOVO POLJE DOBIVA DVA NOGOMETNA IGRALIŠTA ZA GRAĐANE, KUPALIŠTE STOJA STRUJU I KANALIZACIJU Iduće godine na te lokacije iz Proračuna ide više od milijun eura!

Na Marsovom polju izgradit će se sportsko-rekreacijski centar s dva nogometna igrališta, dva pomoćna terena odnosno trening poligona, staze za trčanje i rekreaciju te zelene površine za vježbanje, a sve to za građane i rekreativce * Kupalište Stoja ide u cjelovitu rekonstrukciju svih objekata, uređenje površina i izgradnju prijeko potrebne infrastrukture

Pula
 

GRAD PULA ZAKINUO MLAĐE OD 30 Neko dijete vrijedi dva boda, neko bod i pol. Na listi i hrvatski branitelji stari 29 godina

U Puli su postojale tri dobne skupine (do 29 godina, od 30 do 45 godina te od 46 godina naviše), a pritom su mlađi od 30 godina dobivali najmanji broj bodova – svega šest * Među neobična bodovanja spada i podatak da iako svako dijete podnositelju zahtjeva osigurava dva boda, na objavljenoj Listi prvenstva ima i onih s nelogična tri boda pod tom kategorijom. Ima i onih koji su sa svojih 29 godina dobili pet bodova kao hrvatski branitelji, i tako dalje i tako dalje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.