Politika i društvo

"MEDIJSKA AKROBACIJA" O SRC VALKANE

Možemo! uzvraća Denisu Mikoliću: "Etički upitan čin imao bi smisla kada biste govorili istinu"

"Općepoznato je da su SRC Valkane bile u javnoj uporabi, što će potvrditi brojni građani. Gosp. Mikolić prigodno propušta navesti kako je bilo moguće “privatizirati” nekretnine koje nisu nigdje spominjane, a koje po Zakonu o športu nisu mogle biti privatizirane. Zakonski gledano, vlasnik je mogao postati jedino Grad ili sportski klub koji ih je koristio", ističu možemovci


 
3 min
Istra24
foto arhiv

"Općepoznato je da su SRC Valkane bile u javnoj uporabi, što će potvrditi brojni građani. Gosp. Mikolić prigodno propušta navesti kako je bilo moguće “privatizirati” nekretnine koje nisu nigdje spominjane, a koje po Zakonu o športu nisu mogle biti privatizirane. Zakonski gledano, vlasnik je mogao postati jedino Grad ili sportski klub koji ih je koristio", ističu možemovci

Nakon što je prekjučer direktor pulske TV Nove Denis Mikolić (koji je u doba privatizacije cementare bio na čelu odjela za privredne i društvene djelatnosti) reagirao na posljednju konferenciju za novinare gradonačelnika Filipa Zoričića o mogućem povratku Sportsko-rekreacijskog centra Valkane u gradsko vlasništvo, na njegov istup sada je reagirao pulski Možemo!, koje je, kao i aktiviste, Mikolić nazvao manipulatorima.

Denis Mikolić

- Ovu srijedu smo u medijima mogli svjedočiti neobičnoj medijskoj akrobaciji, obraćanju glavnog urednika i suvlasnika lokalne televizije TV Nova Denisa Mikolića, koji je ničim izazvan, polemizirao s akterima političke scene. Taj etički upitan čin gledajući s novinarske strane još bi imao smisla kada bi govorio istinu, kažu Možemovci u uvodu .

Gospodin Mikolić u svom priopćenju, kažu, iznosi nekoliko netočnih navoda kojima onda još dodaje pogrešno pravno tumačenje tadašnjih zakona. Radi se o bazično pogrešnom tumačenju kojim pokazuje nerazumijevanje odredaba stjecanja društvenog vlasništva i značenje pojma lex specialis, a što radi značaja ovog slučaja treba opovrgnuti.

- Mikolić tvrdi kako tadašnja gradska uprava nije mogla preuzeti u svoje vlasništvo SRC Valkane kao sportski objekt jer je ono već bilo palo u privatne ruke “Cementare”. Taj svoj glavni argument Mikolić temelji pozivajući se na “rješenje Agencije za privatizaciju od 19.10.1992.” Zapravo se radi o Rješenju Agencije RH za restrukturiranje i razvoj kojim se daje suglasnost za pretvorbu društvenog poduzeća “Giulio Relevante” u dioničko društvo “Istra-Cement International d.d.”. U tom rješenju apsolutno nigdje se uopće ne spominju nekretnine, a znamo da sportski objekti SRC-a Valkane nisu niti ušli u popis nekretnina koje se imaju privatizirati. Nisu ušli jer po tadašnjem Zakonu o športu koji je bio lex specialis  jednostavno nisu mogli. Navedeno rješenje od 19.10.1992. o davanju suglasnosti na pretvorbu je samo uvjerenje o veličini kapitala, a ne osnova za stjecanje prava vlasništva, ako nisu ispunjene i druge pretpostavke. Tako kaže Zakon o vlasništvu (čl.390.a)  i Vrhovni sud RH u nekoliko svojih odluka - nije se moglo steći vlasništvo nad nečim što nije procijenjeno u vrijednost temeljnog kapitala poduzeća prilikom njegove pretvorbe, naglašava Možemo!.

- Mikolić također pogrešno tumači što je to "športski objekt", prema Zakonu o športu koji je bio na snazi u trenutku kada je Gradsko vijeće Grada Pule donijelo Odluku o njihovom preuzimanju zgodno izostavljajući SRC Valkane.

"Športskim objektima u smislu ovoga Zakona, smatraju se zatvoreni i otvoreni objekti kao i prirodne uređene površine koje su u javnoj uporabi i udovoljavaju uvjetima za obavljanje djelatnosti športa".

- Općepoznato je da su SRC Valkane bile u javnoj uporabi, što će potvrditi brojni građani. Gosp. Mikolić prigodno propušta navesti kako je bilo moguće “privatizirati” nekretnine koje nisu nigdje spominjane, a koje po Zakonu o športu nisu mogle biti privatizirane. Zakonski gledano, vlasnik je mogao postati jedino Grad ili sportski klub koji ih je koristio. U slučaju gašenja sportskog kluba, sportski objekti imaju pripasti Gradu, nastavljaju 'možemovci'.

- Bizarno reagiranje šefa lokalne televizije Mikolića uslijedilo je nakon još jednog gnjevnog izljeva pulskog gradonačelnika prema Dušici Radojčić i cijelom Možemo! Hvala im na dobrom PR-u. Zato jer ne postoji novac kojim se može platiti ovoliko batrganje moćnika kad krenu braniti privatni na štetu javnog interesa, zaključuje Možemo! svoje priopćenje.


Nastavite čitati

Pula
 

ZAVRŠEN, ALI PRAZAN: Ni četiri mjeseca nakon svečanog otvorenja Dom 'Ruža Petrović' još nije useljen

Podsjetimo, štićenici doma, njih ukupno 41, u zgradu nekadašnjeg odjela psihijatrije preselili su se u ožujku 2022. godine, kada je započelo renoviranje matične zgrade. Prvotno je plan podrazumijevao boravak u privremenom smještaju tek godinu dana, no pri kraju tog roka postalo je jasno da će on biti probijen. Prvi razlog bio je ritam radova, a drugi - neuspješna potraga za stručnim kadrom

Pula
 

U tijeku pripreme za dogradnju Osnovne škole Šijana

U sklopu pripremnih radnji uklonit će se dio postojećih stabala te će se izvršiti zamjenska sadnja u znatno većem obimu. Sada će ukloniti 23 bora, dva cedra i jedan čempres, a zasadit će se više od 300 stabala, grmolikih vrsta lovora, pitospore i lavande

Pula
 

Crvenokljune čigre nakon godina ljudskog uznemiravanja uspješno obavile gniježđenje na blokovima pokraj Muzila. Uskoro kreću prema Africi

Prstenovanje se obavlja kako bismo mogli pratiti koloniju crvenokljunih čigri s područja Pule, koja svojom brojkom značajno pridonosi cijeloj populaciji ove vrste u Hrvatskoj, te je iznimno važna. I ono najbitnije, ove godine ptice nisu uznemiravane od ljudi, što je veliki napredak, poručila je dr. sc. Jelena Kralj, upraviteljice Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.