Politika i društvo

"Djecu ne puštam iz kuće, mi ćemo se razboliti"

"Možemo li vas nazvati da dođete kad nam smrdi sumpor?" Direktor cementare: "Ja ne živim u Puli, ja sam iz Rapca!"

"Znači, vi ne živite ovdje! Mi pričamo o nama i našem zdravlju, a vi živite van Pule. Ja doslovno udišem otrov svaki dan! Gledajte, mi sad razgovaramo lijepo, jer vam vjerujemo. Kad bude novi sastanak, mi nećemo pričati lijepo. Ja nemam više živaca. Imam dvoje male djece koje ne puštam iz kuće. To ne da smrdi nego je neizdrživo. Mi ćemo se razboliti", kazala je Jelena Kekić * Direktor Mihajlo Mirković potvrdio da njihova cementara ne mjeri najveću peć! "To nije propisano dozvolom, nemamo obvezu", kazao je uz konsternaciju prisutnih


 
5 min
Zoran Angeleski
Aleksandar Kekić: Do ovdje nam je došlo vaše zagađenje!

"Znači, vi ne živite ovdje! Mi pričamo o nama i našem zdravlju, a vi živite van Pule. Ja doslovno udišem otrov svaki dan! Gledajte, mi sad razgovaramo lijepo, jer vam vjerujemo. Kad bude novi sastanak, mi nećemo pričati lijepo. Ja nemam više živaca. Imam dvoje male djece koje ne puštam iz kuće. To ne da smrdi nego je neizdrživo. Mi ćemo se razboliti", kazala je Jelena Kekić * Direktor Mihajlo Mirković potvrdio da njihova cementara ne mjeri najveću peć! "To nije propisano dozvolom, nemamo obvezu", kazao je uz konsternaciju prisutnih

Prilično izravno i bez dlake na jeziku, 30-ak građana Stoje i okolice oštro su na popodnevnom sastanku u Mjesnom odboru Stoja iznijeli direktoru pulske cementare Mihajlu Mirkoviću svoja učestala negativna iskustva sa zagađenjem zraka, smradom sumpora, prašinom i bukom koje stvara cementara.

S njim je bila direktorica ljudskih resursa ove tvornice Valentina Mihanović, kao i IDS-ova predsjednica MO Stoja Žaklina Bekavac Širić. Uskoro će se, 1. veljače, španjolski vlasnici cementare  sastati s gradonačelnikom Pule Fiilpom Zoričićem, no pojedini su mještani danas zatražili da se vlasnik sastane sa stanarima u okolici cementare.

Mještani su iskazali razumijevanje za 170 radnika koji trenutno radi u cementari, tvornice koja jako dobro posluje, no da ta činjenica ne bi smjela ići nauštrb zdravlja desetina tisuća Puljana. "Kad već toliko ostvarujete profita, uložite novac u zaštitu okoliša. Vaši radnici također žive u Puli, naši su sugrađani", poručeno je cementari sa skupa. 

Direktor cementare Mihajlo Mirković i njegova suradnica Valentina Mihanović

- Znate li vi koliko ima astmatičara u Puli? Je li se netko zapitao što taj sumpor radi? Šjor moj, mi smo u 21. stoljeću, o čemu mi pričamo?! Vaša je tvornica u 21. stoljeću, trebala bi biti 'rose e fiori',  kazala je Sanja Miholić, ukazujući na neizdrživo zagađenje koje, ovisno o trenutnom vjetru, zagađuje ovaj ili onaj dio Stoje, Verude, centra. 

- Vama ne treba nikakav mjerač ničega, mi smo vam mjerači! Mi smo vam mjerači, mi, populacija ovog dijela grada, Stoje i Verude. Znači, smrdi, buka i prašina, istaknula je ona, uz pljesak prisutnih.

Pojedini mještani, poput Dragice Pršo iz MO Sv. Polikarp/Sisplac i gradskog vijećnika Kristiana Biterija (bliskog suradnika gradonačelnika Zoričića) poručili su vodstvu da financiraju nabavku još jednog mjernog uređaja za mjerenje kvalitete zraka, nakon što je ovih dana jednog naručio Grad Pula.

Jedan je mještanin pokazao uprljan bijeli rubac kojim je njegova supruga obrisala klupu na Valkanama gdje oni žive. "Da se ne lažemo", rekao je..

Snežana Sinkauz iz Ulice Vergarola (a prije toga od šeste godine živjela kod Mornaričke crkve, gdje je njena majka tada također skupljala prašnu od cementare) kaže: "Meni je žao što nisam neki dan... imam stakleni stolić na terasi za popiti kavu. To je bilo toliko prašine, pijeska. Bila sam toliko ljuta, razočarana. Žao mi je što s tom lopaticom nisam došla do direktora".

Snežana Sinkauz

- Niti mogu robu stavit vani, niti mogu disati.  Prašina, a buka da ne govorim. Mi ovdje apsolutno ne možemo spavati s otvorenim prozorima, kazala je Snežana Sinkauz. Direktor cementare nije reagirao na njeno žučno izlaganje.

U vrhuncu rasprave, Jelena Kukić, koja živi u zgradi preko puta  Mornaričkog groblja pitala je direktora cementare: "Mogu li ja vas , kad užasno smrdi i kad moram staviti majicu preko nosa jer ne mogu psa prošetati, da li ste voljni da vas pozovemo telefonom, da stanete pored mene i da kažete: 'Ne,  ne smrdi'?

Direktor cementare je rekao: "Ja ne mogu, nisam iz Pule, iz Rapca sam", što je izazvalo najnegativniju reakciju mještana ove večeri. 

Jelena Kukić: "Doslovno udišemo otrov svaki dan, ne puštam djecu iz kuće!"

- Znači, vi ne živite ovdje, Mi pričamo o nama i našem, zdravlju, a vi živite van Pule. Ja doslovno udišem otrov svaki dan! Gledajte, mi sad razgovaramo lijepo, jer vam vjerujemo. Kad bude novi sastanak, mi nećemo pričati lijepo. Ja nemam više živaca živca. Imam dvoje male djece koje ne puštam iz kuće. To ne da ne smrdi nego je neizdrživo. Mi ćemo se razboliti, kazala je Jelena Kekić.

Njen suprug Aleksandar dodao je: "Sad je neizdrživo. Ovisi kako vjetar puše. ako puše bura, puše prema Maxu i Fizeli, ako puše maestral, puše prema Jeretovoj ulici i zgradama i postane neizdrživ miris sumpora, barem mislim da je sumpor. Nemoguće za živjeti". 

Građanka Sanja Miholić

Nekoliko je građana reklo da cementara u biti zagađuje otkad postoji, da je nekad bilo puno gore, ali i da je sada učestali smrad neizdrživ i da to trpi bar 20 tisuća Puljana, a ne samo mještani Stoje.

"Sumpor je najgori", doviknuo je jedan građanin. 

Stanar Vladimir Jurišić ukazao je na spornu činjenicu, koju je direktor kasnije potvrdio, da cementara ne mjeri najveću peć!

"To nije propisano dozvolom, nemamo obvezu to činiti", kazao je direktor, uz konsternaciju prisutnih. Ali, veli, svakodnevno održavaju filtre.

Vladimir Jurišić, zadnji desno

Jurišić je uzvratio: "Oprostite , ali vaša okolišna dozvola je ful na rubu, izvan okvira smjernica Europske unije od 400 mg SO2 na ispustu, vi ste uspjeli dobiti čak 1200 mg, dok cementara Holcim u Koromačnu ispušta 20 ili 30 mg SO2. Vi premašujete ili ste na rubu, a drugo, vi jedini provodite  mjerenja jer ova stanica na Fiželi ne mjeri sumpor dioksid i dušikov dioksid".

Na njegovo pitanje kad misle preći s peči na ugljen na plin, direktor cementare Mirković odgovorio je da je plin bitno skuplji, i zbog rata u Ukrajini.

- Radimo svakodnevno na tome da se poboljšaju emisije iz tvornice. Sva mjerenja koje radimo radimo apsolutno profesionalno i redovito, kazao je direktor Mirković.

Serđo Ostojić sa Sisplaca kazao je da sumpor  smrdi samo navečer, u sumrak. "Što, to vas vrijeme "prevari" pa ne ide prema moru nego na grad", kazao je ironično.

Na to je direktor Mirković rekao: "Ja ovdje decidirano kažem da to nije istina".

Saša Čabaravdić živi 38 godina u Jeretovoj ulici kazao je: "Autolakireri ne mogu više imati radionice u gradu i lakirati automobile u naseljenim područjima gradu, vi ste 100 metara od naseljenog područja". 

Sastanak se organizirao na inicijativu vodstva cementare, a nakon niza članaka u kojima smo upozorili da je stanje oko cementare izrazito nezdravo.

- Smatramo kako je ovaj sastanak od izuzetne važnosti za nas i našu lokalnu zajednicu te nam je zadovoljstvo da vam poželimo dobrodošlicu u prvu fazu našeg projekta Program društvene odgovornosti Calucem d.o.o. kako bismo razgovarali o našim i vašim prijedlozima za suradnju tijekom sljedeće godine, napisalo je vodstvo cementare u pozivu na ovaj sastanak.

Osim ovog sastanka, pulski gradonačelnik Filip Zoričić sastat će se 1. veljače u Puli s, kako nam je rekao, upravom pulske cementare Calucem iz Španjolske, kao i direktorom pulske tvornice. Zoričić je najavio kupovinu jednog mjernog uređaja koji će se postaviti na području Stoje.


Nastavite čitati

Pula
 

Obilježena 104. obljetnica spaljivanja Narodnog doma u Puli

Prije 104 godine, 14. srpnja, pulski fašisti poveli su prvi oružani napad s ciljem uništenja Narodnoga doma, središta hrvatske kulture i nacionalnog identiteta. Sagrađen 1906. Dom je imao postati “hram u kojemu će vrcati iskre hrvatske prosvjete i rodoljubne svijesti”, kako je tada pisala Naša Sloga

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.