Politika i društvo

Surađivala INA i norveški stručnjaci

Na Institutu Ruđer Bošković znanstvenici su razvili neutronsku probu za ispitivanje naftnih bušotina

Razvijeno je nekoliko različitih tehnika upotrebe neutrona u ispitivanju naftnih bušotina. Metoda razvijena na Institutu Ruđer Bošković, tzv. metoda pridružene alfa čestice koristi se i u detekciji transporta ilegalnih tvari kao što su eksplozivi i droga


 
2 min
HINA

Razvijeno je nekoliko različitih tehnika upotrebe neutrona u ispitivanju naftnih bušotina. Metoda razvijena na Institutu Ruđer Bošković, tzv. metoda pridružene alfa čestice koristi se i u detekciji transporta ilegalnih tvari kao što su eksplozivi i droga

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) razvili su u suradnji s norveškim kolegama te stručnjacima iz INA-Industrija nafte neutronsku probu koja bi mogla omogućiti znatno efikasnije, brže i jeftinije ispitivanje naftnih bušotina, priopćeno je u srijedu.

Istraživanje je provedeno u Laboratoriju za nuklearne analitičke metode i temelji se na metodi aktivacije brzim neutronima, a rezultati su objavljeni u specijaliziranom znanstvenom časopisu Fuel.

Znanstvenici su do rezultata došli laboratorijskim mjerenjem kao i simulacijom stvarnih uvjeta iz naftnih bušotina računalnim modelima, a dodatno financiranje omogućilo bi nastavak istraživanja u realnim uvjetima i usavršavanje metode za njezinu primjenu, kaže se.

Istraživanje koje vodi Davorin Sudac s IRB-a, provedeno je u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost i okupilo istraživače iz INA-e, te Sveučilišta primijenjenih znanosti zapadne Norveške i Sveučilišne bolnice Haukeland u Bergenu.

Danas se u industriji nafte, osim za nadzor količine voda, različite neutronske tehnika koriste i za monitoring nepoželjnih mineralnih komponenti u sirovoj nafti te mjerenja količine ugljika i kisika. Naime, omjer ugljika i kisika izuzetno je bitan u određivanju količine nafte, vode i plina u naftnim rezervoarima.

Razvijeno je nekoliko različitih tehnika upotrebe neutrona u ispitivanju naftnih bušotina. Metoda razvijena na Institutu Ruđer Bošković, tzv. metoda pridružene alfa čestice koristi se i u detekciji transporta ilegalnih tvari kao što su eksplozivi i droga.

Ta metoda razvijena je do te mjere da su izgrađena i neka pilot-postrojenja, a postoji i nekoliko komercijalno dostupnih uređaja namijenjenih prvenstveno detekciji ilegalnih tvari u ručnoj prtljazi, brodskim kontejnerima i sl., međutim ovo je prvi put da je AAP metoda primijenjena u ispitivanju naftnih bušotina, zaključuje se.


FOTO: eZadar

Nastavite čitati

Dalić: Ružan poraz, nismo dobro izgledali

„Ono što je najgore u svemu je što smo kod 0-2 primili i treći pogodak, nakon prekida. To je bio samo odraz naše dekoncentracije. Stajali smo predaleko od igrača, ono što nismo radili u ove dvije pripremne utakmice prije EURA. Dali smo Španjolcima puno vremena i prostora, a to se kažnjava. Ružan je ovo poraz, djelovali smo nemoćno“, dodao je Dalić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.