Politika i društvo

NE ZNA JE LI POMORSKO DOBRO ILI PRIVATNA PARCELA

Načelnik Kršana o ograđivanju plaže u Uvali Stupova: "Neću više preko svojih leđa preuzimati odgovornost za nešto što nije moje"

"Radi se o privatnoj investiciji. Sve je rečeno oko toga", kaže načelnik Carić,  koji je svojedobno, kad se prošle jeseni zahuktao ovaj slučaj (zajedno s prijetnjama smrću pojedinim akterima, pa i njemu osobno) zalagao za referendum oko ovog projekta. Sad kaže: "Županijsko povjerenstvo je utvrđivalo pomorsko dobro. Ne znam i ne mogu nagađati koji je dio pomorsko dobro, a koji nije. Postoji elaborat, ali zaista ne znam"


 
3 min
Zoran Angeleski
Načelnik općine Kršan Roman Carić

"Radi se o privatnoj investiciji. Sve je rečeno oko toga", kaže načelnik Carić,  koji je svojedobno, kad se prošle jeseni zahuktao ovaj slučaj (zajedno s prijetnjama smrću pojedinim akterima, pa i njemu osobno) zalagao za referendum oko ovog projekta. Sad kaže: "Županijsko povjerenstvo je utvrđivalo pomorsko dobro. Ne znam i ne mogu nagađati koji je dio pomorsko dobro, a koji nije. Postoji elaborat, ali zaista ne znam"

Vrlo rezervirano i bez konkretnog stava o tome je li najnovije ograđivanje dijela plaže u Uvali Stupova na teritoriji kršanske općine zakonito ili nije, odnosno je li taj potez učinjen na privatnoj parceli njemačkog investitora ili na pomorskom dobru, načelnik Općine Kršan Roman Carić komentirao je najnoviji investitorov potez u kontroverznom projektu planirane gradnje kompleksa vila do 500 ležaja s tri heliodroma.

Najnovije ograđivanje plaže

Premda joj nije udovoljeno zahtjevu za urbanizacijom 60.000 četvornih metara, nuernberška tvrtka još je prošlog ljeta počela s radovima i prokrčila dio šume za potrebe puta, da bi joj zatim inspekcija zaustavila radove.

Jučer nam je predstavnik investitora Josip Milić pojasnio da nastavljaju s tim radovima na šumskom putu jer su početkom travnja dobili dozvolu od Istarske županije, a da su na svojoj privatnoj parceli u dijelu uvale postavili zaštitnu ogradu na dijelu do kućica i stavili  upozorenje o mogućnosti odrona kamena.

Načelnik Carić prvo nam je je kazao da Općina Kršan nije bila stranka u postupku dobivanja dozvole za izgradnju šumskog puta iznad uvale jer tu dozvolu izdaje Istarska županija.

Podsjetili smo ga zatim da je investitor ogradio dio uvale pravdajući taj čin zaštitom od mogućeg odrona kamena.

- Ne ulazim u to. Radi se o privatnoj investiciji. Neću više preko svojih leđa preuzimati odgovornost za nešto što nije moje. Sve je rečeno oko toga, kaže Carić,  koji je svojedobno, kad se prošle jeseni zahuktao ovaj slučaj (zajedno s prijetnjama smrću pojedinim akterima, pa i njemu) zalagao za referendum oko ovog projekta .

Na naše potpitanje je li ograđeni dio plaže privatna parcela investitora (kao što ističe investitor) ili pomorsko dobro, on odgovara: "Županijsko povjerenstvo je utvrđivalo pomorsko dobro. Ne znam i ne mogu nagađati koji je dio pomorsko dobro, a koji nije. Postoji elaborat, ali zaista ne znam".

Simulacija projekta

Nuernberški holding Amre (u kojem je suvlasnik, osim inženjera elektrotehnike i menadžmenta Milića, i Nijemac Alexander Malinkowich) traži urbanizaciju 60.000 četvornih metara u ovoj atraktivnoj uvali na samoj granici Istarske i Primorsko-goranske odnosno općine Kršan i Mošćeničke Drage, za gradnju kompleksa vila kapaciteta do 500 kreveta, kao i izgradnju tri heliodroma.

Heliodromi su izazvali nevjericu među protivnicima projekta, od kojih se neki pitaju zašto investitor, ukoliko je imao dobre namjere, nije kupio građevinsko, a ne neurbanizirano šumsko zemljište tik uz more.

Na naše svojedobno pitanje zašto nisu kupili građevinsko zemljište, a kojih u ovom priobalnom dijelu ima preko brda u pravcu Plomin Vidikovca, Milić je odgovorio: "Ima građevinskog zemljišta, ali ne na ovakvoj poziciji, a nema ni pristupnog puta. Jer, da biste došli do svoje parcele, možda vas dijeli četiri-pet susjednih parcela drugih vlasnika te je pitanje hoće li i kada pristati da mi do svoje parcele dođemo cestom, a što zbog pravne procedure i vremenske duljine može ispasti nepovoljno za investiciju".


Nastavite čitati

Istra
 

U nedjelju počinje RokPoluotok - plivanje oko istarskog poluotoka

Generalna proba za novu avanturu održana je u Plomin Luci gdje je šezdesetak vrijednih Plominjana, Istrijana i RokOtočana očistilo more, obalu i priobalje, sakupivši pun kontejner otpada. U par sati akcije iz prirode je maknuto više od deset automobilskih guma, par odbačenih paleta, hrpa lom stiropora, ribarskog pribora, najlona, kao i odjeće, obuće i limenki, boca, papira i vrećica svih vrsta 

Istra
 

RIBARSKA FEŠTA U VRSARU: Dobra zabava i okusi mora

Posjetitelje  čekaju ne samo slasne sardele na žaru, ukusni pedoći na buzaru, već i polpete od plave ribe, punjene srdele, pljukanci s kaneštrelama, kapešante, pedoći, riba na žaru, burger od tune, pašteta od tune, fritto misto, brodet po recepturi lokalnih ribara i kuharica

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.