Politika i društvo

KONTROVERZNI PROJEKT VILA S TRI HELIODROMA

NJEMAČKI INVESTITOR OGRADIO DIO PLAŽE U UVALI STUPOVA! "Učinili smo to zbog mogućeg odrona kamena"

"Budući da se tamo izvodi šumski put, a za što smo dobili dozvolu, dužni smo kao firma na našoj parceli postaviti zaštitnu ogradu na dijelu do kućica i staviti upozorenje o mogućnosti odrona kamena. Sve se to nalazi na našoj parceli", kaže glavni menadžer i suvlasnik investitorske tvrtke Josip Milić * Najveći protivnici projekta su korisnici kućica


 
5 min
Zoran Angeleski

"Budući da se tamo izvodi šumski put, a za što smo dobili dozvolu, dužni smo kao firma na našoj parceli postaviti zaštitnu ogradu na dijelu do kućica i staviti upozorenje o mogućnosti odrona kamena. Sve se to nalazi na našoj parceli", kaže glavni menadžer i suvlasnik investitorske tvrtke Josip Milić * Najveći protivnici projekta su korisnici kućica

Njemački investitor ogradio je dio atraktivne Uvale Stupova na rubnom dijelu Općine Kršan, na samoj granici Istarske i Primorsko-goranske županije.

Osporavani projekt izgradnje vila kapaciteta do 500 kreveta s tri heliodroma u netaknutom dijelu prirode i dosad je izazivao protivljenja dijela javnosti, bilo je optužbi za nuđenje mita, a padale su i prijetnje smrću.

Nije nebitno da su najglasniji i najorganiziraniji protivnici investicije oni iz prvih sela susjedne Mošćeničke Drage, koji prilično privilegirano (za razliku od svih ostalih građana) koriste diskretnu plažu, polažući pravo na tamošnjih desetak kućica-spremišta, a za koje oni kažu da su to ribarske kućice koje oni i njihovi prethodnici koriste više od sto godina. 

Čitatelj nam je ovog vikenda, uz poslane fotografije, javio: "Četiri Nijemca zagradila su cijelu plažu u Uvali Stupova. Došli su putem s gornje strane i ograda i sva oprema ih je čekala, očito im je netko dopremio morskim putem".

Bio je to dovoljan razlog da za pojašnjenje nazovemo suvlasnika i glavnog menadžera nuernberške investitorske tvrtke 'Amre' Josipa Milića. Slijedi naš razgovor.

Milić: Plaža je u potpunosti slobodna, kao i pristup plaži. Ograđena je jer smo početkom travnja ove godine dobili dozvolu od Istarske županije da možemo nastaviti radove na šumskom putu. Mi smo je zbog toga dužni ograditi.

Zašto je plaža ograđena ako je, kako kažete, slobodna?

Budući da se tamo izvodi šumski put, a za što smo dobili dozvolu, dužni smo kao firma na našoj parceli postaviti zaštitnu ogradu na dijelu do kućica i staviti upozorenje o mogućnosti odrona kamena. Sve se to nalazi na našoj parceli.

Kolike je površine ta vaša parcela?

Parcela je ukupne površine oko 60.000 četvornih metara, a koliko je plaža, to vam ne mogu reći jer pomorsko dobro nije određeno.

Onda je to pomorsko dobro.

Ne, pomorsko nije ni određeno. Nema pomorskog dobra. Mi smo plažu ostavili slobodnom, a ogradu smo stavili tamo gdje nam je savjetovala tvrtka za zaštitu na radu.

Koja tvrtka?

To je dio našeg poslovanja.

Ipak ste svojevoljno ogradili?

Kako smo mi svojevoljno ogradili ako smo dužni postaviti ogradu. Ako imate gradilište, otvorene radove i mogućnost ne daj bože ozljeda, vi ste dužni po propisu postaviti ogradu i upozorenje, a koji se nalaze na našoj privatnoj parceli.

Suvlasnik i glavni menadžer investitorske tvrtke Josip Milić

Ali nemate dozvolu županije za ograđivanje plaže?

Ne znam čemu je potrebna dozvola za ograđivanje na privatnom zemljištu. Od županije smo dobili dozvolu za nastavak radova na šumskom putu. Probleme i prije i sada rade isti ljudi.

Mislite na korisnike ribarskih kućica u uvali?

Ne želim ulaziti u to. Dozvolu smo dobili početkom travnja i nastavili smo radove.

Simulacija projekta vila s tri heliodroma

Ali nije vam urbanizirano tih 60.000 kvadrata, a šumskim putem bitno mijenjate izgled tog dijela. Bageri idu kroz to, a nije urbanizirano.

Zašto ne bi mogli bageri ako imamo dozvolu?

Pa radi se drastična promjena okoliša.

Nije mi jasno kako se radi radikalna promjena okoliša. Na cjelokupnoj našoj povećoj parceli dobit ćemo šumski put koji ćemo moći koristiti za potrebe naše parcele, a samim time postojat će jedan jedini požarni put u Općini Kršan. Po našem obećanju, svim žiteljima bit će moguć pristup uvali pješke.

Bili smo tamo, objavljivali fotografije. Bila je prirodna padina i šuma, a krčenje puta ruši stabla.

Dobili smo od Hrvatskih šuma dozvolu za rušenje jer oni to ne smatraju šumom nego šikarom, i još su nas za to pohvalili jer svatko bi trebao čistiti  svoj teren da ne dođe do požara.

Ali sve to radite bez urbanizacije?

Ne razumijem zašto dobivamo toliku medijsku pažnju. Mi smo prošle godine predali viziju projekta Općini Kršan i Istarskoj županiji. S njima smo razgovarali o detaljima i daljnjim mogućnostima te se u budućnosti nadamo zajedničkoj suradnji na obostrano zadovoljstvo.

Što ako vam ne urbaniziraju to područje?

Ako ne bude urbanizirano, radit ćemo ono što možemo jer imamo pravo na šumski put. Imamo li projekt? Imamo. Imamo li dozvolu? Imamo. Radimo li šumski put na privatnom vlasništvu? Radimo. Ne razumijem gdje je problem.

*

Koncem prošle godine investitor je objavio video simulaciju projekta u uvali Stupova: 

Zašto nisu kupili građevinsko, a ne neurbanizirano zemljište?

Nuernberški holding Amre (u kojem je suvlasnik, osim inženjera elektrotehnike i menadžmenta Milića, i Nijemac Alexander Malinkowich) traži urbanizaciju 60.000 četvornih metara u ovoj atraktivnoj uvali na samoj granici Istarske i Primorsko-goranske odnosno općine Kršan i Mošćeničke Drage, za gradnju kompleksa vila kapaciteta do 500 kreveta, kao i izgradnju tri heliodroma.

Heliodromi su izazvali nevjericu među protivnicima projekta, od kojih se neki pitaju zašto investitor, ukoliko je imao dobre namjere, nije kupio građevinsko, a ne neurbanizirano šumsko zemljište tik uz more.

Na naše svojedobno pitanje zašto nisu kupili građevinsko zemljište, a kojih u ovom priobalnom dijelu ima preko brda u pravcu Plomin Vidikovca, Milić je odgovorio: "Ima građevinskog zemljišta, ali ne na ovakvoj poziciji, a nema ni pristupnog puta. Jer, da biste došli do svoje parcele, možda vas dijeli četiri-pet susjednih parcela drugih vlasnika te je pitanje hoće li i kada pristati da mi do svoje parcele dođemo cestom, a što zbog pravne procedure i vremenske duljine može ispasti nepovoljno za investiciju".

- Mi smo kupovali zemljište da ne ovisimo o nikome, da ne smetamo ni jednom susjedu, uz naše spajanje na cestu, kazao je Milić, ističući da bi svi građani mogli njihovim putovima slobodno mogli dolaziti i i koristiti uvalu.

O heliodromima je kazao da bi služili ne samo za turističke, već i za zdravstvene potrebe svih građana u hitnim slučajevima, dok bi budući putovi bili slobodni svim vatrogascima u slučaju eventualnog požara.

Prošlog ljeta građevinska inspekcija zabranila je i zaustavila značajne investitorove radove na krčenju puta bagerima, što protivnici projekta smatraju nepovratnim uništavanjem prirode na posljednjem nedirnutom dijelu obale Istre.


Nastavite čitati

Istra
 

RIBARSKA FEŠTA U VRSARU: Dobra zabava i okusi mora

Posjetitelje  čekaju ne samo slasne sardele na žaru, ukusni pedoći na buzaru, već i polpete od plave ribe, punjene srdele, pljukanci s kaneštrelama, kapešante, pedoći, riba na žaru, burger od tune, pašteta od tune, fritto misto, brodet po recepturi lokalnih ribara i kuharica

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.