Politika i društvo

mentalno zdravlje stanovništva sve narušenije

Nakon ubojstva žene u Rijeci: U Hrvatskoj svaki drugi dan silovanje!

U riječkom slučaju ne radi se o obiteljskom nasilju, no činjenica je da društvo u kojem živimo postaje sve agresivnije, a mentalno zdravlje stanovništva sve narušenije * Prošle godine 184 silovanja, a 147 u 2020. godini, kaže saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić


 
2 min
Zoran Angeleski
Saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić: Sve češća stravična ubojstva, pogotovo žena i to na javnom mjestu / foto Patrik Macek, Pixsell

U riječkom slučaju ne radi se o obiteljskom nasilju, no činjenica je da društvo u kojem živimo postaje sve agresivnije, a mentalno zdravlje stanovništva sve narušenije * Prošle godine 184 silovanja, a 147 u 2020. godini, kaže saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić

Saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić upozorava da Hrvatsku sve češće potresaju stravični događaji ubojstava, pogotovo ubojstava žena i to na javnom mjestu.

Ako usporedimo posljednje tri godine, najveći broj ubojstava se dogodio 2020. godine i to 36, u 2019. godini 30 i 2021. godini 28 ubojstava.

U 2020. godini je ubijeno 14 žena (prema podacima Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova), od čega su devet ubojstava žena od muškaraca s kojima su bile u intimnim vezama.

- U ovom slučaju ubojstva žene u Rijeci se ne radi o obiteljskom nasilju, no činjenica je da društvo u kojem živimo postaje sve agresivnije, a mentalno zdravlje stanovništva sve narušenije.

Značajan je porast broja kaznenog djela silovanja (za 25 posto, tijekom 2021. godine 184 u odnosu na 2020. godinu 147, kao i broj pokušaja silovanja (19 posto veći u odnosu na 2020. godinu).

- Nažalost, slučajevi ubojstava kao ovaj u Rijeci se mogu dogoditi i nekada se ne mogu spriječiti. Ipak, briga za mentalno zdravlje građana sustavno nije dovoljno dobra. Pomažućih struka je nedovoljno zaposlenih, niti se dovoljno ulaže u dostupnost psihološke pomoći, veli  zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić.

Što se tiče psihijatrijske pomoći, u zdravstvenom sustavu se odnosi se na uspostavu i kontrolu uzimanja terapije, a privatna psihijatrijska terapija koja za sat vremena iznosi i preko 400 kuna je luksuz i nije dostupna građanima, kaže SDP-ova saborska zastupnica

Apsurd koji ova država svakodnevno živi je da su potrebe građana prepoznate i ne treba izmišljati "toplu vodu", no svakodnevnim potezima vidimo da je Vlada još udaljenija od svojih građana, veli ona.

Zdravstveni sustav je pred kolapsom, sustav socijalne skrbi se reorganizira bez suglasnosti sa strukom, stanovništvo nam se iseljava, a problema je sve više. I umjesto da se Vlada okrene suradnji i partnerskom odnosu sa strukom koja čini sustav, samoinicijativno o svemu odlučuje šačica ljudi. Ovo je možda izolirani slučaj i možemo svaki idući takvim definirati, no ako ne učinimo sve što možemo, izolirani slučaj eskalacije sukoba može postati obrazac, upozorava ona.

Imali smo priliku prošli tjedan u „reformi pravosuđa“ obiteljsko nasilje, a prema prošlogodišnjim najavama ministra Malenice, specijalizirati u obiteljske odjele u svim općinskim sudovima.

- Obećanje je doživjelo fijasko, a žrtve i njihova zaštita su odjednom zaboravljene. Vlada i dalje nije donijela Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova za razdoblje do 2027. godine, a posljednji strateški dokument je prestao važiti 2015. godine, zaključuje SDP-ova zastupnica.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.